Forum Inaktiva: Förlossningspedagogen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Snabb 1:a förlossning, 2:a??

  Ons 24 feb 2010 11:37 Läst 1197 gånger Totalt 2 svar
  Anonym (Funde­rsam..­.)
  Visa endast
  Ons 24 feb 2010 11:37

  Hej!

  Jag undrar vad man generellt bör tänka på inför kommande förlossning (ca 2 år efter första) när den första var ganska snabb och latensfasen snabb men oregelbunden?

  Kände av värkar vid 18-tiden, men ganska glest och varierade... Vid 21-22 var de kraftigare ffa mot ryggen. Vid 23 allt mellan 8 minuter, 3 minuter, 7 minuter, 4 minuter mellan dem och ffa smärta ryggen...
  Inskriven 02.00, (5-5,5cm öppen) krystvärkar bara 20min efter 06.30 ...
  Vattnet gick aldrig utan togs vid ca 8cm då jag fick EDA... (då försvann den hemska ryggvärken jag känt varje värk innan, den försvann alltså innan EDA:n hann börja värka)

  Tyckte EDA var fantastiskt och är rädd att inte hinna med det denna gång? och VAD ska jag gå på om värkarbetet blir sådär lite oregelbundet igen (alltså inte sucessivt tätare mellan värkarna utan varierat)?
  Kan man generellt säga att något skiljer mellan latensfasen första & andra gången? Eller om det brukar gå fortare från 4cm som omfderska? (är det alltså latens-eller den aktiva fasen som tenderar att gå fortare??)

  Hoppas på svar/tankar/idéer från dig!

 • Anonym (Funde­rsam..­.) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 11 mar 2010 15:08 #1

  PUFF!!!!
  Tråkigt att inte ha fått svar

 • Förlos­snings­pedago­gen
  Visa endast
  Fre 12 mar 2010 16:37 #2

  Hej!

  Ja, ibland kan det vara svårt att hinna svara snabbt. Ledsen att du behövt vänta. Statistiskt sätt går den andra mycket fortare än den första. Så det är det bra att vara förberedd på. När det gäller oregelbundet värkarbete är varje förlossning förstås unik, men det jag har lagt märke till, är att de flesta tycks ha ett oregelbundet värkarbete fram till ca 5-6 cm, sedan brukar värkarna gå in i ett mer regelbundet tempo. Men, som sagt, varje förlossning är unik.

  Om EDA är viktigt för dig är det bra om den informationen når personalen så fort ni kommer in. Det KAN förstås hända att det går för fort så att den inte hinner läggas och det kan vara svårt att göra något åt. Jag tycker att det kan vara bra att du har med dig även andra strategier som kan hjälpa dig och lindra. Andning och avslappning brukar räcka långt. Akupunktur är också uppskattat. VÄRME är suveränt som smärtlindring. Det finns bra vetebälten som man kan spänna fast (Lundmyr) och som du värmer i mikron. Viktigt dock att vara försiktig om du fått en EDA, det är inte säkert att kroppen känner/signalerar om det blir för varmt.

  Latensfasen brukar vara, precis som förlossningen, mycket kortare och intensivare under andra förlossningen. Hoppas du får ett mer regelbundet värkarbete nästa gång - inget som tyvärr kan garanteras...

  Lycka till!

  Kram
  Anna

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll