Inlägg från: Anonym (Fam.hem) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fam.hem)

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Anonym (S) skrev 2010-07-27 11:29:10 följande:
    Hoppas att detta inlägg hamnar rätt här...?

    Jo det är så min systers yngsta barn är fosterhemsplacerade sedan förra året (omständigheterna vill jag inte gå in på men så är iaf fallet). Nu bor barnen var 4:e helg hos min syster.

    För ca ett halvår sedan när barnen var och hälsade på min syster (sin biologiska mamma) gick dem och kallade henne vid namn och inte mamma. Min syster frågade då den äldsta vem som hade sagt att dem skulle säga namnet och fick till svar att "mamma har sagt det"! Chock !!! Det ska tilläggas att båda barnen kunde säga mamma och pappa innan placeringen och dem visste/vet vem som är mamma och pappa. Och detta gjorde henne vädigt ledsen och min syster har sedan dess aldrig blivit tilltalad med sitt namn när hon har barnen hos sig.

    Visst det har blivit lite bättre men det är fortfarande kämpigt. Min syster har tagit upp detta med socialen och fått till svars att - Oj det var ju konstigt, ja vi kan förstå att det kan kännas jobbigt. Men dem gör inget åt det.

    Nu till min fråga till er som har placerade barn hos er.
    Skulle ni kunna börja kalla er själva för mamma och pappa till barnen eller kunna uppmuntra barnen till att kalla er mamma och pappa?

    Oj det blev ett långt inlägg och jag hoppas att ni förstår vad jag menar med min fråga...
    Vår lill*e bor hos oss sedan 2½ år tillbaka men bor hos sin biomamma (pappan finns ej med i bilden) i perioder ibland. Ändå kallar h*n min man och mig för mamma och pappa. När h*n bor här kallar h*n sin biomamma för mamma*** (namnet) men när de umgås så kallar h*n mamman för mamma. Vi har aldrig sagt att h*n ska kallas oss mamma och pappa men skulle aldrig komma på tanken att "rätta" när h*n gör det. Det känns skönt för oss att veta att h*n känner sig så trygg med oss att vi kan bli kallade för mamma och pappa. Ändå har inte titeln tagits bort från biomamman utan barnet har helt enkelt skapat flera som har samma titel. Lite svamligt inlägg......
  • Anonym (Fam.hem)
    solskina skrev 2010-08-06 21:24:05 följande:
    Hej trevlig tråd.
    Jag har en arbetsfråga.
    Hur många är det av er som är kontaktfamilj-heltidsplaceringshem, som fått någon som helst kurs/utbildning i barn med posttraumatiskstressyndrom?

    Jag jobbar med sexuella övergrepp och dessa barn är ju mycket vanliga i familjehem.

    Jag funderar på att vi i föreningen ska göra ett skräddar syd kurs att erbjuda genom socialen. Men finns det behov?

    Jag har hört att det ska finnas men det är lite diffust.
    Tycker också det verkar toppen! Skulle gärna gå en sådan. man kan aldrig få för mycket information och utbildning!
  • Anonym (Fam.hem)

    Vi var 29 och 32 när vi äntligen tog tag i våra planer och gjorde utredning för att bli kontaktfamilj/familjehem. Det var något vi hade talat om i många år  men vi ville vänta tills vi hade utbildning, fast jobb och ett stort boende. Vi hade då 4 biologiska barn och strax efter att vi fick vår första placering blev jag gravid med barn nummer fem.

  • Anonym (Fam.hem)
    Anonym (blomman) skrev 2010-09-23 18:20:44 följande:
    Hej!

    Ni andra som är familjehem. Vad tycker ni om att ha en stödfamilj/kontaktfamilj?

    Vi har en krävande placering och förösker komma på lösningar på hur detta skall fungera. Vi har börjat fundera över just en stöd/kontaktfamilj. Men fy vad det är jobbigt. Känner mig så misslyckad.
    Vi har haft det till en mycket krävande placering. H*n var hos sin "kontaktfamilj" varannan helg och det var välbehövligt. Det var mycket det som gjorde att vi orkade så pass länge som vi gjorde.. Visst känner man sig misslyckad men det var som sagt nödvändigt för att vi skulle orka. Våra biobarn mådde väldigt dåligt av vår placering så för dem betydde det mycket med en helgs andrum
  • Anonym (Fam.hem)
    Anonym skrev 2010-09-23 19:58:32 följande:
    Ett tag var det det enda som jag tänkte på...måste få luft liksom. Vi fick också backup från soc det var bara att säga till så skulle en kontaktfam fixas.
    Men efter långt övervägande så tackade vi nej. Vi har barn som redan åkt runt till för många vi ville inte utsätta dem för ännu fler. Dessutom så var det mycket som hände i "mitt" privata liv som också gjorde att jag mådde dåligt. Så nu när det finns lite perspektiv till saker o ting så är jag glad att vi inte skaffade kontaktfamilj

    Men jag vet många familjehem som har kontaktfamilj...
    För vår placering ordnade det sig så bra att h*n inte behövde komma till ett nytt ställe utan barnets jourfamilj kunde ta emot varannan helg. Blev tryggt och bra för alla parter
  • Anonym (Fam.hem)
    Anonym (familjehem, ja) skrev 2010-10-04 22:56:57 följande:
    har talat med f-kassan idag och vet vad som gäller.
    Spännande! Vad sa de då?
  • Anonym (Fam.hem)
    Anonym (kontaktfamilj) skrev 2010-10-18 15:27:10 följande:
    Håller med dej.

    Problemet är bara att då håller sej barnet,och det är ju heller inte bra......:(
    Nej det är ju verkligen inget bra! Varför vill barnet inte torka sig? Om barnet håller sig verkar det ju vara så att barnet har problem med det mer än att vara bortskämd/bekväm som du skriver. Har ni talat om det? Kommit på lösningar tex köpa våtservetter eller liknande om barnet är rädd för att det inte ska bli rent eller liknande? Hur gör dem i skolan?
  • Anonym (Fam.hem)

    Är det bara vi som har en lugn placering där allt funkar kanon?? .... Soc har vi inte mycket kontakt med eftersom allt funkar så bra ... Hade halvårs möte för nån vecka sen och allt var bra ...

    Har en liten fråga : Det är såhär att vi lyckats bli gravida efter nästan 9års försök !!!!!!! känns helt ofattbart och flera av våra vänner sa: Att nu kommer det säkert lösa sig när ni "kopplar av" vilket stämde ...:)

    Nu är min fråga: Om det har hänt er, när berättade ni för bio.mamman? Soc ?  Är bara i v11 så än är jag inte sugen på att berätta men tänkte om nån hade lite erfarenheter ?!

Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer