• Peecock

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Hur länge har sen avnavling utförts egentligen? Ingen jag pratar med vet vad jag snackar om när jag tar upp ämnet. Vilket får mig att tro att det inte spelar någon roll om man gör det tidigt eller sent.

  • Peecock
    abuelita skrev 2011-03-08 18:49:58 följande:
    Sen avnavling är ju det naturliga. Men tidig avnavling är ett icke evidensbaserat ingrepp i det naturliga födelseförloppet, som man började med inom obstetriken en gång för länge länge sen och som spritt sig över nästan hela världen.  

    En av de första kända motståndarna till tidig avnavling var Charles darwins farfar:

    “ Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.” Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801

    Det här skadliga ingreppet har alltså pågått väldigt länge.

    I sverige var det tidig avnavling på de allra flesta sjukhus fram till för bara ett par år sedan, då riktlinjer för avnavling presenterades.  Fortfarande är det några sjukhus kvar som fortsätter med tidig avnavling som allmän rutin, och så vitt jag vet gör alla sjukhus det fortfarande om barnet föds medtaget, och då alltså tyvärr som allra mest behöver allt sitt blod.  Det är de här barnen ,  liksom prematurerna, som tar störst skada av   tidig avnavling.

    Är det förlossningspersonal du pratat med som inte vet vad du snackar om?  Tyvärr är  väldigt många som jobbar inom  det här området dåligt pålästa.
     
    Nej det är "vanliga" gravidisar som ska föda inom kort som inte visste vad det innebar med tidig/sen. Det är nog bara jag som läst lite grann.
    Jag menar mest  hur stor roll kan det spela ?? Trots allt många som överlevt och mår bra trots tidig avnavling.

    Undra hur de gör på Mas i malmö?! Någon som vet?
  • Peecock
    VeronicaNyberg skrev 2011-03-09 09:39:49 följande:
    Den här länken tyckte jag var jättebra, enkel och sammanfattande!

    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-ve...

    "Det är inte bara mamman som utsätts för blodförlust p.g.a. förlossningsvårdens överdrivna "stjälpsamhet", utan även barnet. Vid tidig avnavling blir ca 30-50% av barnets blod kvar i moderkakan. Men Moder naturs visa plan var att moderkakan skulle fortsätta att försörja barnet med syre under de första ca 3-5 minuterna efter födseln, samtidigt som det resterande blodet i moderkakan pulserar över till barnet,  medan lungorna gör sig redo att överta andningen. Och i det här blodet, som barnet alltså förlorar vid tidig avnavling,  finns stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar. Bl.a. cancerbekämpande t-celler och dopaminproducerande celler. Dopamin-producerande celler  är något som bl.a. personer med ADHD saknar. Så, här har vi kanske förklaringen till att ADHD, Autism m.m. ökar lavinartat nu sedan avnavlingen sker tidigare än någonsin, eftersom navelsträngsblod blivit så högst intressant inom stamcellsforskningen."
    Känns som det är läge att kolla hur rutinerna ser ut på sjukhusen runt omkring ! Sen avnavling låter ju som något man borde föredra!
  • Peecock
    VeronicaNyberg skrev 2011-03-09 09:52:18 följande:
    Japp, det borde du verkligen! Skriv det tydligt i ditt förlossningsbrev och säg åt eventuell kille att han skall ha stenkoll så ingenting görs bara av farten när ungen är ute :)
    Google är bra!
    Både i malmö och lund praktiserar de sen avnavling , känns skönt att veta!
  • Peecock
    abuelita skrev 2011-03-09 10:19:18 följande:
    Kan du visa länkarna du hittat?   och om du kan hitta något om donation av navelsträngsblod i Skåne vore det också bra.   Karolinska skriver på Frågor och svar om förlossningen att de har sen avnavling, men Karolinska Huddinge
    har börjat med insamling av navelsträngsblod . Under ”Hur går insamlingen till?”  på förlossningen Huddinges sida , står det  ” Ungefär en deciliter blod räcker för en stamcellstransplantation till en annan person.”    De tillämpar då alltså tidig avnavling!!!
     

    Återkommer strax med ett längre inlägg  som jag håller på att skriva till dig. (Veronica har dock redan svarat på en hel del av det , och dessutom svarat  väldigt bra      )   Men nu orkar jag inte kolla vad som behöver raderas, så det kommer i sin helhet.
    Jag hitade ett inlägg av dig :) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m31299523.html där jag såg att UMAS och Lunds KK står med !
  • Peecock

    Men gud... jag får verkligen informera min sambo att han ska vara vaken när hon kommer ut ! ! Frågan är hur alert jag själv kommer att vara.

    Jag får klottra ner ett förlossningsbrev också...

    Vilken kamp du för! All heder till dig att du orkar!

  • Peecock
    abuelita skrev 2011-03-10 10:07:35 följande:
    Menar du den här tråden?  Jag kan hålla med.  Men ju fler vi är som  får inblick i vad sjukvården  smusslar med bakom våra ryggar (t.ex. att mvc och fl-personal  medvetet undanhåller  information om  avnavling)   desto  större  möjligheter har vi att skydda oss själva  och  våra barn mot det  som kan vara skadligt . .   Med internet har vi alla möjligheter, både att hitta- och sprida information.  
    Den här tråden har några hundra besök per dag. Och om vi  även hjälps åt att sprida information på Facebook, Twitter, bloggar m.m. så  kan  det bli riktigt effektivt. I synnerhet om vi även vänder oss till  journalister. 

    Till slut når det "Den Hundrade Apan" .   Foten i munnen
    Jag förstår, det bara är trist att man måste vara så sjukt alert i det skedet. Jag vill att alla ska göra det bästa för mitt barn och mig. Känns som om jag INTE kontrollerar allt detta kommer stackars barnet få autism eller asbergers. Skapar lite press och stress på mig som jag inte ens visste att jag behövde känna. 

    De undanhåller altså avnavlings informationen ...det känns då som att jag kommer skapa hemsk stämning och de kommer bli helt otrevliga . Ok självklart är det bättre för mitt barn...bara känns som redan nu att det kommer bli trist stämning i rummet för jag Outar dem i pricip.
  • Peecock
    abuelita skrev 2011-03-10 11:42:26 följande:
    Ja visst är det himla trist att man  inte  ska kunna  lita på att alla ska göra det bästa för en själv och ens barn, utan  att man måste  ha full koll själv (helst ska ju ens partner ha den här kollen, så man får föda barn i fred) . .

    Om det är sen avnavling   i Malmö så behöver de ju inte informera om att man kan välja det, men är det tidig avnavling  , som alltså är ett  icke evidensbaserat ingrepp i det naturliga födelseförloppet,  borde de verkligen informera  om att man kan välja bort det.  Enligt Hälso-  och  Sjukvårdslagen (HSL)  är de faktiskt skyldiga att göra det.  

    Men det brukar för det mesta inte vara några problem  att välja  sen avnavling, utan personalen  är oftast positiva till det. .   På de sjukhus som har tidig avnavling är många barnmorskor emot det  (de har tydligen ingenting att säga till om själva, utan måste lyda chefens order)  och tycker det känns skönt när någon begär sen avnavling så att de slipper  klampa  tidigt mot sin vilja .  En barnmorska  på Östra sjukhuset i Göteborg (där det är tidig avnavling) skrev så här i en  kommentar på Facebook:  ” Jag hatar varje gång jag gör det…klampar alltså” .

      Det enda sjukhus jag har hört talas om  som sagt  blankt NEJ till föräldrarnas begäran om  sen avnavling (trots att det strider  mot HSL)  är Länssjukhuset i Halmstad, när deras avnavlingsstudie pågick. Enda chansen att få sen avnavling  då var att delta i studien och hoppas på att bli lottad  till gruppen  som avnavlades sent.  .
    Ahaaa nu känns det ju en hel del bättre måste jag säga :) Tack! Jag kommer tipsa om denna tråd!
    Kanske också drar till ett inlägg i min blogg!
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över