• abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • abuelita
    Asile skrev 2010-07-09 12:58:34 följande:
    I många fall verkar den här gamla "vi vet bäst"-mentaliteten leva kvar bland en del vårdpersonal, vilket gör att patienten nästan nedvärderas och anses inte behöva överflödig information. Jag har märkt det tydligt när det gäller mediciner... frågar man en läkare om det går bra att fortsätta med X medicinering vill jag ju veta rena fakta. Oftast säger läkaren bara ja eller nej. Nästa läkare/sköterska/barnmorska/apotekare kanske säger tvärtom utan att ge någon förklaring. Själv är jag sådan att jag alltid läser på, och sedan bildar mig en egen uppfattning. Men alla är ju inte riktigt sådana, och det kan vara svårt att hitta pålitlig och korrekt information om man inte är en aning insatt. Jag har flera gånger råkat ut för vårdpersonal som blir lätt hysteriska när jag berättar om min medicinering under graviditeten, men samtidigt har jag dels fått det utskrivet av specialistläkare, dels har jag själv kollat upp riskerna. I många fall lever det kvar att "X medicin är helt livsfarlig vid graviditet", trots att nyare rön och undersökningar klart kan påvisa motsatsen. Så i vissa fall oroar man patienterna i onödan, genom både att förorda eller inte förorda en viss medicinering.

    En annan intressant sak... när jag gjorde KUB-test fick jag veta att risken var minimal för att barnet skulle vara skadat. Min bm var dock mycket tydlig med att framhålla att det trots allt finns en risk, hur liten den än är så finns risken där. Kan man förstå statistik inser man ju hur det ligger till. När jag sedan frågade en annan bm om det här med riskerna vid epidural fick jag veta att det inte finns någon risk alls. Efter att jag själv läst på insåg jag ju att siffrorna berättade att risken att få skador av epiduralen är betydligt större än att mitt KUB-test visar fel. Det stör mig enormt, eftersom det trots allt förekommer risker med behandlingar, hur små riskerna än är ska personalen aldrig förringa patienternas förstånd och berätta att riskerna inte finns. Bättre då att antingen ha siffror till hands och presentera, eller framhålla att riskerna är minimala!
    Håller fullkomligt med. Mycket bra och klokt skrivet!!! 
  • abuelita
    Chakito, det du berättar om i inlägg 1003  är ju  jätteviktigt att alla snittmamor får veta så att de kan läsa på om det här. Bl.a. att de tänker på att inte avsäga sig k-vitamin om de får blodförtunnande preparat som går över till barnet via bröstmjölken.  
     
    När det kommit lite fler inlägg så att det går att länka direkt till den här sidan ska jag lägga in det i trådpresentationen. Påminn mig gärna om jag glömmer.
  • abuelita
    Imina skrev 2010-07-08 08:40:23 följande:
    Läste just detta på dn.se:

    Socialstyrelsen har uppmanat alla landets sjukhus att börja använda ett nytt snabbtest vid förlossningar. Testet visar om det är mamman eller barnet som blöder.


    – Vi räknar att med det här testet kan rädda livet på fem barn varje år, säger docent Pelle Lindqvist, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för obstetrik och gynekologi, till Ekot i Sveriges Radio.


    Testet kan enligt Lindqvist rädda liv i de fall där barnet riskerar att drabbas av livshotande inre blödningar.
    – Barnet har bara 300—400 milliliter blod i sig så en liten blödning kan döda barnet. Om man inte gör ett akut kejsarsnitt så blöder barnet ihjäl.

    Blev nyfiken eftersom det inte nämns hur snabbtestet ifråga går till. Tas det på mor eller barn eller på båda? Och om det rör sig om inre blödningar, så förstår jag inte riktigt hur de menar med att syftet är att visa om det är mamman eller barnet som blöder...Luddigt, helt enkelt. Kanske någon annan läst och förstått och kan förklara?

    Här var en betydligt bättre förklaring, som jag fick från netdoktor.se precis nu:


    Snabbtest ska hindra spädbarnsdöd
    Som i ett led av att förbättra möjligheten för spädbarn som riskerar att drabbas av livshotande blödningar att överleva en förlossning, ska ett snabbtest införas på samtliga förlossningsavdelningar i Sverige, föreslår Socialstyrelsen. Testet visar om det är mamman eller barnet som blöder, rapporterar Ekot.
    – Det är en mycket hög dödlighet för barnet men ofarligt för mamman, så vi räknar att med det här testet ska rädda livet på fem barn var år, säger docent Pelle Lindqvist, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för obstetrik och gynekologi.


    De flesta blödningar som uppstår i samband med förlossningar är inte allvarliga, men ibland ligger till exempel moderkakan lågt i kombination med att barnets navelsträng inte fäster direkt i moderkakan utan i hinnorna och då kan barnet utsättas för livsfara i samband med att vattnet går, enligt Ekot.


    Nu uppmanar Socialstyrelsen samtliga sjukhus att börja använda testet som endast tar några minuter att utföra, och som särskiljer mammablod från barnblod.

    Det var det här som hände med mitt nu 9-åriga barnbarn. Navelsträngen gick sönder i samband med hinnsprängning. När jag då upptäckte att min dotter började blöda larmade jag på direkten, och bara några minuter senare var min hon inne på operation, redo att katastrofsnittas. Tack vare att barnet fick omedelbar blodtransfusion så klarade han sig helt utan några men.  Det krävs ju röda blodkroppar så snabbt som möjligt för att  syre ska kunna transporteras till hjärnan och  andra viktiga organ. Dessutom behövs det blod i lungorna för att de ska kunna ta upp syre. 
    Främst därför  det  är så viktigt med sen avnavling.

  • Mamma Mums

    Ja, det är verkligen otroligt viktigt att vara så frågvis som möjligt... och så nyfiken att man inte tar sjukvårdspersonalen på orden utan att man söker information och läser på själv. Tror att de som arbetar inom vården alltid har sina patienters bästa i åtanke (enligt deras egen världsbild) så vi ska ju inte bara klanka ner på dem... Det tråkigaste är ju att man som patient, eller kanske ska jag kalla det kund, inte får all nödvändig information för att kunna ta INFORMERADE beslut.... Vårdens organisationskultur är det kluriga här... jag anser att de behöver ändra inställningen från att vi är patienter till att vi faktiskt är deras kunder, och deras levebröd. Och jag tror att om en hel del jobb gjordes med denna organisationskultur så skulle det bli en riktig win-win situation.

  • abuelita
    Mamma Mums, jag håller verkligen med om att det skulle kunna bli en riktig win-win situation om  vårdens organisationskultur ändrade inställning, till att  patienterna är deras kunder och levebröd.

    Och jag tror också att de flesta som jobbar inom vården, trots okunskap  vill sina patienters bästa.  
    Men  vad tusan håller de på med i Västra Götaland egentligen????  
    Om någon nykomling i tåden undrar rekommenderar jag tråden Sen avnavling inte möjligt i Göteborg?
  • Chaktio
    abuelita skrev 2010-07-09 14:38:37 följande:
    Chakito, det du berättar om i inlägg 1003  är ju  jätteviktigt att alla snittmamor får veta så att de kan läsa på om det här. Bl.a. att de tänker på att inte avsäga sig k-vitamin om de får blodförtunnande preparat som går över till barnet via bröstmjölken.  
     När det kommit lite fler inlägg så att det går att länka direkt till den här sidan ska jag lägga in det i trådpresentationen. Påminn mig gärna om jag glömmer.
    Ja, i alla fall att se till och ställa frågan hur blodförtunnande preparat kan påverka det ammande barnet. Det är ju lite så här med mycket.

    Om vårdpersonal hävdar att man måste ge K-vit för att barnet kan förblöda om det får en blödning och man inte hinner ge när man väl upptäcker en blödning, så kanske de har rätt OM det är så att barnet är tidigt avnavlat. Här kan ju också bli en "konflikt". Man ber om sen avnavling och avsäger sig K-vit och sen händer något oförutsett och personalen (som de ju faktiskt gör mot folks vilja) avnavlar direkt för att ta ut till barnbordet. Sen kanske de fortsätter att följa föräldrarnas önskemål och hoppar över K-vit... Vad händer då?

    Det är mycket att tänka på och läsa på om. Ser framför mig hur långt och krångligt mitt nästa förlossningsbrev blir: "Vill ha sen avnavling och avsäger mig K-vit. Men om önskemålet om sen avnavling av någon anledning inte tillgodoses ska bebisen ha K-vit. Om förlossningen skulle sluta med snitt och jag ska medicineras med blodförtunnande ska bebisen också ha K-vit. osv..."
  • Koffie

    Som ett kort litet inlägg i debatten - långt ifrån alla snittade mammor får blodförtunnande per automatik. Som vanligt skiljer det sig åt mellan landstingen och sjukhusen. När jag snittades gavs det inte, för man ville hellre att mammorna skulle upp och röra på sig och göra lite bengympa osv i sängen för att motverka proppar.

    Det gör det nästan ännu svårare att skriva förlossningsbrev - för antingen får man täcka in alla eventualiteter, eller så måste man läsa på om hur just ens eget sjukhus gör vid olika sorters ingrepp. Förvånad

  • Asile

    Den här typen av blödningskomplikation som K-vitaminsprutan ska hjälpa mot, är det någon som har någon statistik på hur vanligt det är?

  • abuelita

    Vad tror ni om det här då??????????  Förvånad


    ”År 1992 bannlystes magläget av WHO eftersom det ansågs orsaka plötslig spädbarnsdöd. Vips började föräldrar lägga barnen på rygg istället och så uppkom andra moderna åkommor såsom plattskalle (vilket nu för tiden opereras, ja du milde tid…). ”

    ”Statistiken visar ju klart och tydligt att fallen av PSD minskat sedan man började lägga spädbarnen på rygg? Ja, det är sant. Fallen har minskat sedan början av 90-talet. Men vet ni vad? Det har inget alls att göra med sovläget. Samtidigt som WHO utlyste ryggläge hände nämligen något annat mycket intressant: man tog bort kvicksilver som konserveringsmedel ur barnvaccinerna. På detta sätt drog myndigheterna bort uppmärksamheten från sambandet mellan vaccin och PSD, och lät folk tro att PSD beror på sovposition. En mycket välplanerad kupp, det var alls inget sammanträffande. WHO samarbetar med läkemedelsbolagen och får bidrag av dem – tro inte att det är en oberoende organisation som arbetar för människors hälsa.”

    Den ryska rouletten , Alternativjournalen, Obesprutat.

  • Ellani
    abuelita skrev 2010-07-12 11:10:22 följande:

    Vad tror ni om det här då??????????  Förvånad


    ”År 1992 bannlystes magläget av WHO eftersom det ansågs orsaka plötslig spädbarnsdöd. Vips började föräldrar lägga barnen på rygg istället och så uppkom andra moderna åkommor såsom plattskalle (vilket nu för tiden opereras, ja du milde tid…). ”

    ”Statistiken visar ju klart och tydligt att fallen av PSD minskat sedan man började lägga spädbarnen på rygg? Ja, det är sant. Fallen har minskat sedan början av 90-talet. Men vet ni vad? Det har inget alls att göra med sovläget. Samtidigt som WHO utlyste ryggläge hände nämligen något annat mycket intressant: man tog bort kvicksilver som konserveringsmedel ur barnvaccinerna. På detta sätt drog myndigheterna bort uppmärksamheten från sambandet mellan vaccin och PSD, och lät folk tro att PSD beror på sovposition. En mycket välplanerad kupp, det var alls inget sammanträffande. WHO samarbetar med läkemedelsbolagen och får bidrag av dem – tro inte att det är en oberoende organisation som arbetar för människors hälsa.”

    Den ryska rouletten , Alternativjournalen, Obesprutat.


    Ja jösses. Tyvärr blir jag inte förvånad....
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över