Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Dipsy skrev 2010-04-20 21:11:34 följande:
    ja varför skulle det inte kännas bra??? kontakten får jag även med mitt barn om det tar 30 sekunder extra att få barnet upp på bröstet....(har inte tänkt amma)
    De flesta tycker inte att det här känns bra. Det är därför jag vill upplysa om att man har rätt att frånsäga sig det här.
  • abuelita
    hellokitty skrev 2010-04-20 22:03:46 följande:
    Jag har fött två barn på MAS (allmänna sjukhuset) i malmö (-05 och -07) och har båda gångerna fått upp barnet på bröstet direkt och först efter en relativt  lång stund (har ingen riktig uppfattning om hur länge, men det har iaf inte känts stressigt) har personalen tagit barnet för att torka av det lite och låta pappa klippa navelsträngen. Därefter har jag fått amma i lugn och ro. jag vet inget om hur det går till på andra sjukhus i Skåne (eller andra landsting) men i Malmö och Lund verkar det ju fungera bra.
    Hej Hellokitty! Det låter ju jättebra det där   

    Är du gravid nu? Har du i så fall fått förfrågan om donation av bebisens navelsträngsblod?  Sveriges Kommunder och Landsting har nämligen beslutat att navelsträngsblod ska samlas in även i Skåne och Stockholm. Tidigare var det bara i Göteborg. Det verkar faktiskt  som att de redan börjat med det i Malmö. Och insamling av navelsträngsblod kräver omedelbar avnavling!! Så om du är gravid bör du vara på din vakt. 

      
    Jade Vong i Malmö  skrev  så här den 24 /2  i förra tråden: 

    De har nog redan börjat med insamlingen. Jag fick information om det på MVC för bara någon månad sen.”
      

    Här är min  tråd om donation av navelsträngsblod
  • abuelita

    åh vad bra a Ecorelle  att du har varit här och svarat om vändning Var inne för en stund sen och hoppades att på att du skulle göra det, eftersom du själv har lyckats med det här.

    Chacito, jag har nu letat fram lite som jag sparat, både  om vändning och sätesförlossning. Men det är på engleska, så jag hoppas du nte har några problem med att förstå det.
    Här har jag skrivit av ur Ina May Gaskins bok Spiritual Midwifery:


    "The tilt position for turning breech
    Starting the eight month on, have the mother spend 10 minutes twice a day lying on her back on the floor, with knees flexed and feet on the floor, and three good sized pillows placed under her bottom, or better yet, have her lie on a tilted board. It´s an awkward position but in one study 89% of the babies spontaneously turned to vertex position. Do only if the baby is in breech position." 
     

    Här är en video om vändning: How to turn a breech baby

    ">



    Och här finns en massa mer tips.
    http://pregnancychildbirth.suite101.com/article.cfm/turning_a_breech_baby

     
    Om du vill läsa lite om sätesförlossning;
     Lisa Barrett, hembarnmorska i Australien, är specialist på sätesförlossningar. Här i hennes blogg finns  bl.a. en video på en sätesförlossning.
    http://www.homebirth.net.au/2008/04/breech-birth.html

    Återkommer med info om sen avnavling vid snitt.

  • abuelita
    Chakito, här kommer nu en hel radda, Hoppas du pallar att ta in allt detta. Annars får du ta lite i taget.

    Det går lika bra med sen avnavling vid snitt. Även om mamman är sövd. Judith Mercer, som har forskat många år inom det här området, säger att man då ska mjölka navelsträngen, ända tills barnet fått i sig allt blodet,  eftersom det inte är  pulsationer  i den  när mamman är sövd . Barnet får visserligen i sig av narkosen, men det är ändå mycket bättre än att att bli utsatt för kraftig blodförlust och syrebrist, liksom att bli av med de viktiga stamcellerna.

    Egentligen finns det inget som hindrar att barnet  ligger  kvar hos mamman och bondar, men det tror jag det blir svårare att få personalen att gå med på.  Men det borde åtminstone inte vara någon brådska  att få iväg barnet så länge moderkakan är kvar i livmodern, om nu brådskan beror på att de vill börja sy. 
    Viktigt att barnet inte lyfts upp över placentanivå, eftersom transfusionen inte funkar då. Men den  funkar när barnet ligger på mammas bröst när hon ligger ner, vilket hon förstås gör vid snitt. 

    Om det finns blod kvar i moderkakan när den kommit ut ska den hållas ovanför barnet,  så att  det får den sista skvätten .  Men den brukar för det mesta vara tömd när den väl kommer ut.
    Har de bråttom med avnavlingen så ska förstås barnet  först hålla under placentanivå i 30 sekunder . Då hinner det i regel få hela transfusionen. 
    Pappan borde då kunna få hålla barnet,  istället för att en främmande människa gör det.  Och jag har hört att på vissa sjukhus  separerar man inte mamma och barn under den första timmen efter ett snitt. Men tyvärr tror jag de flesta gör det på rutin.  Så det  är ju viktigt att ni tar upp det . Men allt sånt här måste man prata med  läkarna om i god tid, eftersom det inte finns tid  att göra det när man väl kommit in till förlossningen.

    Jag vet inte om alla sjukhus ens känner till att det går att göra sen avnavling vid snitt. Men så här står det i riktlinjerna som presenterades i oktober 2008   : 

     "Vid förlossning med kejsarsnitt överlämnar den förlösande obstetrikern barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. Om barnet är medtaget avnavlas det omedelbart för ett snabbt omhänder- tagande och neonatal hjärt–lungräddning. Operationsassistenten tar syra–basprov på samma sätt som beskrivits tidigare. Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2–3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling ska ske efter 2–3 minuter.

    Tyvärr har ju de som tagit fram riktlinjerna inte förstått hur mycket skada  ett redan medtaget barn tar av omedelbar avnavling.

     Så här berättar David JR Hutchon att de gör med medtagna snittbarn på Darlington Memorial Hospital:

    “The Dragger resuscitaire (upplivningsbordet/vagnen) can be brought right up to the side of the Caesarean section (kejsarnitt)  table, with a sterile drape over the resuscitaire to stop contaminating the operating table. The pediatrician (barnläkaren)  also needs to be scrubbed gown and gloves and can initiate the resuscitation. The left lateral tilt on the operating table is removed and the table raised so there is about 20cm difference in height above the baby. We do this in the right side of the mother so the obstetrician needs to go round to the other side of the table if the assistant is not able to cope with any bleeding etc in the first few minutes before the cord is clamped, cut and the baby and resuscitaire moved away. We have been prepared to put the placenta intact over with the baby but so far the placenta has not delivered in time. "

    Fråga gärna om det är något du undrar över, så ska jag försöka svara. Kanske du också kunde skriva ut valda delar av det här och visa snittläkaren?
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-21 19:17:14 följande:
    Jag tror inte man akn göra allt, än att plantera ett frö hos de man möter och hoppas att det emd tiden växer till sig?När man rpovocerar folk, oavsett på vilket sätt... så väcker man någonting som den personen inte riktigt hade kontroll eller tillgång till, och det är positivt för den personen, eftersom den får en chans att möta sig själv.Jag tycker det är toppen. Även om det är hemskt tröttsamt och ledsamt att inte få gensvar när man själv behöver det.Känn dig inte nedslagen Linda, du gör så mycket viktigt och bra för alla du möter och talar med(Planterar frön och planterar frön och planterar frön)och det växer (: På många håll!
    Tack, vad gullig du är {#lang_emotions_sunny}
  • abuelita
    Chaktio skrev 2010-04-22 07:28:22 följande:
    Tack, vad snälla ni är! Jag har skummat lite men ska läsa igen senare och försöka ta in lite bättre. Problemet med att göra dessa övningar är att jag är rädd att bebisen ska hamna i säte och där lyckas fixera sig innan vändningsförsöket. För säte är inget bättre alternativ eftersom man inte tillåter förstföderskor att föda vaginalt i säte på vårt sjukhus.Det jobbigaste just nu är att ju mer jag läser om tvärlägen är att det blir klarare och klarare att ett så envist tvärläge som mitt oftast beror på formen på livmodern eller att navelsträngen på nåt sätt hindrar bebisen från att byta ställning, dvs att bebisen inte kan ändra ställning. Och är navelsträngen kort blir det ju tyvärr svårt att få bebisen på bröstet innan avnavling...Förlåt om jag låter pessimistisk när ni anstränger er för att peppa mig, men jag funkar nog lite så att nu måste jag "sörja" en stund, innan jag kan se nyktert på situationen och försöka hitta det positiva igen...
    Men det är faktiskt jätteviktigt att få "sörja en stund" innan man går vidare och försöker hitta lösningarna på problemet. Om man inte gör det, tillåter sig att "sörja" alltså, så brukar man inte lyckas lika bra med problemlösningen, utan då kommer ständigt "spökena" där och förstör.
    Men när spökena börjar förlora makten över dig kanske du kan släppa  den hopplösa tanken att det är ett envist läge och att det beror på att din livmoder är fel på något sätt. Och istället börja med affirmationer,  som  du även kan säga direkt till bebisen: " Vi löser det här  tillsammans".  "Du hjälper nu till allt vad du kan att vända dig i rätt läge så att huvudet kommer först när du föds", o.s.v. 
     
    Jag tror faktiskt att Ecorelles metod är väldigt effektiv. Och jag är säker på att det är effektivt  att kommunisera med barnet också och be det hjälpa till. och inte ge upp i första taget , utan  ge det lite tid. Inte bara vi "flummisar" som tror att barnen är så telepatiska att man kan ka en kommunikation med dem, utan det finns även forskning på det.

    Life Before Birth
    A few years ago, if a pregnant woman said her unborn baby responded to her moods and communicated with her, she would have been laughed at by her doctor. Also, people who claimed to remember pre-natal experiences and their influence on adult life, were called fanciful cranks. But now, due to the research work of doctors, psychiatrists and therapists around the world, as an unborn baby, it is known we can learn, hear, respond to our parents voice and moods, and feel lonely or loved. 


    Viktigt att känna till att bondingen inte behöver inte bli förstörd för att navelsträngen är väldigt kort, utan då kan mamman sitta upp och luta sig lite framåt, så att barnet når bröstet.
  • abuelita
    Lia och bäbisen, ditt "flummiga" inlägg var verkligen fullkomligt lyysande!!!  Jag är djupt imponerad.
    Så himla bra och pedagogiskt du la fram det där med att barnet påverkas av smärtlindringen. 

    Jag hade faktiskt inte heller någon aning om att man får morfin samtidsigt som EDA.
    Hur många andra här känner till det???

    Jag tänker förstår direkt på att morfin är andningshämmande, eftersom jag lärde mig det när jag jobbade på neo på 80-talet. vet visserligen inte om det påverkar mammans anding, men i alla fall barnets. Och det är ju allvarligt. Tänk om det här är en vanlig orsak till att barnen har svårt att komma igång med andningen, och därför navlas av meddetsamma för att få akuthjälp.  Hemska tanke!  Hoppas nu att Blgebo eller någon annan som jobbar/jobbat inom förlossningsvården kan komma in här och klargöra om det stämmer att morfin ges rutinmässigt i samband med EDA.
  • abuelita
    Mamma Mums skrev 2010-04-22 11:32:30 följande:
    Chakito, tänkte bara lägga till en liten kommentar, spä på "flummet" lite kanske.... Min favorit"metod" vad gäller allt som har med graviditet och barnafödande att göra är Hypnobirthing. Jag har en Hypnobaby och väntar nu en till (tyvärr kände jag inte till detta vid min första graviditet). Jag har aldrig varit i samma situation som du men jag vet att i boken "Hypnobirthing - The Mongan Method", så finns det tips som verkar bra, enligt det jag tror på då alltså....  Om jag minns rätt så är det inga fysiska övningar direkt utan det handlar mer om visualisering och kommunikation med barnent (som jag tror någon redan nämnt). Själv är jag helt supersåld på Hypnobirthing och kan rekommendera det otroligt varmt till alla gravida, även om man inte planerar en helt naturlig förlossning eller tvingas till ett planerat kejsarsnitt. Otroligt nyttigt vid alla typer av förlossningar! Hypnobirthing till alla!!!!!!!!
    Hej Mamma Mums! Tack för att du hjälper till att spä på flummet här  
    Jag har under de senaste månaderna stött på Hypnobirthing lite här och där men ännu inte hunnit sätta mig in i vad det riktigt handlar om. Finns en hel del på Youtube, men har ännu inte hittat något som verkar riktigt bra och begripligt. Dessutom tror jag det behöver vara på ens eget modersmål om man ska kunna ta in det fullt ut.

    Här är en av alla videos. Titta även på "related" där och se om ni kan hitta något som känns bra. 
    ">



    Ska leta mer när jag får tid. Hoppas det går att  hitta något bra på svenska.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över