• Beatan

    Hörselskadade och döva barn del 4

    Allis X skrev 2011-02-02 20:47:20 följande:
    Hej alla!

    Finns det någon här som har testat hörapparat i pannband? Sonen ska få testa de nu, 18månader. Kan tro att det största bekymret blir att få honom att ha det påsig Tar tacksamt emot ideer.

    En annan fundering jag har, många av er kommer säkert bli arga på mig.
    Men det handlar om min oro inför andras "behandling" av sonen. I och med pannbandet kommer hans "handicap"  bli mer synligt. Det syns ju redan idag med hans lilla skrynkliga (värdens mysigaste och finnaste) öra. Vi vill ju ge honom de bästa förutsättningar för fullgod hörsel, men samtidigt vill man ju skydda honom för alla onda kommentarer. (barn och vuxna är inte alltid snälla)
    Är ni med på hur jag menar?
    Det syns idag att han har ett visst litet avvikande utseende. Och med pannbandet kommer det att synas ännu mera. 
    Han har bra hörsel på sitt "stora" öra. Och läkaren säger att man klarar sig på ett öra, språk och tal utv är helt normalt om man bara har ett öra. Gör vi då rätt i att försöka förbereda det andra örat på ljud och i och med det utsätta honom för att det syns mer att han är "avvikande"? Vi har ju ett val i detta.
    Förstår ni? eller tycker ni bara att jag är dum som målar f'n på väggen?
    Hjälp
     
    Hej!

    Jag har aldrig varit inne på tråden förut och har inget barn med hörselhandicap men är själv hörselskadad och har två Happar (slang för hörapparater). Du får välja själv om Du vill höra min åsikt...

    Jag förstår Dina tankar men om Du vänder på det, då Din sons funktionshinder blir mer synligt kan de människor som inte är "dumma"ta en större hänsyn till sonens funktionshinder...Det är svårt för omgivningen att ta hänsyn till ett funktionshinder man inte vet om då det inte syns. Många gånger har jag tänkt "Om det bara stod skrivet i pannan på mig så att folk förstå att jag faktiskt hör dåligt. Jag har turen att ha fått lära mig ett bra tal trots att jag idag är gravt hörselskadad och avläser mycket på läpparna.

    Missförstå mig nu inte, jag är glad att jag har ett osynligt funktionshinder men man kan se det från två håll, eller hur?

    Om jag ska skriva vad jag tycker om att Din son får hjälp att använda hörseln och vänja örat vid det så säger jag GÖR DET. Det är en enorm skillnad att veta varifrån ljudet kommer, vilket är svårt när allt ljud eller merparten av ljuden kommer i ett öra... Jagkonstaterades hörselskadad som 11åring men fick min första happ som 19åring och då bara en, Jag hade inget begrepp om varifrån ljuden kom... Allt är individuellt och Du tillsammans med barnets andra förälder ska tillsammans ta ställning till vad Ert barn behöver och mår bäst av.

    Jag vill inte vara en moraltant utan bara delge vad jag känner.

    Lycka till! 
Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4