Inlägg från: Anonym (Fundersam) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fundersam)

    Mola/Druvbörd

    Fick svar idag att mitt HCG-värde var nere på 5,4. Jag skall komma tillbaka igen nästa vecka för provtagning som vanligt. Vad har era värden legat på för att ni skall få glesa ut provtagningarna till varannan vecka?

    Det var nu 9 veckor sedan skrapningen och jag har alltså gjort 8 provtagningar som visat stadigt sänkta värden. Skall man inte få glesa ut det snart?!

    Ni som har haft ett halvårs "karantän", har det varit från det datum då värden varit nere på 0? Och har karantänen blivit 6 månader eller har den blivit förkortad? 

    Fundersam och otålig...

    Kram till er alla!

  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Kommer igen) skrev 2010-05-06 20:58:26 följande:
    Inte i mitt landsting iaf, Västerbotten. 6 månader från skrapning om man är under 5 inom två månader, annars förlängs det. Jag fick halvt lov att försöka innan 6 månader om ÄL inträffade nån vecka innan förbudet hävdes...tyvärr tog det sig inte så vi fortsätter och försöker... 
    Så det är alltså 6 månader från SKRAPNING ifall värdet sänker sig i rätt takt Jag har hela tiden trott att det var 6 månader från att värdet är nere på 0.

    Hoppas att det är samma som gäller i mitt landsting, då blir jag jätteglad!! I så fall har mitt gravförbud i detta nu förkortats med ca två månader mot vad jag trodde från början!

    Hoppas, hoppas, hoppas...

    Kommer attackera min läkare med denna fråga så snart jag får tag på henne.
  • Anonym (Fundersam)

    Min svärmor säger att hon hade druvbörd en gång i tiden. Även om det inte finns någon forskning som pekar på att druvbörd skulle vara ärftligt, så kan jag inte låta bli att fråga: Är det någon annan som har haft druvbörd i släkten?

  • Anonym (Fundersam)
    Epelino skrev 2010-05-08 21:35:45 följande:
    Men det är ju bara vid komplett mola som det är spermiernas fel.... men det kanske var det ni haft båda två? Isåfall är det ju lite märkligt... Tänk om nån skicklig gynläkare kunde engagera sig lite i frågan och forska lite!!Trevlig kvällE

    Jag hade komplett. Vilken typ av mola min svärmor hade har jag ingen aning om. Är fortfarande lite förundrad eftersom av de människor som jag har känner som haft missfall och komplikationer vid graviditet så råkar det vara just min svärmor som haft druvbörd. Kan inte låta blir att bli nyfiken på om det finns ett samband. Även om jag egentligen inte borde hänga upp mig på på det.

    Hoppas precis som du att det kommer lite mer forskning kring druvbörd! Fast när det publiceras har vi alla förhopppningsvis lagt detta bakom oss för länge sedan :)


  • Anonym (Fundersam)

    Min läkare ringde idag och sa att jag skall fortsätta och lämna prover en gång i veckan tills det är nere på 0 (senast var värdet 5,4). Ifall värdet håller sig på 0 tre veckor på raken skall provtagningarna glesas ut till en gång i månaden i ett halvår. Så här fanns inga chanser till förkortad karantän, som jag hoppats på. Men jag vill göra som läkaren säger och tar hellre det säkra före det osäkra.

    Samtidigt säger min läkare att hon skall diskutera det men en kollega, vilket naturligtvis är väldigt bra! Jag misstänker dock, precis som flera andra här har gjort, att läkarna inte alltid har jättevana att behandla druvbörd/mola och därmed är lite osäkra på området. Dessutom verkar det vara olika direktiv i olika delar av landet. Jag vill veta vad läkarna grundar graviditetsförbudet på för fakta t.ex. vilket hcg-värde man skall ha och hur länge, om man har komplett eller partiell mola, vilken vecka man var när behandling påbörjades eller vad nu kan påverka.

    Är det någon som känner till någon medicinsk rapport eller seriös forskning som rekommenderar eller berör hur lång tid man bör ha graviditetsförbud? Det hade varit hemskt intressant att läsa. Om man lyckas förstå den fackliga texten vill säga :)

    Kram till er!

  • Anonym (Fundersam)
    Epelino skrev 2010-05-11 22:53:11 följande:
    Hm.... jag har fått veta att 5,4 är "normalvärde" alltså räknas som friskt. kvinnors hcg pendlar tydligen lite mellan 0 och 5,4. Jag frågade onkologen om risken för återfall, han sa då att risken att det skulle blossa upp igen var 1% och att det isåfall skedde under första året efter behandlingen. Men det är ju olika långt grav förbud gällande om hcg normaliserats innom 8 veckor eller inte. Skickar länk till ett vårdprogram jag hittat, där avråder dom från graviditet under 6 mån om hcg normaliserats innom 8 veckor och annars under 1 år.Klicka på trofoblasttumörer...www.oc.umu.se/pdf/gynvpg.PDF

    Här gick jag och hoppades få kortare graviditetsförbud än 6 månader...

    Åtta veckor efter skrapning låg mina värden på 5,4.
    Nio veckor efter skrapning: 4,6 (vilket enligt min läkare räknas som noll-värde).
    Nu får vi ett års graviditetsförbud eftersom det tog nio veckor att få nollvärde. Hade det tagit åtta veckor hade vi fått ett halvårs graviditetsförbud, säger min läkare.

    Det är så konstigt att det är sådant glapp i längd på graviditetsförbudet bara för att det tog några dagar längre att få ned värdena. Dessutom verkar det vara lite godtyckligt var nollvärdet egentligen går eftersom din läkare (Epelino) drar gränsen vid 5,4 och min läkare vid 5. Visst är det bra att man får en ordentlig uppföljning, det är jag verkligen tacksam över men samtidigt är denna väntan så frustrerande. 

    Är det någon annan som har liknande erfarenhet av att hamna i gränslandet vad gäller längd på graviditetsförbud?


  • Anonym (Fundersam)
    Epelino skrev 2010-05-11 22:53:11 följande:
    Hm.... jag har fått veta att 5,4 är "normalvärde" alltså räknas som friskt. kvinnors hcg pendlar tydligen lite mellan 0 och 5,4. Jag frågade onkologen om risken för återfall, han sa då att risken att det skulle blossa upp igen var 1% och att det isåfall skedde under första året efter behandlingen. Men det är ju olika långt grav förbud gällande om hcg normaliserats innom 8 veckor eller inte. Skickar länk till ett vårdprogram jag hittat, där avråder dom från graviditet under 6 mån om hcg normaliserats innom 8 veckor och annars under 1 år.Klicka på trofoblasttumörer...www.oc.umu.se/pdf/gynvpg.PDF
    Tack Epelino för bra länk!!
  • Anonym (Fundersam)
    vanna skrev 2010-05-15 13:07:26 följande:
    Har ännu inte fått veta nåt om längden på gravförbudet. Ena läkaren säger ett år och den andra ett halvår. Överläkaren som ringde upp mig sist sa ett halvår och tyckte att mina värden gått snabbt ner. Då tog det endå ända till mitten av april innan mina värden sjunkit till 4! Det är 10 veckor efter skrapning.. innan det värdet alltså kring åtta veckor var HcG på 7. Så jag blir ganska kluven. Tänker fråga nästa läkare som ringer om provsvar oxå. Men nu slutar jag med "tvångs" p-piller iaf. Vi får köra med kondom, det måste väl vara säkert nog?! Har inte fått nån mens ännu .. vill väldigt gärna ha det!!!
    Vad godtyckligt det verkar vara med längd på graviditetsförbud, det är precis som att det inte finns några tydliga direktiv. 

    Jag vägrade p-piller och alla andra hormonpreparat när vi fick mola-besked. De gånger jag har testat det tidigare i livet har jag blivit ilsken, ledsen och tappat all sexlust. Ser det som en större börda för vårt förhållande (och för mitt liv i övrigt) att ta hormonpreparat än att leva i avhållsamhet... Men vi har fuskat med kondom någon gång, dock när det varit långt från ägglossning. Undrar varför de avråder från kondom? Har alltid trott att det var ungefär lika säkert som p-piller.

    Förstår dig Vanna man vill liksom veta att kroppen lugnat sig och tuffar på igen. Håller tummarna stenhårt för att du snart får tillbaka din mens. Den kommer när kroppen är redo och när du minst anar.
  • Anonym (Fundersam)

    Ja, ni har naturligtvis helt rätt att kondom inte är lika effektivt som p-piller.

    Jag har läst att det i England har gjorts studier som antyder att p-piller eventuellt kan stimulera trofoblastaktivitet innan hCG-värderna har stabiliserats. Å andra sidan har andra studier gjorts som INTE har visat att p-piller skulle ha någon sådan effekt. Tror dock att båda studierna gjordes för några år sedan och kanske fins det färskare information? Vore intressant att veta.

    Men vi har ändå valt att ta det säkra före det osäkra och låtit kroppen slippa extra hormoner. Viktigt är i alla fall att låta bli att bli gravid och vi har nu använt Billingsmetoden toppat det med kondom och enbart när ägglossning inte är i närheten. Men jag vill dock poängtera att Billingsmetoden är något vi använt under många år innan och sett att det fungerar för oss. Skulle absolut INTE rekommendera någon att börja med den metoden under ett graviditetsförbud.

    Kram på er

  • Anonym (Fundersam)
    Mini Söderling skrev 2010-05-19 12:32:14 följande:
    Hej jag var inne på skrapning igår efter ett missfall i vecka 7, dom har inte direkt sätt något alls på mig och skickat mig till olika ultraljud till slut blev det bestämt att jag skulle skrapas för att dom sedan skulle skicka iväg de dom fick ut på analys. Jag trodde det skulle göras för att jag fått tre missfall på ett år men när jag skulle åka där ifrån igår sa läkaren till mig att hon skulle skicka iväg det för att få svar om det var druvbör , ingen har tidigare under en vecka men typ 5 besök på gynakuten nämnt detta . förra tisdagen tog man ett hcg prov på mig som då låg på 445 fick komma tillbaka på tors och då låg det på 785 det sa dom inte var en normal höjning eftersom den skulle fördubblas men det var ingen som då nämnde druvbörd.Jag var ju lite groggi när läkaren sa detta till mig igår och allt jag uppfattade var att det tog 4-5 veckor att få svar på analysen och om det skulle vara så är det inte så bra att bli gravid på två månader , nu har jag läst lite om er men kan inte riktigt säga att jag förstår detta. Tacksam för lite svar i min förrvirrade värld :)
    Hej Mini,
    Ledsen för vad som har hänt dig.

    Jag fick svar på analysen ca 1 vecka efter skrapningen.
    Det låter kort att bara få graviditetsförbud i två månader ifall det är druvbörd du har haft. Kan det vara så att din läkare menade att ditt hCG-värde kommer att följas upp under två månader och beroende på hur hCG-värdet sjunker under den perioden så fattas beslut om hur långt graviditetsförbud du får?

    På den här tråden har vi diskuterat hur långt graviditetsförbud man får och det verkar vara väldigt olika beroende på vilken läkare som behandlar. Min läkare sa att om mitt hCG-värde blivit stabilt (d.v.s. under 5) inom 8 veckor så skulle jag få graviditetsförbud i 6 månader, annars i ett år. Men som sagt, läkarna verkar säga lite olika så det bästa är kanske att du försöker få tag på din läkare och be henne/honom klargöra vad som gäller för dig? Det är ju inte så lätt att uppfatta och komma ihåg när man är groggy och omskakad efter skrapningen.

    Håller tummarna att du snabbt får svar som säger att det inte var druvbörd.
Svar på tråden Mola/Druvbörd