Inlägg från: La gartija |Visa alla inlägg
  • La gartija

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Joddan skrev 2011-03-09 13:09:21 följande:
    Abuelita
    Tack igen! Ska ha stenkoll! I mitt förra brev skrev jag också att jag inte ville att de skulle ta några prover på navelsträngen eller moderkakan. Bra tips från fl brevet du länkade till! Kopierar
    Hej!

    Vart hittar jag den länken till tipset om förlossningsbrevet?
    Jag är nyfiken och kan behöva tips Flört 
  • La gartija

    Hej på er å tack för en härlig, inspirerande och informativ tråd! Jag är född hemma och har många fina förebilder vad gäller förlossningar osv. Jag hade gärna fött på Södra BB (ett lite mer "alternativt" BB än det "vanliga") men det är risk för att jag kommer förlora mycket blod under förlossningen och de tar bara emot kvinnor med komplikationsfria graviditeter :( Det är vårt första barn jag väntar och min naturliga inställning är att jag vill föda så naturligt som möjligt. Men jag vet ju inte hur jag kommer reagera då jag väl är i själva situationen. Har några vänner som fött nyligen och som verkat avslappnade innan och även varit emot smärtlindring osv men som ändå tog ALLT de erbjöds och tipsar mej om att göra det samma :( Känner mej villrådig... Funderar på att fråga den barnmorska som förlöste min mamma när jag kom till världen om hon vill vara vår doula. Kanske kan va skönt som stöd? Kom gärna med era tips å tankar :)

  • La gartija

    VeronicaNyberg Tack för ditt svar! Det är precis så jag å min man resonerar - varför lägga sej i naturens gång? Har man väl börjat mixtra så går det ej att ha det ogjort utan då måste man fortsätta i den banan. Det var en go själ här på sidan som länkade till ditt förlossningsbrev, så det har jag hämtat inspiration ifrån :) Det jag är lite orolig för är om doulan liksom tar över min mans roll i förlossningen. Det är så viktigt att han känner sej delaktig å behjälplig. Är det något som du eller nån annan upplevt?

  • La gartija
    abuelita skrev 2011-03-13 11:45:49 följande:

     


    Hej!  Så roligt att du tycker tråden är  härlig, inspirerande och informativ  

      Wow, så du är född hemma!   Solig

        Har du någon sjukdom som gör att blödningsrisken ökar. Trombocytopeni kanske?   I så fall är det ju förstår bäst att föda på sjukhus. Men ändå försöka få det så naturligt  och ostört som möjligt.  Framför allt för att inte oxytocinproduktionen  ska blid störd, eftersom kroppens eget oxytocin minskar blödningsrisken. 

    Veronicas förlossningsbrev finns i inlägg 1488


     


    Glad

    Jag undersöktes när jag var liten och då kom de fram till att jag har någon form av blödningsbenägenhet. Men det låg för lågt ner på skalan för att kallas blödasjuka eller Von Willebrandt. Nu ska jag till specialistmödravården för att grundligt undersöka det hela inför förlossningen. Känns skönt att vara beredd om det skulle hända något.  

    Tack för tipsen!
  • La gartija
    abuelita skrev 2011-03-13 11:54:19 följande:

    Doulan och Pappan


    Är mamman ensamstående kan doulan ersätta pappans stöd, men annars så är doulan ett komplement till pappan. Pappan behöver också stöd. Det är inte lätt att se kvinnan han älskar ha ont. Pappan oroar sig för om allt är som det ska med mamman och babyn, han är osäker på hur han kan hjälpa och han känner sig ensam och att allt ansvar vilar på hans axlar, speciellt under tidiga skeden av förlossningen, innan man kan åka till sjukhuset.


    Doulan tar bort en del av pressen från pappan och han kan då slappna av och vara ett bättre stöd. Doulan kan ge tips på vad pappan kan göra för att hjälpa. Doulan ger information till pappan så att han kan känna sig tryggare.


    Pappan är oersättlig med sin kärlek till mamman och babyn, men han saknar den erfarenheten av förlossningar som doulan har. Detta gör att doulan är ett utmärkt komplement till laget vars främsta uppgift är att stötta kvinnan.


    Skulle komplikationer inträffa och babyn och mamman måste seperas, så kan pappan stanna med mamman och doulan följa med babyn och representera era önskemål om barnets vård. Alternativt så kan pappan följa med babyn och veta att mamman inte blir lämnad ensam med okända ansikten.



    Skönt att höra! Då ska jag tala med mannen och den kvinna som var barnmorska då jag kom till världen. Hoppas hon vill följa oss, det vore så häftigt!
  • La gartija

    Häftigt det där med att man själv kan göra övningar som leder till att bebis vänder sig rätt-helt imponerad! En helt annan fråga: jag har fått herpesutslag på hakan. Är det vanligt att man får det när man är gravid? Undrar om jag har dåligt immunförsvar å det är ju inte så bra.

  • La gartija

    Blgebo Tack för ditt svar! Jo, jag är säker på att det är herpes :( brukar få det några gånger per år men nu har det hållit sej undan flera år å det är ju skönt! Men blev lite orolig när det poppade upp nu. Oftast när jag får det är jag sjuk eller har nån infektion i kroppen. Men det är nog som du säger att kroppen är lite utsatt i och med hormoner mm nu under graviditeten.

  • La gartija
    Här kommer en fråga om ammning:

    Jag kanske är helt ute och cyklar men vi får väl se...
    Man har ju hört en hel del ang. det här med att få igång ammningen och att det kan vara svårt osv. 
    Min tanke är då, kan man inte börja pumpa lite redan innan bebis kommit? Eller behövs vissa hormoner i kroppen som dyker upp först vid förlossning? (undrar i så fall hur det funkar för de som blir snittade?)
    Eller är det något som är av extra värde för bebisen i råmjölken som gör att man skall avvakta?
    Det vore ju rätt skönt om man redan innan fått igång lite produktion tänkte jag så har man förberett lite Glad

     
  • La gartija
    blgebo

    Tack för ditt svar!
    Det var ju synd att man inte kunde förberreda men kroppen har ju tänkt ut allt det där i förväg. 
    Tack för tipsen!
     
  • La gartija
    abuelita skrev 2011-03-21 12:18:39 följande:

      Känner en otrolig lättnad nu när jag läser att jag äntligen får hjälp med det här !!!   Solig    

    kon nu på att det ju  också  vore  bra att  påpeka  vad  lagen säger om  att  personal inom mvc- och förlossningsvården  vid de sjukhus där  insamling av navelsträngsblod   sker uppsåtligen  undanhåller blivande föräldrar information om  de kända  riskerna med tidig avnavling och att de har rätt att  avsäga sig det :



    Lag  om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område
     
     

     2 kap. Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal
    Allmänna skyldigheter
     
    2 a §
    När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet skall den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient medverka till att patienten ges möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.


    Mycket intressant!!!
  • La gartija
    Tackar ödmjukast för all information! 
    VIväntar vårat första barn BF i Juni och håller på att förberreda mej så gott vi kan Glad 
    Jag vill ha en så naturlig förlossning som möjligt och hade gärna, som min mor och syster, fött hemma men jag blöder lättare än andra så jag får åka in.
    Min tanke är att försöka stanna hemma så länge som möjligt och avstå från medicinsk smärtlindring. Vi har bokat in oss på en profylaxkurs och hoppas att den skall vara givande. 
    Är det någon av er andra som fött utan bedövning som har tips att dela med er av så tar vi gärna emot Flört 
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över