Inlägg från: Lia och bäbisen |Visa alla inlägg
  • Lia och bäbisen

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Hemkommen från sista föräldrautbildningen. Åter igen lite glatt överraskad av min BM som även hon fällde orden "så länge man som BM kan stå med händerna på ryggen i princip och inte störa förloppet så är det bra". Sånt gillar vi. Sen är det ju inte hon som kommer vara där, men ändå skönt att höra vettiga åsikter!

    en pappa undrade om navelsträngen var klippt innan moderkakan kom ut och då svarade hon att "ja det är den". Senare när vi hade samtalsgrupp så nämnde jag att den inte måste vara det. Jag slog även ett slag för sen avnavling (som ju är praxis här) och att man kan be dem vänta lite extra om de vill klampa efter några minuter bara. VET ju inte hur de gör exakt, men ska väl bli varse om det inom de närmsta veckorna! =)

    Jo, vad mer. Jag har ju undrat lite varför de tog hål på mian hinnor sist, men fick antagligen svar på det idag! För att de ville sätta skalpelektrod! såklart! Det har jag inte tänkt på! Men hon sa också (positivt) att så länge den övriga övervakningen fungerar felfritt och man kan uppfatta allt bra, så brukar de undvika att ta hinnorna. Kanon ju! Klart jag vill ha skalpelektroden om det krävs för att kolla hur barnet mår, men OM de anser att de hör och ser allt vis de andra grejerna så är det ju kanon om de vill köra på lite mer naturligt! =)

  • Lia och bäbisen

    Jag har informerat min sambo, samt skrivit i förlossningsbrevet precis det du skrivet abuelita, att OM jag blir sövd, så ska ingen sitta vid min sida o fråga "hur mååååår du?", "håller du på att vaaakna du?" osv, utan de/han/vem det nu är, ska säga "bebisen mår bra, allt gick fint" och helst ha ett foto/video redo DIREKT. Fy fan för o inte veta, och kanske knappt våga fråga liksom...rädd för svaret...usch.

  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-05-04 20:05:16 följande:
    Är det något bebis väntar på ska bli färdigt först?  Något du/ni  skjutit upp,  som har  med barnet att göra på något vis? Har ni t.ex. kommit överens om namn ?  Min mamma gick drygt 2 veckor över tiden med mig, och de hade då ännu inte kommit på något flicknamn, bara pojknamn. Sen satt de en kväll och tittade i en namnbok de hade lånat på biblioteket, och när sidan med Linda kom upp pekade de  båda två samtidigt   på det namnet och sa  : "Linda ska hon heta!" Och då satte förlossningen igång, har de berättat. Och nästan likadant var det när min yngsta dotter föddes. När vi hade bestämt oss för vad hon skulle heta gick vattnet  ca 1 timme  senare (båda mina förlossningar har börjat med vattenavgång). Men till skillnad från mig kom hon 3 veckor före bf. Jag tror dessutom att jag väntade in att min pappa skulle komma hem. Han jobbade i SAS och var borta lika mycket som han var hemma. När mina båda systrar föddes var han ute och flög. Men han kom hem lagom tills jag skulle födas 
    Jag hade avslutning med mina gymnaster på torsdagen, köpte en bb väska på fredagen, skrev klart min sista uppsats under lördagen, och vaknade på söndag morgon kl 7.00 med värkar! =)¨

    Om det var för att jag var "färdig" så hoppas jag att det INTE upprepar sig för då kommer jag gå waaaaaaay över tiden denna gången! Kommer nämligen att lämna "mitt i jobbet" oavsett när den kommer. KOMMER inte vara klar hur jag än gör nämligen, kommer inte ha fixat i bebisrummet, inte ha bakat bullar/mat, inte nåt! Så jag hoppas den kommer ändå! =) Fast jag har ingen brådska, mer än att jag vill sluta jobba! =)
  • Lia och bäbisen

    Vargaa: GRATTIS!! Så roligt att det gick så bra trots komplikationer eller vad jag ska kalla det. Vilken kanon BM, skickar du honom till kristianstad när det blir min tur? ;)
     Roligt att han uppmärksammade det du skrivit, dels så att du slapp påminna/undra om de läst, och dels att han var positiv till det så du slapp känna att du behövde propsa på något! Hoppas dottern mår bra trots bajset i vattnet och att du också mår bra såklart! Njut!

  • Lia och bäbisen

    Hej på dej Sandra och K!!

    Jag svarar på frågorna utifrån det som har kommit fram i tråden tidigare, dvs, infon kommer främst från abuelita och hennes länkar, det är ingen jag "fixat" fram själv. Men detta är vad jag lärt mig iaf!

    Jag vill inte ha tidig avnavling men är rädd för att barnet får för mycket blod från moderkakan och att det i sin tur kan ge komplikationer? Behöver jag vara rädd för detta och vad kan hända om barnets lilla kropp får i sig för mycket blod? Eller är mängden anpassad efter barnet?

    - barnet får ju i sig den mängd det är tänkt från början, dvs om moder natur själv får bestämma, så det vore ju märkligt om det skulle vara för mycket! Det som brukar sägas som negativt med sen avnavling är att gulsot ökar, men det finns enligt studier tydligen inga bevis för att risken för behandlingskrävande gulsot ökar, så det är väl i princip bara bullshit då! ;)

    Kan de ta prov från navelsträngen och sedan fortsätta låta blodet rinna till barnet? Måste det ena utesluta det andra? Är det provet de tar viktigt för barnet och inte något jag ska neka?

    - jag vet att iaf pH prov kan tas från en pulserande sträng, och att man kan tillfälligt klampa strängen MED FINGRARNA om det behövs, men absolut inte med peanger för då kommer inte flödet tillbaka. Men nä, jag tror inte detta är något direkt viktigt prov och du kan neka, men själv känner jag att "fine, ta provet så länge det görs med fingrarna bara" om de nu måste. Tror inte ens de tar det överallt? Osäker...

    Är k-vitamin viktigt för barnet och ska de få ge sprutan till mitt barn? Vad är era erfarenheter?

    - har diskuterats här en hel del och vi är många som är lite osäkra gällande just detta. Det är en hög dos de får isprutat, som ska minska risken för blödningar osv hos barnet om jag förstått det rätt. Man KAN tydligen fixa orala doser själv som då innehåller mindre än sprutan, men som också ger sämre skydd OM barnet skulle ha den där sjukdomen (vad det nu var för nån). Personligen så kommer jag nog nöja mig med att tacka nej till "allt det andra som jag ska vara jobbig med" och låta dem ge k-vitaminet...

    Jag vill inte ha livmoderssammandragande och undrar om det verkligen är nödvändigt att få det efter att man fött och om det kan bli komplikationer för mig om jag inte får det? Vad kan hända om jag nekar rent fysiskt?

    - är inte nödvändigt. Det värsta som kan hända är ju allvarligt, det är ju att du förblöder, faktiskt. I guess. Men jag har skrivit i mitt brev att jag endast vill ha medlet VID BEHOV, det vill säga om jag blöder mycket. Inte i förebyggande syfte.

    Om det tex blir kejsarsnitt/akutsnitt och jag är sövd och mitt barn är medtaget kan jag kräva trots att jag inte är vaken att de ska hålla barnet under moderkakan?

    - Kräva och kräva, problemet på många ställen är väl att de gör som de vill när man inte själv kan säga till, och även då gör de väl ofta det som de själva tycker, men man kan ju alltid önska!!...Fast iofs tror jag abuelita skrev i ett väldigt nytt inlägg (typ igår eller nåt, kika efter det) att när man är sövd så var det nåt som inte riktigt funkade på det viset....hm, hur 17 var det nu....

    Nu kanske nån annan hunnit svara samtidigt, annars hoppas jag att jag gett korrekta svar, men det är iaf så som jag har uppfattat det hela! Fast som sagt, sista frågan...det var nåt med det där....kolla bak nån sida, det ska jag med göra...

  • Lia och bäbisen

    Joooo, nu hittade jag det en bit bak. Att om mamman är sövd så finns det ingen pulsation i navelsträngen, så den kan inte pulsera färdigt av sig själv utan då ska navelsträngen mjölkas istället så barnet får åtminstone en del av blodet i moderkakan! Så var det! Jag visste det var nåt !=)

  • Lia och bäbisen
    smon skrev 2010-05-06 08:55:03 följande:
    Hej!Jag har fött ett barn på sjukhus i sverige och han föddes blå med navelsträngen runt halsen. Han andades inte och hjärtljuden gick ner undertiden jag krystade. När han kom ut så började barnmorskorna (2 st) att massera honom. Navelsträngen fick vara kvar. Han började att andas själv efter ca 1-2 minuters massage. Navelsträngen klipptes av först efter att han fått normal färg. Jag känner inte alls igen den stress att klippa navelsträngen som här beskrivs. Tur kanske...
    Nu är det nog MÅNGA som vill veta vilket sjukhus detta är! HÄRLIGT! Kul att det gick så bra! Var det efter önskemål eller gjordes detta på rutin? Behövde de aldrig gå iväg med honom efteråt?
  • Lia och bäbisen

    Sandra och K:
    Jag kommer be dem låta bli att ta mina hinnor om vattnet inte gått, och då kan de inte heller sätta skalpelektroden. Men OM de inte får tillräckligt bra övervakning av bebisen via de andra apparaterna så får de lov att ta hinnorna och sätta elektroden.

  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-05-07 12:00:07 följande:
    I en kommentar på facebook läste  jag nyligen något jag aldrig tidigare hört om skalpelektrod. Nämligen att det är farligt att förlösa barnet med sugklocka om man använt det, eftersom vakuumet gör att det blöder genom det lilla hålet  som skalpelektroden gjort. Men kanske det bara är farligt om barnet har blödarsjuka? Har ni lust att hjälpa till att ta reda på vad det är för risker med det här, genom att fråga era bm, både på visningar,  föräldrautbildningar, på mvc och förlossningen?   OBS, känsliga personer bör hoppa över detta utdrag ur kommentaren! ..”så hade det som brukligt satts en skalpelektrod in i hjässan på baby å sen ansågs det att baby måste förlösas av en sugklocka=vakum. Så förblödde babyn genom denna öppning av skalpelektroden=blodet tömdes ur babyn-jag har artiklar kvar! Läkarna ville låta vara osagt om det kunde vara så att babyn kanske var blödarsjuk....tror att detta stod i KvP...sen var det tyst om detta. ” Det här skulle tydligen hänt på Malmö KK någon gång i början av 80-talet
    Men USCH!!!!! Fy så fruktansvärt, nu ser jag bilder i huvudet, örk. Har aldrig hört talas om detta! ska in träffa min BM förren om en vecka, OM jag hinner träffa henne vill säga innan bebisen kommer. Men ja, verkligen hemskt om det är så. Men rent teoretiskt så ja, det borde ju "dra" ut blod ur det lilla hålet...förblöda låter ju hemskt, men åtminstone att det borde kunna komma blod pga sugklockan...
  • Lia och bäbisen

    Här dricks det också hallonbladste för fullt, just nu till o med faktiskt. Har varit tärna, en tjockis sådan, haha, på bröllop igår och är mycket trött idag !=) Men kul var det!

    NU kan bebisen få komma, rent tidsmässigt, lovade ju bruden att hålla igen under gårdagen såklart...

    Men i övrigt stressar jag inte ut den, har mycket att stå i och ÄLSKAR att vara gravid, även om, som jag sagt innan, jag ändå inte kommer vara "klar" med nåt innan den är här. Hoppas bara att det inte gör att h*n stannar inne allt för länge !=)

  • Lia och bäbisen
    Chaktio skrev 2010-05-09 21:21:53 följande:
    När har du BF? Spännande att vi är flera i denna tråd som är på G snart!
    Jag har bf den 26/5, men dottern kom 11 dagar innan utsatt tid, så vi får väl se! Du då? Första barnet eller?
  • Lia och bäbisen

    Chaktio: Jag förstår dig fullt ut! Jag kommer göra likadant, jag skriver ner mina önskemål och pratar gärna om dem, där står t.ex. att jag önskar om det är möjigt att ett medtaget barn ska få navelsträngen mjölkad osv, men jag vet att de flesta ju inte gör det, och det är ett val som de kommer att få göra där och då, men att mitt önskemål iaf är nedskrivet. Personligen känner jag mig inte tillräckligt säker för att hävda att det är bättre att de väntar med att springa iväg. Det beslutet vågar jag inte ta, jag får lita på att läkarna gör sitt bästa, och det finns säkert fördelar med båda delarna... Kan ju bero på VAD som verkar vara galet med barnet också.

    Undra om det bivit nån bebis för monsterpannkaka än?? Spännande!

  • Lia och bäbisen

    Hej i tråden!

    Vill bara hojta om att jag sitter här med värkar sedan en liten timme tillbaka. De kommer tätt men är inte jättekraftiga. Hoppas att det är "på riktigt" bara! Ska snart väcka sambon. Sydde en bebisfilt  igår som jag har handtvättat upp nu så den hinner tumlas så den kan följa med! Har en annan också som legat i vår säng som också får följa med eftersom den luktar oss, men jag vill ju ha med den nya också, skit med att jag inte gjorde den tidigare. Men vem vet, det kanske bara är falskt alarm, hope nooooot.

    trevlig lördag på er!

  • Lia och bäbisen

    Back again!!

    Nu är vi hemma (jepp, här gör vi saker fort). Inskrivna 11.05, bebistjejen ute 11.59. Ingen smärtlindigt överhuvudtaget, inte ens "omedicinsk!", så jag är mycket nöjd. De älskade mitt brev och tyckte det var skitkul att nån hade ett så positivt brev. De sa att de skulle råka "glömma" phprovet helt o hållet, de tyckte inte det var så viktigt. Sent avnavlad, hörde de prata med varandra och nån sa "vänta lite till, där är nog lite pulsation fortfarande". Inget livmodersammandragande, inget ifrågasättande överhuvudtaget, istället gav hon mig akupunkturnålar i foten som skulle hjälpa moderkakan ut, att ingen sagt det nån gång! =)

    Skötte allt själv i princip, skulle få plocka upp dottern själv också, men det hanns inte !=)

    Skriver mer sen om nån undrar, nu ska vi fika här hemma med storasystern !=)

  • Lia och bäbisen

    Det var verkligen skönt att ha sån underbar personal! det var en student som skötte i princip allt, hon var också kanon! De var liksom inte ens mellan mina ben under krystvärkarna, som för den delen började i princip när jag steg in på förlossningen. "tryck på när du måste, och ta i om du vill" ungefär! Sen var de såklart mer närvarande när hon närmade sig utgången! Höll med varma handdukar, så jag sprack lite, men bara ytligt och behövde inte sys (trodde jag aldrig!!!) och kan sitta denna gång redan, såååå skönt jämfört med sist! INGEN sa ett pip om smärtlindring, jag hörde att de sa nåt i stil med "jag går och rullar in lustgasen", men då nämnde sambon att jag ville prova utan i första hand. Ingen sa nåt!

    Studenten kom in efteråt och sa att det var den underbaraste förlossning hon varit med om! (de säger ju säkert alltid fina grejer, men det kändes himla kul!) Det var hennes 46:e av de 50 förlossningar som hon ska göra.

    Nu tror jag lillsnäckan hålle rpå o vakna till, jag hoppas på att hon ska vilja amma lite! gONATT!

  • Lia och bäbisen

    Abuelita: Hoppas det blir så goda besked som möjligt om din man, så tråkigt!

    Tack för grattisarna! Monterpannkaka: GRATTIS!!!

    Ni andra som är på G, lycka till, hoppas det drar igång snart.
    Petrellie: Trean brukar väl kunna vara lite besvärlig tycker jag många säger, men förstår att du är förvirrad. Man förväntar sig liksom att det ska vara som sist, eller smidigare...

    Nu ska jag och mina "silikonbröst" in i duschen! Mindre roliga saker med att få barn: eftervärkar (öööööh) och svidande stenhårda tuttar (ajajaj). =)

  • Lia och bäbisen

    Petrellie: GRATTIS!!! Härligt med ett sådant bemötande, det gör ju SÅ mycket, även fast det nu inte var nån höjdarförlossning i andra avseenden!
    Roligt att höra att han fick ligga hos dig och bli sent avnavlad trots att navelsträngen suttit hårt om honom! Mysigt också med uppmuntran om hud-mot-hud, det känns ju helrätt! Härligt!

  • Lia och bäbisen

    Ja dessa tuttar alltså...herregud. Sååååå stora, ömma, läckande, småsåriga...ajajaj. Men men, om ett par dagar ska det hela väl vara på rätt väg hoppas jag!

    Ska också försöka hitta monsterpannkakas blogg nu!

  • Lia och bäbisen

    Abuelita: tack för länken!

    Emsingen: Vi hade Dante till en eventuell pojke, men nu blev det ju en tös. Men det är ett förslag iaf, det vackaste namn jag vet !=) (älskar min lilla tjej, men är liiiite bitter över att inte få använda namnet vi sparat på sen innan stora tjejen som är 3 år nu föddes).

    Monsterpannkaka: Härlig story! trots allt så att säga! Roligt att läsa, du skriver bra! Pussa ordentligt på lillafros afrolösa huvud !=)

  • Lia och bäbisen
    Made in taiwan:
    PKU testet tas numera i handen (de viker in hela handen mot underarmen, ser lite läskigt ut men de är ju mjuka) och är ju till för att kolla om barnet bär på någon av 3(eller4?) ovanliga sjukdomar. Ingen aning om man kan avsäga sig det hela dock.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över