Inlägg från: skojsan |Visa alla inlägg
  • skojsan

    *Snackis 10*

    Jag har varken läst eller skrivit på länge, har haft det tufft den här våren. Jag har drabbats av el- och strålningsöverkänslighet. Det är en chockerande upplevelse att plötsligt inte kunna gå på stan utan att drabbas av yrsel på grund av mobilmaster, för att inte tala om hämtningen på dagis där det känns som om hjärtat skenar av deras larm som strålar lika starkt som en mobiltelefon. Imorgon ska dagis till Borås djurpark, men det blir Tomas som får följa med Liseberg är bara att glömma. Samma sak med lekparker. Sist jag var på havet kändes det som om ögonen skulle tryckas ut ur huvudet, troligtvis av 3G-masterna och ev radar  - havet som normalt har varit avkoppling för mig. Tidigare var jag tveksam till att elöverkänslighet existerade, men nu vet jag.

    Det positiva är att jag upptäckte vad jag blev dålig av. Jag har ju varit trött länge och undrade om jag höll på att bli utbränd redan när jag var föräldraledig förra hösten. I januari drabbades jag av yrsel och smärta i händerna och fötterna. Nu har jag fått en förklaring och mår mycket bättre än på länge. Vi har påbörjat elsanering av huset och tack och lov har vi ingen mobilmast precis i närheten så vi har ganska bra miljö. Även jobbmiljön är bra, förutom mobiltelefonerna, fast nu ska vi flytta eller jag ska byta jobb så jag vet inte hur det blir då. Det känns i alla fall bra att kunna använda hjärnan igen efter att den varit ganska dimmig under hösten. Jag vet ju inte om barnen är drabbade, för ett litet barn kan inte förklara yrsel eller tryck över ögonen eller huvudvärk. Får bara hoppas att barnen är tåligare än jag. Om jag inte hade upptäckt vad jag blev sjuk av så hade jag troligtvis legat hemma med diagnosen utbränd, kroniskt trötthetssyndrom eller fibromyalgi vid det här laget. Så det är fantastiskt att kunna jobba och orka med barnen mer. Och att kunna sova på nätterna, förutom när Doris skriker på välling då

  • skojsan

    Jag ser att trådarna är öppna längre nuförtiden.

    Barbella: det vore snällt om du vill inboxa din kollegas nummer så jag kan ringa och utbyta tips, alltid bra att lära sig mer, som vilket sjukhus jag ska vända mig till om jag blir sjuk etc, saker jag har tagit för självklart innan.

    Tina Lisa: instämmer att ungarna är i en härlig ålder - så mycket bus de kan hitta på! Jag hinner bara ta på halva Lottas pyjamas innan Doris har gömt den andra delen under soffan. Och när jag går och gör välling hjälper Lotta Doris att klä av både pyjamas och blöja. Tur att jag har mycket mer ork nu så jag kan glädjas mer än våndas över deras påhitt!

    Doris har börjat kissa i pottan, på eget initiativ. Skönt, för hon har blöjvägrat hemma ett tag och det blir så många pölar att torka och lakan att byta

  • skojsan

    Vi har haft några härliga dagar i skärgården i stuga utan el och vatten och nästan utan strålning. Är avundsjuk på alla er som kan gå på Liseberg och andra "barnaktiviteter" som jag hade sett så mycket fram emot. Själv får jag sprängande huvudvärk och yrsel bara efter en halvtimmes skoshopping på Stadium eller lugn promenad ett par hundra meter från en mobilmast  så vi är mest hemma. Tur att det är många hus mellan oss och närmsta mast.

    Doris är blöjfri både dag och natt sen ett par veckor Lotta håller inte riktigt tätt och nu har vi övertalat henne att ha blöja på natten, även fast hon går upp och kissar ett par gånger.

    Annars är det mycket bus, en typisk kommentar från Lotta när hon är uttråkad: "Kom Doris så hittar vi på något som vi inte får göra". Kul att de är kreativa, men man kan inte ens plocka ur diskmaskinen utan att något går sönder eller de sitter och tuggar på frigolit eller käkar tandkräm.

  • skojsan

    Stort grattis till alla nyblivna och blivande fyraåringar! Igår inhandlades cykel

    LMH: oj, redan 6 månader. Tänk vad fort det går!

    Ullen: till och med jag som mådde illa hela mina graviditeter kan bli lite avundsjuk när jag ser en gravidmage!

    Lotta kissar i sängen men vill inte ha blöja och när vi inte orkar byta lakan två gånger per natt vill vi att hon ska ha blöja. Tycker lite synd om Lotta när Doris (som är blöjfri på natten sedan ett par månader) står bredvid och med förnuftigt tonfall säger "Men Lotta, du måste ha blöja."

  • skojsan

    Jag känner inte igen mig i 4-års-trots-beskrivningarna eller 4-års-matkinkighet. Det låter mer som om ni beskriver vår 2,5-åring Doris vill helst sova på sin pappa, och ibland sover båda med Doris fötter på pappas ansikte, ganska gulligt faktiskt men det sliter ju en del. Snart kan vi nog räkna 10-20 ostörda nätter på fem år.

    Däremot är Lotta extremt långsam, maten får ta ett par timmar eftersom hon sitter och funderar så mycket mellan tuggorna. Jag tycker ändå att det är en härlig ålder, helgen som gick var jag själv med Lotta och vi pysslade nästan hela helgen.

  • skojsan

    Grattis Fossing, skönt att höra att allt gick så bra!

    Nu ska jag bara jobba lite till, sen blir det jullov. Det blir skidor i julklapp till båda barnen, vi får se om Doris har någon glädje av det. Hon blir säkert glad för att få dem i alla fall. Och så får de ett scrapbooking-kit och ett pussel. Hade gärna köpt massor av mer saker, men vi har begränsat oss eftersom mormor och morfar är här och det blir nog mycket julklappar ändå.

    Stina: Grattis till R:s jobb, det måste kännas otroligt skönt!

    Vi har haft två vab-dagar på hela hösten och båda dessa dagarna var gränsfall för att vara hemma, lite feber kvällen innan bara.

  • skojsan

    Favoritrepliken från den här julen: "Tomten komde på skidor och säjde hao hao" Vi bestämde oss för att låta barnen tro att tomten kom med alla julklapparna och att han åkte skidor hit. Barnens egna skidor är nästan orörda, vi skyller på de många minusgraderna. Själv har jag nog varit ute på skidor mindre än fem gånger, för efter ett par timmars skottning brukar jag vara för trött för att åka.

    Solaris: Hoppas att din syster har återhämtat sig. När jag hör berättas om såna som blir helt utmattade utan förklaring känner jag stor tacksamhet över min egen situation, som ju annars är rätt bisarr. Jag hade också helt perfekta värden enligt läkaren, för frisk att sjukskrivas fast jag var alldeles yr när jag klev ur sängen och körde så illa att bilar tutade på mig nästan dagligen. Men var ju tvungen att ta mig till och från jobbet. Är så tacksam att det vände på en helg när jag fick rätt hjälp.

    Stina: hoppas att du mår bättre också och att R:s förståelse för din situation med barnen håller i sig.

    Tina Lisa: jag som har väntat på att du skulle annonsera en trea snart.

    Dags att jobba lite innan barnen kommer hem från farmor-helg.

  • skojsan

    Jag vill gärna ha tips på läggningsrutiner, eller snarare "vardagskvällsrutiner". Vi kommer hem vid 17-tiden. Då fikar vi eftersom det är snabbast att fixa iordning. Klart ca 18, det tar en stund med alla kisspauser och "jag ska bara". Middagen hinner jag då fixa till 18.30 eller 19 och den tar ju minst en timme att äta den, Lotta äter långsamt. Städning, tandborstning och bädda sängarna (som oftast är en koja eller allt har åkt ner på golvet efter hoppning)... läsningen är klar ca 20.30. I värsta fall kan det gå ytterligare en eller två timmar innan de har druckit vatten, kissat, mera vatten, pratat, sagt åt varandra att vara tysta och slutligen kommer till ro.

    Hur gör ni? Middag (snabbmat?) direkt och sen kvällsfika eller fika och sen middag? Ett tag försökte vi fika-middag-fika men det gick ju inte. Tacksam för tips!

  • skojsan

    Tack Solaris för din beskrivning! Skönt att höra att din syster är bättre. Hoppas att det var något tillfälligt och inte kommer tillbaka.

    En följdfråga: när vaknar barnen på morgonen om de vaknar själva resp om de blir väckta?

  • skojsan

    Tack för alla beskrivningar av vardagsrutiner. Vi har gjort ett litet schema som gör det lättare för oss med disciplinen. De är ju inte så trötta på kvällen så vi får verkligen låta klockan styra läggningen, inte barnens tillstånd. Nu har vi bett att Doris ska få sova lite kortare på dagis och vi hoppas att det ska hjälpa. Annars ligger de bara och busar upp varandra eftersom de sover i samma rum.

    Lotta är på sitt tredje discokalas och hon planerar redan för fullt för sitt eget discokalas som hon ska ha när hon fyller 5 år Första gången T lämnade henne på kalas kom han hem med ett stort leende och konstaterade att barnkalas är lyx, för det är två timmars barnvakt och han kunde bara sitta och fika när han väntade.

    Vi har haft med ett barn hem från förskolan. Jag tyckte det var roligt och fick lite smarta tips (som att en fyraåring faktiskt kan torka sig själv efter toabesök, jag hade inte tänkt på det innan). Vi har bytt telefonnr med några fler, men det har inte blivit av, jag tror det blir mer lekutbyte när det blir ljusare ute och lättare att gå hem istället för att ta bilen. Dessutom är man lite bekväm när barnen har sin allra bästa kompis hemma. När barnens avdelningar är ute samtidigt på dagis brukar de oftast leka tillsammans.

    Solaris: det låter oroligt att hon inte har blivit bra än. Hoppas att de kommer på vad det är så hon kan få behandling, eller att hon självläker.

  • skojsan

    Oj, vilket liv det har blivit i tråden igen, vad kul!

    Har era barn börjat sminka sig? Frågar alltså er som fick tjejer 06. På Lottas dagis verkar nagellack och läppstift vara standard hos 4-åringarna och det är väldigt tjat om vem som får låna vems läppstift och varför inte Lotta får något läppstift av oss. Själv tycker jag att det är lite tidigt, men jag kanske inte hänger med i utvecklingen.

    Lotta var hos tandläkaren idag för att röntga en skadad tand som blivit gråfärgad. Igår när vi pratade om tandläkaren och tanden sa hon: "Hoppas dom drar ut den, det verkar spännande!" Fick rapport under dagen om att den inte behövde dras ut, hoppas att hon inte blev alltför besviken.

    Vi har hittills bara haft en magsjuka under våren och båda barnen klarade sig!

  • skojsan

    Skönt att höra att fler är skeptiska till smink på 4-åringarna. Idag lämnade jag in två tjejer med läppstift på både läppar och kinder, men då var det ju två söta påskkärringar

    Ullen: Grattis till både vinsten och till sommarens stora begivenhet! Hur bar du dig åt för att övertala?

    Solaris: våra tjejer har kjol eller klänning för det mesta. De får välja kläder själva, men jag brukar protestera lite när Lotta ska på kalas och sätter på sig både klänning och kjol, för jag tycker inte att det är snyggt. Jag har märkt att kjol och klänning kan fastna när man klättrar i träd, men jag ska kolla med personalen om det är ett problem, de är ju i skogen rätt ofta.

    Om två dagar ska vi ha 3-års-kalas här. Lotta lovade att inte berätta för Doris vad hon ska få i present, så hon sa istället: "Men Doris, vad önskar du dig? Önskar du dig ett par solglasögon och en termos?" Doris svarade: "Nej, för det har jag redan. I min present." Men springcykeln är fortfarande hemlig.

  • skojsan

    Igår var vi på smitt-träff. Vi får se om det tar den här gången, har ju inte lyckats tidigare. Lotta känner en blandning av spänd förväntan och oro inför prickarna, kliandet och febern.

  • skojsan

    Vabbar med två glada och pigga barn. Och prickiga Lotta lärde sig cykla igår, mysigt med lite tid ihop med barnen när man hinner gå till cykelbanan och sånt.

  • skojsan

    Vattkopporna var ju lätt avklarade, förutom att det tog tid. Jag sa till barnen att de inte fick klia på prickarna så då gjorde de inte det. Hur har ni andra gjort med vattkoppor, har ni besökt bvc på dag 8 för att få sjukskrivning för vattkoppor? Sjukskriver de en hel vecka då eller måste man gå dit var och varannan dag för att visa att vattkopporna är kvar? Måste ju vara ett himla spring med vattkoppor på bvc. Vi trodde att det skulle räcka med två veckor, så vi tänkte en vecka VAB på varje barn och tredje veckan får vi begära fp, tur att vi har dagar sparade. Idag lämnade vi in båda barnen fast skorporna inte hade ramlat av riktigt.

    Mia, vad härligt att ni har köpt stuga, och så nära familjen också! Måste vara skönt att ha något eget när ni åker dit.

  • skojsan

    Stort grattis till alla blivande och nyblivna 5-åringar!

    Jag tycker att Lotta börjar bli lite mer "vuxen" nu, men Doris är fortfarande min lilla baby ibland, så länge jag bara kan. En dag när hon hade ställt sig på en stol för att visa hur stor hon var sa hon: "Jag är både liten och stor kan man säga". Precis. Idag ska de hem till en komips efter dagis och då är man ju lite stor.

    Någon som har en discokula att låna ut första helgen i oktober? Tips på vilken musik man spelar på discokalas för 5-åringar?

  • skojsan

    Det blev en discokula i födelsedagspresent till Lotta, från Clas Ohlsson. Hon fick blunda och sen gå in i rummet där vi hade riggat den. Så tittade hon upp på den och sa "wow".

    Jag hade gärna gått ut och ätit, men blir så sjuk av att vara i miljöer med trådlöst och mobiler och annat

    gravid: tråkigt att killarna bråkar mycket, men desto bättre när de väl kommer överens. Lotta och Doris leker väldigt bra ihop, men när Doris är trött brukar hon slåss. Fast de blir snabbt vänner igen.

Svar på tråden *Snackis 10*