• Svampp

    Tygblöjetråden 24

    Blå Myran: Tack för länken!

    Anaiah: Ok, ullschampo funkar. Nån som har tips på vart man köper bra ullschampo, gärna nåt ställe som även säljer citrontvål (visst är det väl det flera av er tycker funkar så bra?) och ullkur! Och det gör inget om det krymper lite, iaf inte ena paret, de blev lite onödigt stora och mår nog bra av att dra ihop sig lite överlag för att inte bli för glesa.

    Emindy: Vad använde du för tvål när du tovade?

  • Svampp

    Blå Myran och Anaiah: Tack för tipset om minimundus.

    Emindy: Aha, då låter det som ett bra tips då. Får beställa det!

  • Svampp

    Jag har köpt på mig 24 vikisar i flanell (ursprungligen 75X75 cm, nu lite mindre och tror de skulle väga 85 g) men de känns gigantiska att sätta på en liten nyfödding. Jag funderar därför på att köpa på mig lite små rutvävda för den första tiden. Vad tror ni om det? Hur många ska jag isf köpa och hur stora?

  • Svampp

    Banansmoothie: Hade det inte varit för att jag redan köpt på mig nästan allt begagnat så skulle jag vara intresserad av ett helt paket (iaf om det var ungefär den sortens blöjor jag hade tänkt mig). Tror nog att du kan hitta köpare! På sjalbarn.se säljs och köpes en massa!

  • Svampp

    Jag sitter och letar PUL-påsar. Jag skulle ha så att jag kan klara mig om jag är borta ca 3 dygn. Jag har mest tänkt använda vikblöjor, rutvävda när bebis är mindre och flanell när den blir större. Nu funderar jag dels på vilken stl på påse som är smartast att ta, och om man borde köpa en stor eller flera medelstora eller kanske en stor och en liten (den lilla till ullblöjbyxorna som ska tvättas för sig) eller nån annan komnination, vad tror ni? Sen undrar jag om ni har tips på vart det finns bra PUL-påsar, jag vill nog helst ha med dragkedja och med antingen nån öggla eller nån annan anordning som gör att den går att hänga upp. Och är det smartas att ha nån vit/naturvit påse eller kan man ha i färg? Kan pul-tyget färga av sig på vikisar eller andra blöjor?

  • Svampp

    Hujje: Jag har köpt mina vikblöjor och blöjbyxor begagnade av kompisar och en från sjalbarn.se. Klart billigaste alternativet jag hittat iaf, och ser ingen nackdel i att ha begagnade så länge jag vet att det är folk som vet hur man ska tvätta blöjorna. Gav 200 kr för 24 flanellvikisar och minns inte exakt vad jag gav för de mindre rutvävda, men tror det var 10 kr styck ungefär.

  • Svampp

    Bejbi08: Vad har du för material i blöjorna? Har fattat att barn kan vara känsliga för många olika material, så det kanske kan vara värt att testa blöjor i annat material och se om det blir bättre?

  • Svampp

    Jag har en fundering på hur jag ska göra med tygblöjor de första dagarna när det är barnbeck som kommer. Det ska ju vara så svårt att få bort och det känns lite tråkigt att börja med att fläcka ner alla blöjor. Samtidigt vill jag inte sätta på den lilla engångsblöjor när den är så liten och inte alls van vid massa kemikalier och äckel som finns i de blöjorna. En idé jag har är att slakta en gäng gamla badhanddukar som är riktigt fläckiga och jag ändå tänkt slänga. Då kan jag kanske använda dem som engångsblöjor, dvs använda och slänga, och därmed också slippe tänka på tvätt direkt jag kommer hem från bb, men ändå använda tyg. Har dock två funderingar. Blir det för bylsigt med vikisar i frotte när de är så små? Även om man bara gör dem t.ex. 50x50 cm? Och tror ni det funkar trots att de är tvättade med sköljmedel i många år? Räcker det att tvätta dem några gånger i 90 grader med rätt sorts tvättmedel och utan sköljmedel eller är det kört?

  • Svampp

    Zuzzan: Det lät hoppfullt. Är ju också bara tänkt som lite nödblöjor första dagarna så det får väl vara ok om det inte funkar perfekt. Har några små bambuinlägg som man kan vika in så suger det ju lite bättre utan att ta nästan nån plats alls. Då ska jag masakera handdukar =)

  • Svampp

    Cocco: Behöver man fålla även om man bara tänkt tvätta dem max en gång eller två (tanken är ju i det närmaste att ha det som engångsblöjor, fast att bebisen slipper alla kemikalier). Hade annars tänkt att det bara räcker att zick-zacka tätt, men det kanske inte ens räcker för några dagars användning ändå?

Svar på tråden Tygblöjetråden 24