• Moson

    Tygblöjetråden 24

    Celiine skrev 2010-03-17 12:25:25 följande:
    Hej! Jag hakar på här! Tänkte höra, jag har stickat egna blöjbyxor av ull, har tvättat dem i maskin och behandlat dem med ullkur 3-4 gånger sedan jag började använda dem. Det jag undrar är, hur lång tid ska det egentligen ta innan de slutar läcka? Jag har hört att det kan ta några tvättar, men hur många? Eller är det jag som byter för sällan? De blir inte dyngsura direkt, men de och ibland även utanpåbyxorna kan bli fuktiga. Jag brukar byta ungefär var 2-3 timme, och jag har vikblöjor med microfiberinlägg. Har jag för stora krav? Blir det någonsin en total fuktspärr av ull?
    Jag fick tips i förra tråden att fukta dom och tumla med ett par jeans. Körde typ 20 min på syntetprogrammet som inte är så varmt och de tovade sig lagom utan att krympa.
  • Moson

    Sjysst med ny tråd :)


    Har ju beställt pul från myllymuksut till pocketblöjor men vet inte om jag ska skaffa en tång och sätta knappar eller om jag ska ha kardborre. Kardborrekan ju bli lite hårt på magen när hon börjar sitta men är å andra sidan lättare att justera. Vad tror ni är bäst?
  • Moson

    Blå Myran och Yrväder tack för råd :)


    Har märkt att på mina formsydda blir kardborret alldeles korvigt. Vet inte om det skulle bli någon skillnad att sy det på pulen. Nu har jag ju iofs redan beställt kardborre och ska man ha knappar måste det ju bli till att köpa en tång. Hmm vad svårt.
    Tur att det är roligt att sy och bättre för miljön för jag vet inte om vi egentligen sparar så mycket pengar på tygisar ;)
    Vet ni förresten hur lång tid det kan ta att få hem tången och man köper på Ebay?
  • Moson
    mrs maniac skrev 2010-03-17 18:14:09 följande:
    ronjas mamma; tack! celiine, jag hade oxå hemstickade blöjbyxor, i m&k's ekologiska ullgarn. dom slutade aldrig läcka heller, trots ullkur och försök till hoptovning i grenen på byxorna, jag vet inte vad man ska göra för att få dom tät? kollade hur färdigsydda ullbyxor är gjorda, och hittade superfina dubbelstickade med 'hönsben' från näva ekotextil, www.ekotextil.se, jättebra sida med lite av varje tyvärr köpte jag aldrig några, vi bytte till IV´s AIO, så jag kan inte säga hur dom är...
    Konstigt, det var just M&K ecoull jag stickade mina i. Rätstickning och 1x1 rib. Jag tovade som sagt i tumlaren och har kurat dom typ tre gånger, funkade bra.
  • Moson
    yrväder skrev 2010-03-19 20:00:03 följande:
    Jag sydde med raksöm och sen vände jag och stickade ner med raksöm. Dock har stickningen hållt sådär, har sett att den gått upp på vissa ställen. Det gjorde det dock inte på dom gamla (pul+fleece + kardborre) vet inte om det är för att bambun oxå är rätt stretchig. På dom med fleece overlockade jag ihop lagrena men det gick inte med dessa, det blev alldeles för halkigt med bambun.
    Jag har tänkt en lösning med fleece på insidan men med naturmaterial i mitten så hon känner att det blir blött som på Baby Kicks. Jag tycker det känns lite onödigt med overlock när jag ändå ska vända dom. Har ju en elastisk söm på den vanliga maskinen, vad tror du om det?
  • Moson
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-19 20:52:13 följande:
    Hej hörrni (: Jag har precis kommit in i tygblöje-världen och tänkte försöka införskaffa mig ett första "paket" till min son/dotter som kommer i slutet av april.. Har hittills: 8 st tygisar från Imse Vimse + inlägg och byxblöjor 6 st Pockets, PeaPods + inlägg och ett par (3?) AIO som jag väntar på ska komma till brevlådan.. Även lite rispapper ska komma hem. Allt köpt begagnat! Miljövänligt och ekonomiskt :D Eller, nej.. inte rispappret då. ;) Nu undrar jag om någon vänlig själ skulle kunna berätta för mig hur många blöjor jag behöver ha för att gå runt och tvätta kanske var tredje dag eller så? tack tack
    Man brukar väl säga typ 24 st. Jag har mest haft formsydda med ullbyxor och ska sy pockets nu, men jag måste säga att jag är positivt överraskad efter att ha testat vanliga vikblöjor också. Bra uppsugningsförmåga och torkar supersnabbt efter tvätt.
  • Moson
    yrväder skrev 2010-03-19 22:48:17 följande:
    Fast blir det inte bara merjobb att ha både fleece och naturmaterial? Elastisk söm blir jättebra.
    Jag har fått två av deras blöjor för att testa och på deras pocket har de gjort så och med gussets i fleece som ett extraskydd mot läckage. Än så länge tycker jag det verkar funka bra. Jag vill gärna ha naturmaterial mot rumpan för att hon ska lära sig när det blir blött liksom men är av någon anledning orolig att de ska läcka om jag har naturmaterial hela vägen ut. 
  • Moson
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-19 23:04:45 följande:
    ullbyxor.. du menar att ha ytterst, eller? Åh, jag vill så gärna kunna sy såna där jag med! En symaskin och lite kreativt tänkande vore kanske bra att börja med. 24 stycken.. men då är jag snart halvvägs.. Det låter inte så dumt. Tack (: Så blötlägger man i en hink med kallt vatten tills man kör dem i maskin? Har ni i någonting i vattnet?
    Japp stickade ullbyxor som tätskikt. Än så länge har vi haft dom i en hink utan vatten men nu när hon börjar äta mat så blir ju bajset ganska mycket äckligare så jag har inte funderat vad som är bäst då. 
Svar på tråden Tygblöjetråden 24