Forum Inaktiva: Energiexperten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Värmeväxlare

  Sön 4 apr 2010 01:51 Läst 2899 gånger Totalt 1 svar
  Anonym (Carpe diem)
  Visa endast
  Sön 4 apr 2010 01:51

  I vårt 50-talshus hus har vi luftburen golvvärme (luftkanaler i golvet). Tilluften kommer direkt utifrån, värms i värmeväxlare vatten (från el/ved-panna)/luft och förs med en termostatsstyrd elfläkt ut i golvkanalerna. Det ger övertryck i huset och frånluften går därför med självtryck rakt ut via en frånluftkanal. Vi inser att om dn varma frånluften kunde förvärma inluften i en värmeväxlare (som förbinder de båda in/ut-kanalerna) så skulle vi spara en hel del energi. Vilken produkt tror du skulle passa?

 • Energi­expert­en
  Visa endast
  Sön 4 apr 2010 06:37 #1

  Hej

  Ett enkelt svar, anlita en etablerad entreprenör som ni har förtroende för. Så länge man köper välkända märken så är det viktigare att det blir installerat på rätt sätt.

  Sen spontant får jag känslan av att det är dragningen av rör, alltså koppla ihop den luft som lämnar huset och den som ska in i huset, samt att hitta platsen för en värmeväxlare som är det stora jobbet.

  Jag rekommenderar varmt att alla nya rör och själva värmeväxlaren placeras inomhus och bara om inget annat fungerar under isolering på vind. 


   


  När ni väljer värmeväxlare så ska man så klart söka efter så stor verkningsgrad som möjligt, det får man med stora ytor som i motströms eller roterande värmeväxlare. Går det så undvik korsströmsväxlare, de har generellt lägre verkningsgrad än de övriga.


  Och inte minst EC-motor, alltså välj ett aggregat med EC-motorer/frekvensstyrda/varvtalsstyrda motorer, då går det åt mindre el till fläktarna.


   


  Lycka till


   


  /Petter

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll