Inlägg från: Hawk and Weasel |Visa alla inlägg
  • Hawk and Weasel

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    glockenbach skrev 2010-08-05 20:14:41 följande:
    Hej - Jag har köpt jättefin blåvitprickig vaxduk på Ohlssons och funderar på att sy en liten regnjacka. Är det nån av er som har gjort det någon gång? Är det värt det?
    Måste man tejpa sömmarna?
    Och vad ska man fodra med tror ni?
    Jag tror det är smart att tejpa sömmarna på insidan.
    Det finns ett mönster i typ Amelia eller något på nätet, googla regnjacka av vaxduk så hittar du det nog.
  • Hawk and Weasel
    Jalapeno skrev 2010-08-06 00:24:06 följande:
    tejpa sömmar är bra, clas ohlsson har tejp eller stoff o stil, annars kan du enl min extremsportarkusin blanda bensin med badrumssilikon och täta med
    Haha, bensin, det låter ju fullkomligt livsfarligt! Värt att prova bara därför!
    Superbra tips, tack snälla!
     
    Jag funderar på att sätta fleece eller trikå som foder på en regnjacka eftersom man ju vill att den ska värma lite också (regniga dagar = kalla dagar och det är ju kanske jobbigt att ha många tjocka lager under), men jag funderar lite på friktionen. Om man har fleecefoder, kommer det att knöla sig då när man tar på den tror ni? Trikå mot trikå glider ju inte heller så bra. Men fodertyg eller bomull typ lakanstyg är ju bara tunt och mesigt... vad gör man? Flanell?
     
  • Hawk and Weasel
    GOBLIgobli skrev 2010-08-06 17:49:30 följande:
    Jag skulle ta fleece pga att den inte tar åt sig fukt och håller värme bättre. Sen tror jag trikå kan fastna mer ffa i ärmarna när man tar på sig jackan. Därför många jackor har fodertyg i ärmarna istället.
    Ja, det låter ju vettigt. Speciellt det där med fuktspärrsfunktionen, tänkte inte på det men det är ju jättebra. Kanske får sätta något blankt i ärmarna dessutom då. 
    Undrar om sån tunn fleece som är i IKEA-filtar skulle bli bra? Den borde inte bli så klumpig. Jag har fodrat min åkpåse med sådan och det  blev inte så tjockt.
  • Hawk and Weasel
    glockenbach skrev 2010-08-07 00:26:40 följande:
    Vad sydde du då för åkpåse? Har bara sett såna med ull hemsydda.
    Nej, jag hittade den här varianten på nätet. Den är som en filt man kan vika ihop så man kan reglera temperaturen.
    Här är min:
    hawkandweasel.blogspot.com/2010/08/akpase.html
    (Insåg att jag glömt blogga den men nu har jag lagt upp en bild.) 
    Den är av stadig bomull och fodrad med fleece. Materialvalen beror mest på att det var vad jag hade när jag gjorde den, men den har funkat bra. Det är bra att man kan vika upp och ner lager beroende på temperatur. Sen råkade den bli väldigt välmatchad till min omsydda vagnsklädsel, men det var mest en tillfällighet...Skrattande min stackars dotter fick bara ha brunt, beige och grått på allting när hon var pytteliten.
  • Hawk and Weasel
    Diddi Puff skrev 2010-08-07 16:55:31 följande:
    Antar att ni som syr mycket redan känner till denna sida, massa bra mönster och fina tyger, till och med jag som inte har sytt så mycket innan klarar av att sy efter deras kanon mönster www.stoffochstil.se/Katalog/Mode.aspx
    Superbra!

    Jag hittade just en annan sida som jag gäran delar:
    www.fabrictales.com/

    Hittade för övrigt en ny tygaffär idag i stan där jag bor, (inte i Sverige tyvärr) med underbara tyger typ superbuzzy / reprodepot! Vilket fynd va?! ;) Dåligt för tyglagret och plånboken men bra för själen...
  • Hawk and Weasel
    plura skrev 2010-08-09 21:02:24 följande:
    Sen har jag bestämt mig för att utmana mig själv -att sy nåt ur varje "sybok"
    Då jag handlar gamla syböcker och mönster på loppisar (tyvärr har jag ju inte hittat nån av "rariteterna" men då ska man väl ha en himla tur) som inspirerar, men som sen bara ställs in i hyllan.
    Mest för att få ändan ur -tyvärr så får jag inte tiden att riktigt räcka till. Så lite "positiv" press att skapa nåt från färdigt mönster är nog vad jag behöver.
    Mönsterkonstruktion låter spännande, men hur ska man ha tid att lära sig det bara. 
    Oj vilken trevlig utmaning! Borde man verkligen göra. Jag har lite systopp för tillfället tyvärr, annars skulle jag hänga på... fast jag har i alla fall sytt mig en klänning från en japansk mönsterbok jag fått av min pojkvän. Jag har verkligen också hyllan full med fina mönster som aldrig blir sydda.  Vad ska du börja med?
  • Hawk and Weasel
    plura skrev 2010-08-11 00:11:14 följande:
    Kattf** rev ner en blomkruka.

    Har även fått en massa avlagda jeans, så på nåt sätt ska väl de komma till pass.
    en. 
    Nej, min sybok är japanska på rikt, köpt i japan av snälla pojkvännen. Tur att de är så bra på tydliga illustrationer där! Katt

    Jag har sytt både muddbyxor, små barnjeans och babyjeansjacka av gamla jeans.  Jeansjackan och jeansen från boken Baby cool, (mycket bra bok!),  muddjeansen hittade jag väl på lite. Kanske det kan vara nåt för knubb-bebisen?

    Så här ser jackan ut:
    hawkandweasel.blogspot.com/2009/06/sweat-spring-in.html
    Den tog dessutom typ en timme att sy, alla sömmar fanns ju i stort sett redan på jeansen... fast man måste använda ett par jeans med en lång knappgylf.

    Här är jeansen: hawkandweasel.blogspot.com/2009/06/reused-jeans.html 
  • Hawk and Weasel
    Allis X skrev 2010-08-13 16:25:53 följande:
    Funderar på att köpa boken: BabyCool. (de har den inte på bibblan... men kanske kan fjärrlåna, frågade inte)
    Någon har som har åsikter? Läste ett det bara är storlekar upp till ett år...
    De största mönstren i den boken är 80cl. Men den kan vara värd att läsa ändå, den handlar mest om hur man ska lära sig att tänka ut själv och bli inspirerad. Typexempel på beskrivning: "Ta en body som passar ditt barn, lägg ovanpå en gammal skjorta, klipp ut runt om med sömsmån, sy så här och så här och sätt en knapp här, vips har du en skön overall." Dvs väldigt många grejer går att sy för större barn för det gäller att mäta med hjälp av ett klädesplagg man har, inte sy efter mönster som man ritar av från boken. 
    Sen innehåller den ju massor av tips på broderier, fickor, applikationer och sånt. Jag tycker den är urhärlig, en skön avslappnad kontrast till tex Ottobres ganska överarbetade och komplicerade mönster. Och jag älskar att sy om kläder, känner mig så himla smart och ekonomisk och kreativ då...  Känns som om man vunnit över läskiga klädindustrin, liksom.Cool
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd