Forum Inaktiva: Förlossningspedagogen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Raketsnabb andra förlossning?

  Sön 14 mar 2010 20:37 Läst 1244 gånger Totalt 1 svar
  Sön 14 mar 2010 20:37

  Hej!

  Min första förlossning hade ingen latensfas, och gick från första aning om värk tills barnet var ute, på 6 timmar. Då jag kom in till sjukhuset var jag 10cm öppen, utan kanter. Jag hann få epidural, och hade nog en drömförlossning kan man säga. Min första förlossning var identisk med min mammas första.

  Nu när vi funderar på barn nummer 2, oroar jag mig över att jag inte ska hinna in till sjukhuset eftersom jag har ca 30 minuter dit. Min mamma födde sitt andra barn på mindre än en timme, och likaså min syster. Kan man ta in på något slags sjukhushotell om man är i min situation?. Jag vill verkligen inte föda i en bil eller hemma själv.

  Sen undrar jag över vilken smärtlindring man kan få om förlossningen går väldigt fort. Sist hann jag ju med epidural och det var underbart. Men det kommer nog gå väldans snabbt, och vara väldigt intensivt nästa gång... kan man ta bäckenbottenbedövning sent i förlossningen? Vilka alternativ finns då?

  Tack för din hjälp!

 • Förlos­snings­pedago­gen
  Visa endast
  Sön 14 mar 2010 22:58 #1

  Hej!
  Ja, det låter som om det vore bra om du förbereder dig på att det kan gå snabbt andra gången!

  1. Om du känner att barnet är på väg är det bättre att backa tillbaka till din säng eller en madrass på golvet där du kan föda. Din partner ringer samtidigt till kliniken eller 112 som direkt skickar en ambulans samtidigt som din partner får coachning av en barnmorska på telefon  - brukar gå jättebra :)

  2. Om det har börjat och du tror att du hinner in kan det ändå vara bra att veta att du kan bromsa lite grand genom att t ex ligga på sidan eller stå på alla fyra med rumpan uppåt och ANDAS för glatta livet! Så länge du andas får inte krystreflexerna "tag i dig" och du kan undvika att krysta - håller du andan blir det som att du "måste" krysta.

  3. Öva dig mycket på att andas djup- respektive lättandningen. Lättandningen är den som hjälper dig mest när värkarna är som starkast. För av ha glädje av vilan, även om den är kort, är det bra att träna på att slappna av "på kommando" och andas djupt och långsamt. Tänk dig att du liksom släpper taget med armar och ben som på en trasdocka. Slappna av HELA kroppen: ansiktet (läpparna, hakan...), axlarna...

  4. Idag kan man ofta få ryggbedövning även i slutet, om det är viktigt för mamman - MEN den hjälper sällan för den smärta som är förknippad med själva krystningen.  Det är bra om du har andra strategier att komplettera med. Även om STERILA KVADDLAR låter knäppt (man sprutar in sterilt vatten under huden och det bränner mycket under ca 20 s) är det en mycket effektiv och lindrig smärtlindring som går snabbt att lägga om det är bråttom. Jag tycker att den är suverän!

  Visst är det spännade! Undrar hur det blir? Och sen - det KAN gå långsamt och ni kommer titta på varandra och bara, men hallå.... Då är det bra att ha en målbild en bra stund/tid efter förlossningen som gör att ni har energin kvar hela vägen i mål!

  Lycka till!

  Kram
  Anna

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll