• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • L E A
    Birry skrev 2010-04-26 10:30:06 följande:
    Jaha, då tror jag att jag haft mina första symptom på UVI... På fredag em fick jag "en känsla" långt nere i magen som övergick i att det gjorde lite ont. Var först osäker på om jag hade ont i något ligament eller vad det var. Men när det forstatte på lördagmorgonen bestämde jag mig för att jag inte orkade ringa sjukvårdsrådgivningen och bli ombedd att lämna ett urinprov på måndagen - för så länge vill jag inte vänta och det är det "råd" jag fått när jag ringt tidigare. (När mitt vatten gick med sonen hade jag (kanske) ont på torsdagen och på fredagen gick vattnet). SÅ (och snälla skäll inte på mig för detta!) jag tog saken i egna händer och skrev ut ett recpet på antibiotika själv (har förskrivningsrätt i mitt yrke) enligt vad jag läst på nätet att andra gravida med GBS fått... Så nu äter jag Amimox x2 i tio dagar. Smärtan i magen och (de eventuellt inbillade) urinträngningarna försvann på 24 och jag är ganska nöjd med mitt beslut, men samtidigt orolig förtstås. Helst hade jag ju velat ha ett urinprov innan jag började äta ab, men eftersom det var lördag kändes det omöjligt. Är det någon som har lust att dela med sig och berätta vad ni fått för ab och vilken dos (om ni minns) och hur många dagar - det jag hittade var en gammal GBS-tråd här på FL... Hoppas att det är bra med er alla och att ni som väntar på bebisleverans inte behöver vänta mer!
    Jag ska inte skälla på dig men vill gärna tipsa dig om stickor som finns att köpa på apoteket som man just kan testa uvi med. Dom finns o beställa via nätet men jag köpte mina på apoteket. Kosta runt 30:- för 5 st.
  • L E A
    thia79 skrev 2010-04-26 16:47:01 följande:
    Birry: jag fick Selexid 1x3 i 5 dagar mot min UVI som jag inte kände att jag hade, men urinprovet hos BM visade på höga halter. Kände väl inte direkt nån skillnad efter behandlingen, möjligen kunde jag hålla lite mer tätt :P Lycka till med din behandling!
    Jag har också fått Selexid alla gånger jag haft uvi. första gången 1x2 i 7 dagar dom andra tre 1x3 i 5 dagar
  • Ocean WoW
    L E A skrev 2010-04-26 17:56:18 följande:
    Jag ska inte skälla på dig men vill gärna tipsa dig om stickor som finns att köpa på apoteket som man just kan testa uvi med. Dom finns o beställa via nätet men jag köpte mina på apoteket. Kosta runt 30:- för 5 st.
    Men då pratar du om "vanlig" UVI eller hur? För GBS måste ju odlas och kan inte ses på sticka. {#lang_emotions_smile} 
  • Ocean WoW

    Förresten har ni sett den här tråden, Utkastad från förlossningen:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m52170633.html

    Kul att föda i Skövde? Men man undrar ju... de måste ju ha kollat om vattnet verkligen gått eller kan de vara så pantade i Skövde att de inte förstår riskerna med GBS? Vore intressant att höra denna historia direkt från den drabbade mamman och inte hennes "kompis"

  • Lunaluna

    Hej och tack för era svar!
    Idag ska jag tillbaka till BM och få resultatet på odlingen. Förhoppningsvis är det negativt. Läkaren berättade ju barskt för mig att man inte behandlar GBS i vårt landsting, men efter era råd och socialstyrelsens råd i ryggen känns det bättre att gå dit. Det är ju inte upp till honom, det är ju på förlossningen som jag ska behandlas isf. Och det känns ju helt orimligt att förlossningen struntar i socialstyrelsen råd. Han kan ju knappast neka att skriva resultatet från odlingen i min journal. Men det känns illa att man ska behöva bli upprörd för att få bli testad och sen själv behöva läsa på för att kunna hävda sin rätt.

  • Ocean WoW

    Det vore MYCKET intressant att se statistik på VAR i landet barn blir drabbade av GBS! Jag får en känsla (speciellt efter att ha läst om Skövde precis) att i de större städerna är rutinerna fastställda och man kan lita på att få den vård man behöver. Kan det vara en kostnadsfråga? Det är kostnader involverade i att sätta igång en kvinna för hon har GBS vid vecka 42 senast (när andra kan gå längre), kostnad att ge ab-dropp en eller fler gånger osv...

    Kan man få fram sådan info någonstans?

    Lunaluna om jag vore dig skulle jag även kontakta förlossningen! {#lang_emotions_undecided}

  • Birry

    Tack för fler svar om ab och stort tack för att ni inte skäller! Har också googlat och letet på hur länge man kan spara ett urinprov. På djur (som jag arbetar med) så säger man 24 timmar i kyl, så egentligen tror jag inte att det är annorlunda på människa, men skulle gärna se det skriftligt. Ska fråga BM nästa gång jag träffar henne.

    Skövde-råden är verkligen upprörande, det är inte konstigt att vi måste hålla koll själva när sjukvården är så nonchalant!

    Lunaluna - hoppas att du fick KLOKA svar idag och att de inte tror att de kan skriva egna regler hos dig!

  • Anna65
    Ocean WoW skrev 2010-04-27 09:15:02 följande:
    Det vore MYCKET intressant att se statistik på VAR i landet barn blir drabbade av GBS! Jag får en känsla (speciellt efter att ha läst om Skövde precis) att i de större städerna är rutinerna fastställda och man kan lita på att få den vård man behöver. Kan det vara en kostnadsfråga? Det är kostnader involverade i att sätta igång en kvinna för hon har GBS vid vecka 42 senast (när andra kan gå längre), kostnad att ge ab-dropp en eller fler gånger osv... Kan man få fram sådan info någonstans? Lunaluna om jag vore dig skulle jag även kontakta förlossningen!
    Hej, tittar in ibland hos er, är inte så aktiv på FL just nu, förutom på Skövde tråden;O)
    Statistik har jag försökt att få tag på det senaste året, men tyvärr verkar det som att GBS är inte anmälningsskyldigt enligt Smittskyddsinstitutets hemsida "GBS-infektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen". Trots det har jag sökt och sökt på flera olika ställen på nätet men utan resultat.
    Jag har också samma känsla som du att det är olika beroende på var man bor.
    Jag vet hur det är i mitt landsting och där är dem urdåliga. Jag försöker nu påverka vården där jag bor att få klara svar på frågor som t ex "vilka är symptomen för GBS som BM ska uppmärksamma", jag hittar ingenstans på svenska vilka symptom BM ska uppmärksamma. "Varför följer man inte Soc rekommendationer att man "BÖR" behandla en gravid kvinna med halter över 100 000 i urinen, svaret på den frågan har varit att det står endast BÖR och inte SKA, helt sjukt eller hur.
    Jag tror att jag inom snar framtid kommer att kontakta sonens neonantal läkare och fråga om ifall de anmäler någonstans att ett barn är infekterat pga GBS.
    Sköt om er alla fina.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • L E A
    Ocean WoW skrev 2010-04-27 08:27:43 följande:
    Men då pratar du om "vanlig" UVI eller hur? För GBS måste ju odlas och kan inte ses på sticka.  
    Ja precis, vanlig uvi. höga halter av gbs yttrade sig alltid på mig i uvi. Brukade börja med att jag fick gå o kissa oftare än vanlig o direkt när jag märkte av det så testade jag med stickan.
    Sen så fick jag lämna odling på morgonurin för att få selexid utskrivet.
  • L E A
    Anna65 skrev 2010-04-27 20:20:48 följande:
    Hej, tittar in ibland hos er, är inte så aktiv på FL just nu, förutom på Skövde tråden;O)Statistik har jag försökt att få tag på det senaste året, men tyvärr verkar det som att GBS är inte anmälningsskyldigt enligt Smittskyddsinstitutets hemsida "GBS-infektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen". Trots det har jag sökt och sökt på flera olika ställen på nätet men utan resultat.Jag har också samma känsla som du att det är olika beroende på var man bor.Jag vet hur det är i mitt landsting och där är dem urdåliga. Jag försöker nu påverka vården där jag bor att få klara svar på frågor som t ex "vilka är symptomen för GBS som BM ska uppmärksamma", jag hittar ingenstans på svenska vilka symptom BM ska uppmärksamma. "Varför följer man inte Soc rekommendationer att man "BÖR" behandla en gravid kvinna med halter över 100 000 i urinen, svaret på den frågan har varit att det står endast BÖR och inte SKA, helt sjukt eller hur.Jag tror att jag inom snar framtid kommer att kontakta sonens neonantal läkare och fråga om ifall de anmäler någonstans att ett barn är infekterat pga GBS.Sköt om er alla fina.
    Det du gör är fantastiskt! Skulle bara vilja ge dig en stor kram
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*