• Imina

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Phu!! Äntligen! Hej!

    Nu har jag efter flera dagars plöjande läst igenom hela tråden! Kunde inte låta bli.

    Väldigt intressant och väldigt viktigt!

    Särskilt det här med bondingen. Nu inser jag hu otroligt störda vi blev den första timmen. K-vitaminövertalning (vi hade avsagt oss detta, men på något sätt blev vi övertalade att ta sprutan ändå. Vi hade varken kraften eller argumenten att stå på oss just då. Konstigt att ett nej inte får vara ett nej!), det skulle sys och fixas och pillas och duttas. Suck.

    Nu närmar sig förlossning nummer två. Och jag kämpar för att hitta ett par passande hemförlossningsbarnmorskor som vill jobba under sin semester.

  • Imina
    Ecorelle skrev 2010-05-28 20:15:52 följande:
    Mycket märkligt att de struntade i vad ni ville, speciellt eftersom den där K-vitaminsprutan inte verkar vara panik med ( enligt vad en läkare sa till mig när vi kom in på läkarkontroll med vår hemmafödda dotter när hon var 4 dagar gammal ).   Hoppas du hittar någon hemBM som vill hjälpa dig den här gången!
    Ja, det var väldigt olyckligt att de körde över oss då. Jag tycker ändå att de varit väldigt lyhörda för övrigt med att respektera våra önskemål i förlossningsbrevet. Trots att jag krävde både den ena och den andra bedövningen, så påminde de mig om vad jag skrivit i brevet, och föreslog mer naturliga smärtlindringar. Jätteglad är jag för det, eftersom jag absolut inte ville ha ryggbedövning. Och att låta navelsträngen pulsera klart var det ingen diskussion om, men väl detta med k-vitaminet. Tänk, där låg man med en nyfödd liten på bröstet och fick höra hur riskabelt det var att låta bli. Man är inte så svårövertalad just då. Och hjärnan är uppfylld av helt andra saker än att lägga fram de rätta argumenten.

    Det verkar som vi hittat ett barnmorsketeam som kan ställa upp, men nu får jag lägga min kraft på att övertala min man om att det absolut är värt 15000 att föda hemma. Han verkar inte tycka det, och det är tyvärr han som är den som har en inkomst av oss.
    Men det löser sig förhoppningsvis. Jag är envis och tror inte att han förstår hur bra det kan bli med en hemförlossning....så det är jag som måste förklara det för honom.
  • Imina
    Chaktio skrev 2010-06-17 09:38:25 följande:
    Ecorelle: Tack! Av allt som hände under de där dagarna med snitt och BB-tid är det att jag stod på mig i den frågan som jag är absolut mest nöjd med. Resonerade som så att allt annat som jag önskade "så naturligt som möjligt" misslyckades ju fullständigt, först genom själva snittet och sedan genom de komplikationer som uppstod, så detta med bröstmjölken skulle de då f-n inte få övertala mig att förstöra! Blev som en lejoninna som skulle försvara mitt barn...!
    Å, vilket jävlar anamma!!! Tänk om jag varit lika stark som du för 2,5 år sedan! Skulle en liknande situation uppstå denna gång, så ska jag minsann ryta jag med! För det kan jag!
  • Imina

    Läste just detta på dn.se:


    Socialstyrelsen har uppmanat alla landets sjukhus att börja använda ett nytt snabbtest vid förlossningar. Testet visar om det är mamman eller barnet som blöder.


    – Vi räknar att med det här testet kan rädda livet på fem barn varje år, säger docent Pelle Lindqvist, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för obstetrik och gynekologi, till Ekot i Sveriges Radio.


    Testet kan enligt Lindqvist rädda liv i de fall där barnet riskerar att drabbas av livshotande inre blödningar.
    – Barnet har bara 300—400 milliliter blod i sig så en liten blödning kan döda barnet. Om man inte gör ett akut kejsarsnitt så blöder barnet ihjäl.

    Blev nyfiken eftersom det inte nämns hur snabbtestet ifråga går till. Tas det på mor eller barn eller på båda? Och om det rör sig om inre blödningar, så förstår jag inte riktigt hur de menar med att syftet är att visa om det är mamman eller barnet som blöder...Luddigt, helt enkelt. Kanske någon annan läst och förstått och kan förklara?
  • Imina
    abuelita skrev 2010-07-08 10:38:49 följande:
    Jag förstår faktiskt inte heller det här.  
      Om moderkaka eller navelsträng gått sönder  så kommer det ju ut blod  ur mammans slida, och då kan jag förstå att man vill veta om det är mamman eller barnet som blöder. Men nu var man tydligen ute efter att kolla inre blödningar hos barnet , och då  undrar jag hur man kan misstänka att det kan vara fråga om det  innan barnet är fött,  och därför ta testet. Om de inte gör det som en rutintest på ALLA som kommer in till förlossningen? 

    www.dn.se/nyheter/sverige/test-kan-radda-liv-...

    Hörde det på tv4-nyheterna också men blev inte ett dugg klokare.  Kan tänka mig att de har slarvläst telegrammet och  kastat ut det här utan att  ha en susning om vad det handlar om. Precis som de gjorde  för något halvår sen om en brittisk studie om plötslig spädbarnsdöd. Studien hade kommit fram till att det INTE var farligt att samsova med barnet, utan om man bara var nykter så var det istället säkrare att ha barnet hos sig i sängen. Men svensk nyhetsmedia ihöll på en hel dag med att rapportera om att det var farligt att ha barnet i sängen. De intervjuade bl.a. en känd svensk  barnläkare,  som inte har koll på så mycket när det gäller fysiologi och patologi, som påstod att man inte ska ha spädbarn hos sig i sängen eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd ökar då.  Joråsåatt.
    Ja det verkar som att det varit bråttom att få ut nyheten med tanke på det tunna innehållet. Kollade lite på socialstyrelsens sida, men blev inte klokare av det. Väntar med spänning på fortsatt nyhetsrapportering...
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över