Forum Föräldrar: Barn med speciella behov - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Medfödd gråstarr (kongenital katarakt), tråd 4

  Tor 5 apr 2012 12:42 Läst 34899 gånger Totalt 128 svar
  Visar endast inlägg av carinai - Visa alla inlägg
 • carina­i
  Återställ
  Tor 5 apr 2012 12:42 #107

  Hej allihop!

  Vad intressant att läsa om fler som har medfödd gråstarr. Jag har själv letat runt på internet i omgångar men har aldrig riktigt stött på någon. Jag är själv född med gråstarr på båda ögonen och opererades då jag var 7 veckor gammal. För alla  ni föräldrar som kämpar med era barn tänkte jag skriva några uppmuntrande ord och jag ska försöka hålla mig så kortfattad som möjligt :)

  Jag är nu 22 år och min gråstarr upptäcktes då jag var ett par dygn gammal. Jag har även ett medfött hjärtfel som nu är åtgärdat (jag opererades för det i höstas) och jag var också ett öronbarn. Jag har opererats ett 15-tal gånger för olika "defekter" men läkarna tror inte att detta har något samband med min gråstarr. När jag var 3-4 år gammal opererades jag även för skelning, vid operationen spände de en muskel i ögat och det blev mycket bättre. Ironiskt nog har jag en tvillingsyster som inte har opererats en enda gång, och vi skämtar ofta om att hon drog till sig de bra generna och jag de dåliga :)

  Jag har alltså haft kontaktlinser sen jag var 7 veckor gammal. Mina föräldrar kämpade så med mig; eftersom jag var så liten klarade de inte av att sätta in linserna på egen hand. När en lins trillade ut var de tvungna att åka in till sjukhuset - en sträcka på 8 mil en väg, och detta skedde iallafall en gång i veckan. Jag var ett skrikigt barn, och antagligen berodde detta på att linserna skavde. Vad jag vet lapptränades jag väldigt lite om ens någonting. Sedan dess har jag varit på kontroller i genomsnitt 4-5 gånger om året. Det har aldrig varit några komplikationer och min syn har utvecklats otroligt bra. Det jobbigaste som barn med gråstarr är att behöva krångla med linserna, och som tonåring att (då man av någon anledning inte kan använda linserna) vara beroende av tjocka starrglasögon.

  Förra året fick jag äntligen operera in konstgjorda linser! Första ögat opererades i januari, och andra i augusti. Nu är jag alltså helt fri från kontaktlinser och behöver bara ett par läsglasögon :) Hör gärna av er på mail om ni har några frågor eller vill veta mer om hur det är att växa upp med mefödd gråstarr; carina.b.iversen@gmail.com. Ha tålamod med era barn och glöm inte att följa alla hygienriktlinjer gällande kontaklinser. Mina föräldrar har varit otroligt noga med att alltid ha rena händer och rengöra linserna grundligt varje dag, och ska man ha linser varje dag under en obestämd framtid är detta avgörande! Lycka till allihop, livet kan arta sig väldigt bra trots medfödda sjukdomar :)

  (Ber om ursäkt för långt inlägg!)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll