• Anonym (TS)

    Ni med borderline, hur fungerar ni i relationer?

    TS här...


    Jag har förlorat min anonymitet för tillfället så skriver från en väns loggin.


    Jag tror absolut inte att borderline är något man bara växer ifrån. Det är en personlighetsstörning, såna försvinner inte bara av sig själv. Och trots allt finns det många vuxna med diagnosen...


    Att många inte uppfyller kriterierna 10år efter att en diagnos är satt kan bero på flera saker. Kanske för att personen ifråga inte alls hade borderline från första början. Eller också att personen fått hjälp via mediciner eller terapi och därmed lärt sig hantera symptomen. Inte ens i dessa fall tror jag att det är så vanligt att man får ordning på sig själv. Tvärtom har jag snarare upplevt att dessa patienter är de som ständigt kommer tillbaka till psyk med jämna mellanrum. Visst hjälper säkert behandlingarna, men kanske inte fullt ut? Jag har själv lärt mig hantera mina känslor bättre, så andra kanske tror att jag är lite bättre. Men inut är jag lika kaotisk som jag alltid varit.


    Att det växer bort spontant, det tror jag alltså inte alls på. Har heller inte läst om det på alla de 1000tals sidor jag sett om borderline så hade varit intressant med en källa på det. Att en läkare sagt det väger inte tungt för mig, då vanliga läkare oftast inte har speciellt bra koll på denna problematik. Inte ens alla psykiatriker har bra koll har jag tyvärr fått erfara.

  • Anonym (TS)

    Jag har börjat läsa boken "Den mörka hemligheten". En väldigt bra bok som förklarar allt på ett väldigt lättförståeligt sätt. Jag känner verkligen igen mig själv i den desorganiserade anknytningsmönstret som boken handlar om. Den förklarar varför vissa personer är så känslostyrda och inte har förmågan att kontrollera sig själv när de går in i affekt. Det gör att jag känner mig aningen mindre värdelös för alla de gånger jag tappat kontrollen. Det handlar inte om att man är elak, egoistisk eller något i den stilen utan snarare att man inte fått med sig rätt verktyg som barn.

  • Anonym (TS)

    Bestämde mig idag för att väcka denna gamla tråden som jag startare för länge sedan.

    Jag befinner mig i en fas i mitt liv där jag är fast besluten om att hantera saker på ett mer sunt sätt. Min relation har precis avslutats och känslorna av sorg och ilska tar över mig. Speciellt då jag vet att det är mitt borderline-sätt som sabbat även denna relationen...

    Vanligtvis hade jag löst detta genom att äta en massa lugnande tabletter för att inte känna, men denna gången ser jag det som en chans för mig att utvecklas. Att lära mig det som jag borde lärt mig redan som ett litet barn. Att bara befinna mig i känslan. Låta det göra ont. Jag har gråtit i flera timmar idag och lyssnat på sorglig musik. Trodde aldrig att tårarna skulle ta slut och flera gånger ville jag ge upp och tänkte t.o.m. att jag på riktigt ville dö. Men nu är jag så utmattad av att gråta att jag faktiskt lugnat ner mig själv och kan andas igen.

    Det känns fortfarande inte bra, men jag är stolt över mig själv att jag tagit mig genom denna dagen utan piller. Eller, om jag ska vara ärlig så tog jag lite lugnande i morse för att klara jobbet, men det va bara för att jag började gråta hela tiden och hade inte kunnat stanna kvar på jobbet då. Men väl hemma har jag hanterat det helt själv i alla fall. 

    Finns det fler som just nu kämpar med att bli bättre?

     

  • Anonym (TS)

    Kan väl lägga till att jag fuskar även i mitt grundläge då jag har stämningsstabiliserande medicin i grunden. Så när jag känner mig stolt över att jag klarar mig utan lugnande så är såklart stämningsstabiliseraren en stor orsak till det. Att sluta med den och vara utan säkerhetsnät är läskigt. Men nödvändigt om jag ska kunna va gravid någon gång snart...

  • Anonym (TS)
    Anonym ("borderline") skrev 2015-03-02 13:40:34 följande:

    tack för sista två inläggen, jobbigt!

    Jag har fortfarande min rlation nu efter 7 månader. DET KÄNNS UNDERBART att vara emotionellt stabil. Allt detta har jag fått genom att göra stegen i ett tolvstegsprogram (Slaa som jag skrev om innan.) Tar inga mediciner o har alltid vägrat det.

    Jag har inte agerat ut under den här tiden men det har han :) Något stolt över mig själv. :D Han har friat till mig o vi pratar om att flytta ihop så småningom. KRAM


    Gud vad roligt! Grattis! Beundrar verkligen att du klarar dig utan medicinerna. Jag hade nog inte levt utan dom. I helgen fick jag tyvärr ett bakslag och var dels ganska hysterisk i kontakten med exet (bekräftade säkert för honom att det var rätt att lämna mig) men slutade sen också att jag skar mig själv. Inte så farligt, mest rispor, men det känns som ett enormt bakslag. Jag blev för deprimerad för att tänka framåt, och tänka på vad stolt jag var över mig själv. Just nu har jag totalt resignerat, bara andas och går på autoläge. Tråkigt men det är mitt sätt att överleva just nu. Jaja, bara att ta nya tag.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Psychodrama) skrev 2015-03-03 00:03:49 följande:

    Men nej! Sluta inte kämpa TS! Du kan ta dig igenom det här!

    Jag går igenom en utredning just nu och jag har troligtvis emotionell personlighetsstörning och en släng av posttraumatisk stress. Jag har alltid gått från kille till kille , från dysfunktionell relation till relation och där jag har suttit i efterhand och bara velat dö för att jag har känt mig så hopplös. Det har hänt så tragiska saker runt mig genom åren som jag själv varit med och orsakat. Men nu är jag faktiskt stolt över mig själv. Jag har sökt hjälp, jag har levt ensam i några månader utan att ens ha försökt att träffa någon ny, jag gör saker för mig själv och mitt välmående varje dag, jag har knappt kontaktat mitt ex och jag tycker inte att det är så farligt längre att komma hem till en tom lägenhet. Jag tror att jag för första gången i mitt liv faktiskt börjar respektera mig själv och jag känner på riktigt den här gången att jag ska ta mig fan lyckas och få ett lyckligare liv! Jag tänker fan inte ge mig och jag tänker aldrig mer leva ut genom en annan människa! Det här är mitt liv och det är bara jag som har makten att styra det rätt! Kram till dig TS! Ge inte upp!



    Så duktig du är ! Jag litar inte på mig själv. Jag hanterar det mesta, men så fort jag ger min in i en relation så blir mitt liv förstört. Jag är så trasig redan, rädd för att bli sårad och allt det där, och varje gång jag försökt så har jag blivit sårad. Så jag blir mer och mer rädd för varje gång. Jag börjar ställa in mig på att jag kanske får leva ensam för att slippa leva i en berg-och dalbana som bara är tortyr.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Psychodrama) skrev 2015-03-04 22:23:47 följande:
    Jag är likadan! Precis som du skriver, en berg och dalbana! Jag lever i en berg och dalbana även när jag lever ensam dock blir det inte lika påtagligt eftersom att jag kan undvika människor när jag mår dåligt. Man vill liksom bara träffa någon som bara håller i en och aldrig släpper taget, men man fuckar ju upp det varje gång för att man ändå inte kan tro på att någon skulle älska en. Dessutom träffar jag oftast bara skit iallafall.

    Men nu ska jag ge det tid och bara försöka kämpa på. Har du någon slags samtalskontakt eller dylikt TS? Vad gör du när du inte jobbar?
    Jag tänker bara att det kan vara bra att ha mycket att syssla med när man går ur en relation. Jag känner att det har hjälpt mig mycket att sätta upp mål och att ha något att sträva efter. Sen tröstar jag mig själv mycket med att tänka att om jag ger tid för mig själv nu, reder ut all skit i min skalle, jobbar på min självkänsla och finner trygghet i mig själv så kommer resten att lösa sig. 
    Jag ska snart komma igång med min psykologkontakt igen. Annars har jag inte så mycket. Jobbet distraherar men sen vill jag bara hem och va ifred från alla. Jag önskar att jag kunde hantera sånt här lite mer värdigt, men jag har återigen blivit en riktig psykobrud som betett mig helt hysteriskt mot killen och vägrat släppa taget trots att han inte vill ha kontakt. Det är sånt man ångrar bittert efteråt och det gör läkeprocessen svårare.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Psychodrama) skrev 2015-03-05 20:16:35 följande:
    Jag vet precis vad du menar. Man får ångest bara av att tänka på hur lågt man sjunkit bara för att försöka behålla den "trygghet" man haft. Man känner sig helt värdelös, som en fimp på backen. Finns det inget kreativt du kan tänkas pyssla med i hemmet där du slipper vara runt andra? 

    Tränar du? Träning ska ju vara en viktig del i att hålla upp stämningsläget och det har funkat bra för mig iallafall då jag lyckats få dopamin rus när jag har tränat riktigt hårt, dessutom boostar det självförtroendet när man ser hur kroppen förändras. 
    Jag brukar träna när jag mår bra men släpper allt sånt i svackorna. Jag vill ju verkligen inte vara så här, så ännu en gång kommer jag att kämpa mig upp och ta tag i mig själv. Som jag alltid gör. Konstigt nog så har jag fortfarande hopp om att saker ska bli bättre en dag.
  • Anonym (TS)
    Vet ej längre skrev 2015-03-06 21:45:18 följande:

    Är man på 40+ har fått diagnosen BPD för lite över ett år sedan och har mediciner för depression sedan cirka ett år sedan.

    Är väldigt jobbig att leva med enligt min nu snart ex-fru (Vi ska skilljas efter 15års äktenskap) och det är bråttom att vi flyttar isär tycker hon, iofs jag också men måste hitta något först.

    Tycker att när jag fick diagnosen så blen det sämre mellan oss och hon beskyllde mig ofta att det inte var hosn som var psyk störd. Kännde alldrig stöd utan snarare tvärtom. Tror att diagnosen hjälpte till att vi nu går skillda vägar.

    Det känns som en lättnad tyvärr, vet inte om det är mina medeciner eller vad som inverkar, svårt att säga.


    Medicinerna kan verkligen underlätta mycket. Jag mår väldigt dåligt just nu, men utan medicinerna hade jag nog inte levt alls. Smärtan blir mer hanterbar, även om man helst vill slippa den helt.

    Vad tråkigt att ni ska skiljas. Det är en stor sak att få en diagnos, och det är nog även svårt för de anhöriga i de lägena.

    Jag kan vara ärlig och säga att en hel del av problemen i mina relationer beror på mig och mitt agerande som jag inte har kontroll över. Men de killar jag har träffat har tyckt att det varit bekvämt att gömma sig bakom  det, att alltid lägga skulden på mig vad det än handlat om. Man blir ett tacksamt offer trots att det inte alltid är en som gjort fel.


  • Anonym (TS)
    Anonym (Stämmer det?) skrev 2015-03-07 09:12:33 följande:
    Du skriver att du är jobbig att leva med "enligt din fru".

    Ligger det någonting i det, eller anser du själv att hon överdriver?

    Min uppfattning är att personer med sådan störning ofta förminskar de onda saker de gör mot sina respektive. Men jag vet inte om det är medvetet eller ej.

    Ett exempel är en som jag känner som slår, spottar på och kallar sin fru för de vidrigaste saker man kan tänka sig. Men han anser inte att det han gör är fruktansvärt vidrigt och grovt. Utan han menar på "att alla blir upprörda och bråkar nån gång".
    Det där är inte direkt typiskt för bpd. Utöver diagnosen så är man även en individ som alla andra. Det finns elaka människor med bpd på samma sätt som det finns elaka friska människor. Det har inte med diagnosen att göra.
Svar på tråden Ni med borderline, hur fungerar ni i relationer?