• Hanah

    Vad är rökt lax?

    Alltså, var i affären hittar jag det?

  • Svar på tråden Vad är rökt lax?
  • Liten Mjau

    om du menar kallrökt så är den iftast vid sillhyllan. Ligger oftast skivad i förpakning

  • Hanah

    vad är skillnaden på kallrökt o varmrökt då?

    Har hittat ett recept på pastasås, men där står bara 'rökt lax'
    Hur 17 ska man veta? Jag äter ju aldrig annat än fryst lax annars...

  • inze
    Hanah skrev 2010-03-19 06:37:07 följande:
    vad är skillnaden på kallrökt o varmrökt då?Har hittat ett recept på pastasås, men där står bara 'rökt lax'Hur 17 ska man veta? Jag äter ju aldrig annat än fryst lax annars...
    I en pastasås skulle jag gissa på att det är kallrökt lax som menas. Står det något om vad man ska göra med den. Det kan ju vara en ledtråd annars.
  • Liten Mjau

    Kallrökt är sladdrig och varmrökt ser mer ut som kokt lax.
    Varmrökt serveras ofta med potatis tex.


    kallrökt ligger oftast på smörgåstårta och är rödare i färgen.


    Det är säkert kallrökt i en pastasås

  • Hanah

    Det står "200 g skivad rökt lax"

    Beställer man det i charken, eller finns det färdigpackat?

  • Hanah

    Ca 200 g färska champinjoner
    Flytande Smör- och rapsolja
    Ca 150 g Philadelphiaost naturell
    2 ½ dl matlagningsgrädde
    200 g skivad rökt lax
    1-2 krm grovmalen svartpeppar
    Salt Beskrivning Skiva de färska champinjonerna, knaperstek dem nästan i fettet.
    Smält philadelphiaosten, häll på matlagningsgrädden och koka upp, låt småkoka i ca 5 minuter.
    Skär under tiden laxen i mindre bitar.
    Lägg i laxbitarna och låt det bli varmt.
    Smaka av med grovmalen svartpeppar och salt.

  • SweetLilly

    jag skulle tippa på att det är VARM rökt lax du ska ha! Finns ofta i fiskdisken! Hittar du det inte så fråga i charken!


    Lilla pyret väntas 100806
  • Lillfjant

    Jag tror du ska ha kallrökt lax eftersom det står skivad, varmrökt är väldigt svårskivad

  • SweetLilly
    Lillfjant skrev 2010-03-19 15:41:44 följande:
    Jag tror du ska ha kallrökt lax eftersom det står skivad, varmrökt är väldigt svårskivad
    heeh jo, men jag har nog aldrig ätit en pastasås med kallrökt lax..
    Lilla pyret väntas 100806
  • Lillfjant

    Men den kallrökta tappar ju den kallrökta konsistensen när den värms så då ser den ut som varmrökt

  • SweetLilly
    Lillfjant skrev 2010-03-19 16:12:19 följande:
    Men den kallrökta tappar ju den kallrökta konsistensen när den värms så då ser den ut som varmrökt
    ok, jag missade nog att den skulle värmas också, hehe
    Lilla pyret väntas 100806
  • Hanah

    Ok, tack för alla svar! Jag provar med kallrökt då, ska se om jag lyckas hitta det i affären..

  • Swedman

    Gammal tråd men....

    Kommit över ett parti sladdrig kallrökt lax (men de sa att den var varmrökt?). Tycker inte om konsistensen och vi har redan gravat. Fråga; kan man köra den i ugnen i folie typ 15 min och få den fast och typ kokt? Den bör bli lite ljusare i färgen och delbar med gaffel typ.

  • klyban
    Swedman skrev 2019-12-25 03:54:00 följande:
    Gammal tråd men....
    Kommit över ett parti sladdrig kallrökt lax (men de sa att den var varmrökt?). Tycker inte om konsistensen och vi har redan gravat. Fråga; kan man köra den i ugnen i folie typ 15 min och få den fast och typ kokt? Den bör bli lite ljusare i färgen och delbar med gaffel typ.

    Sladdrig som typ gravlax, dvs ingen värme tillförts?


    Är det kallrökt lax, så gör en tex pasta.


    Där man steker lök/vitlök, tillsätter citronzest, grädde, fiskbuljong och dill röd paprika för lite färg.
    Lite pasta vatten.
    Den röka laxen ska i precis när man är klar och ska smaka av.
    Sen smakar man av med salt,peppar och citronjos.


    Går byta ut mot vilken fisk som helst kanske, men de festa vanliga i alla fall.
    Men är det rökt så ger det en större smak, än icke rökt fisk.
    Det är även gott dessa varianten.


    Tagliatelle brukar jag gilla till denna, man kan även koka ihop pastan med såsen för ett mer krämigt resultat.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • Swedman
    klyban skrev 2019-12-26 13:54:01 följande:

    Sladdrig som typ gravlax, dvs ingen värme tillförts?

    Är det kallrökt lax, så gör en tex pasta.

    Där man steker lök/vitlök, tillsätter citronzest, grädde, fiskbuljong och dill röd paprika för lite färg.

    Lite pasta vatten.

    Den röka laxen ska i precis när man är klar och ska smaka av.

    Sen smakar man av med salt,peppar och citronjos.

    Går byta ut mot vilken fisk som helst kanske, men de festa vanliga i alla fall.

    Men är det rökt så ger det en större smak, än icke rökt fisk.

    Det är även gott dessa varianten.

    Tagliatelle brukar jag gilla till denna, man kan även koka ihop pastan med såsen för ett mer krämigt resultat.


    Det blev så att jag lade dem i folie med lite extra salt. Sen ugnen 20 min i 175 grader. Då blev laxen ätbar för alla. Det fanns inte tid eller ingredienser till några utsvävningar.
  • klyban
    Swedman skrev 2019-12-26 20:53:47 följande:
    Det blev så att jag lade dem i folie med lite extra salt. Sen ugnen 20 min i 175 grader. Då blev laxen ätbar för alla. Det fanns inte tid eller ingredienser till några utsvävningar.
    Vilket var det, kall eller varmrökt?
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • Swedman
    klyban skrev 2019-12-26 20:57:12 följande:

    Vilket var det, kall eller varmrökt?


    Det var kallrökt som blev kokt i folie. Gott hur som helst.
Svar på tråden Vad är rökt lax?