• Avena

    Allergitråden

    Hejsan!

    Hittade hit genom TS som svarade på min fråga till allergiexperten. Tyckte inte allergiexperten gav något givande svar tyvärr. Men K Kavats svar var bättre :).

    Min son på 8 mån reagerade med exem från dag 1, men de första månaderna trodde vi bara att det var hormonplitor osv. Sen lät jag bli att äta lite av varje (mjölk, ägg) och han blev bättre, men aldrig helt bra.

    När han var 6 månader slutade jag amma och han fick bara Pepticate. Blev nästan helt exemfri för första gången på ett halvår.
    Nu testar vi att introducera födoämnen och det vi misstänker att han är allergisk mot är mjölk, ägg, fisk, soja och nu även gluten. Det är just kring gluten som jag har många frågetecken eftersom han bara reagerar med exem. Inte magproblem. Sen har jag inte förstått skillnaden mellan gluten och sädesslag...?

    Jag vet att han tål havre iaf. Han äter havregrynsgröt och får ofta havredryck. Men hur kan jag testa om det är gluten eller sädesslag eller vad?

    Han reagerar på bröd (mest på råg tycker jag) och verkar även ha reagerat på Bulgur som han ätit lite de senaste tre dagarna. Den reaktionen kom dock lite senare än när han ätit knäckebröd eller rågkaka - då slog det upp direkt.

    Usch ja, just nu är det många frågetecken och emellanåt känns det rätt hopplöst. Ska han inte kunna äta något? Men han gillar majskrokar iaf! :)

  • Avena

    Någon som vet vad dessa värden innebär?

    Han visade 6 på ägg och 4,7 på mjölk. (Han är ett år om det spelar roll för siffrorna.)

    Läkaren sa bara att det innebar en rejäl sensibilitet, men hon var inte den som gjort testet och inte heller kunnig inom detta utan förde bara fram resultatet till mig, så hon kunde inte säga mer. 

    Någon som kan säga något mer om siffrorna...?   

  • Avena
    Minifer skrev 2012-02-01 13:14:23 följande:
    Hej! Var ett tag sedan jag skrev här nu. Sonen har ju äggallergi och har testats nu igen eftersom vi misstänkte att det inte var allt. Mycket riktigt. Han har hund, soja och mjölk klass 2, vilket inte var någon fara, men han har även klass 5 mot jordnötter. Vad innebär det? Kan han dö? Klass 6 är ju den högsta.

    Avena: som sagt, 6 är den högsta, och ägg kan vara lika farligt som jordnötsallergi. Ska ni inte få prata med dietist och få adrenalin och så? Vi ska få adrenalinsprutor för jordnötsallergin, men skule som vilja veta hur allvalig den är. Om han kan vara i samm arum som en jordnöt etc

    Men, nu fattar jag inte! Vissa skrev att gränsen går vid 0,nånting och sen kan det vara upp över 100... Men du skriver att 6 är högsta? Är det olika saker, eller? Jag har ingen koll...

    Jo, vi har varit hos dietist en gång men det gav inte så mycket tyvärr och vi har fått remiss till allergimottagningen och en tid hos allergologen på barnmottagningen så vi kommer få hjälp. Vi har nån allergimedicin med. 

    Men vi har ju ägg hemma och äter ofta ägg. Han har aldrig fått dock. Även när jag ammade slog det upp exem i ansiktet på honom om jag åt ägg så han är nog rätt känslig. Han har också reagerat på mjölk via amning och när han fick det spillt på sig... Sen har han ju alltid exem, som sagt, så det är svårt att avgöra vad det beror på vissa gånger. Massor av Mildison går det åt. :)    
  • Avena
    Minifer skrev 2012-02-01 23:54:16 följande:

    <0,35


    0

    0,35 – 0,69


    1

    0,70 – 3,49


    2

    3,50 – 17,49


    3

    17,50 – 49,99


    4

    50,00 – 99,99


    5

    >/= 100 kU/L


    6
    Så ser det ut. Så vi talar om samma sak, fast du om vänstra kolumnen och jag om den högra =) Min son har alltså mellan 50-99. Fick inga exakta siffror.

    Använder ni bara mildison? Hjälper det verkligen? Sonen har ju haft äggallergi sedan han var 3 månader (blev fläckig över hela kroppen vid amning) och han hade klass 3 eller 4 tror jag, och vi fick smörja honom med klass III kortison morgon och kväll tills han var typ 1.5 (sedan började det lugna sig och nu ska han provoceras snart). Han kan ju reagera på luftburet ägg om ni andra äter det också, om han är mycket allergisk.

    MEn den skalan jag klistrat in här, används inte den längre? Läkaren använde den idag nämligen, eller jag tror det, blir ju osäker

    Okej...nu är jag med. Misstänkte att det var olika saker. Men oj, klass 6 på ägg är ju jättemycket då! Och läkarna ringde inte ens och berättade det. Jag fick ringa dom efter två månader! Suck.

    Ja, alltså han är ju väldigt sällan (eller egentligen aldrig) helt fri från exem även om han är bättre ibland. Vi smörjer med mjukgörande tre gånger om dagen och sen då Mildison på kvällen. Hela honom. Sen tar jag ibland med Elecon på vissa ställen som fötterna där det aldrig försvinner (och ibland blir riktigt blodigt) och jag har fått flytande cortison klass 2 utskrivet nu för att ta i hårbottnen när det slår upp där.

    Men tänk om han hade blivit bättre om vi inte haft ägg hemma tex? Eller iaf inte ätit ägg. Vi gör ju det ofta...

    Jaja, tack så mycket för hjälpen iaf! Hade ingen aning...      
  • Avena
    Tibell skrev 2012-02-02 12:02:45 följande:
    Avena : fast jag tror inte din son har klass 6 på ägg, utan antikroppar 6. Alltså klass 3. Samma sak med mjölk, där hade han 4.7 va? Alltså klass 3 där med.
    Men är du osäker så ring och be om provsvaren igen. Och be dem säga både antikroppar och klass.

    Men att han fortfarande har eksem låter om att det kanske finns fler allergier.
    Soja, sädesslag ?

    Aha, okej. Kan hoppas på det! Vi har tid om någon vecka så jag får fråga då. Man blir ju lite nervös...
    Det enda hon sa var "Visste du att han har en rejäl sensibilitet mot ägg och mjölk? 6 på ägg som är väldigt högt och 4,7 på mjölk som också är rätt högt." Sen kunde hon inte svara på några frågor direkt eftersom hon inte är specialist på det. Men jag lär ju få svar av allergiläkaren.

    Han har reagerat på soja en gång så det får han inte mer och på morot vid två tillfälle så det ger vi inte heller. Men dom gångerna kräkte han så det var ju en helt annan reaktion.

    Sen misstänker jag havre och kanske vete. Ska be om patchtest för de reaktionerna kommer efter ett tag. Havre ger vi inte nu men vete får han ibland. Det är så himla svårt att klura ut alltså! Man tycker sig se ett mönster men så nästa gång stämmer det inte längre...    

    Sen har han ju också vanligt atopiskt exem och typiskt böjvecksexem samt är väldigt torr så det är svårt att avgöra ibland om det är en allergisk reaktion eller bara hans exem.  
  • Avena
    Allrona skrev 2012-02-02 11:08:13 följande:
    Om jag gör egen yougurt enligt miralicias recept med pama minutris. Hur länge kan den förvaras i kyl tror ni? Kan jag tillsätta krossad kalcium i yougurten, förändras hållbarheten då?
    Detsamma om jag gör yougurt på rapsy, förändras hållbarheten om jag tillsätter krossad kalcium?
    Måste bort från oatley-produkterna då jag inte tror dottern klarar dem Har himla svårt att få i henne kalcium nu eftersom hon inte dricker speciellt mycket risdryck och hon vägrar de kalciumtabletter som finns att få tag på.

    Jag är kanske inte alls rätt person att svara på detta, men jag gjorde yoghurt på Pama minutris och hade i äpple (tror jag). Jag gjorde ett gäng skålar och de varade i en vecka. Gav honom en varje dag. Den såg okej ut och han åt och var glad så jag tror det funkade... Men jag är inte så bra på sånt, inte så nogräknad liksom (kan värma välling sen kvällen innan typ som man verkligen inte ska) så jag kanske inte är rätt person att avgöra, som sagt.
  • Avena
    mithrandil skrev 2012-02-02 15:51:09 följande:
    Min sons typiska böjveckseksem försvann helt med rätt kost. kommer bara tillbaka om han får i sig något han inte tål. :)

    Åh, precis så tänker jag att det är!!! Känns som att det måste finnas en anledning till allt hans exem och att den anledningen kommer inifrån på något vis. Hoppas verkligen på det här med. Tycker att det blir så mycket bättre ibland, och kan ofta koppla det till maten...men det är svårt att reda ut... 
  • Avena

    Var hos läkaren med lilleman idag, han är ett. Har tagit blodprov igen och nu även patchtest.

    MEN, de senaste proverna visade höga värden på ägg, mjölk och vete. Läkaren sa att vete inte är så farligt eftersom det har låga allergen. Proverna visade också låga värden på havre och majs. Läkaren sa att vi kan fortsätta med detta och diskutera vidare när provsvaren kommer.

    Nu undrar jag - hade ni tagit bort ägg, mjölk (ja, såklart) OCH vete, havre, majs helt? Någon med liknande erfarenhet?    

  • Avena
    Tibell skrev 2012-02-06 19:31:43 följande:
    Avena : vad hade han för värde på vete, majs och havre ?
    Frågade du fresten på det här med vilken klass han hade på mjölk och ägg ? För visst var det du som undrade över det?

    Ja, nu fick jag rätt på det. Han har klass tre på ägg och mjölk. Det kändes ju skönt men enligt henne är det väldigt högt för en bebis... Klass eller värde på övriga vet jag inte faktiskt.

    Dock upplever jag att han reagerar på havre tex så det undviker vi.
    mithrandil skrev 2012-02-06 20:27:56 följande:
    Avena: känner inte dig så bra och vet inget om ditt barn. Är han helt bra nu? Annars skulle jag tagit bort allt för att provocera längre fram! Prover säger inte allt tyvärr.

    Han är väldigt bra! Fast äter mest Pepticate, ris och potatis typ. Och majs och vete iofs... Reagerar med exem och är nästan helt fin nu. Men grejen är att vi smörjer med Mildison varje dag så det håller ju exemet nere. Nu ska vi testa att smörja varannan dag eftersom han varit fin ett par dagar och se vad som händer. Mjukgörande 3-4 ggr per dag måste vi nog fortsätta med - han är torr som fnöske!
           
  • Avena
    billybiceps skrev 2012-02-06 18:46:59 följande:
    Jo då, tack för svaret! Känner framför allt igen mig kring havren att den liksom smyger sig på. De flesta andra sakerna går ju ganska fort att lista ut.

    Tycker också att havren smyger sig på. Om det nu är det han reagerar på, men det känns så. Han reagerar med exem, bara.
Svar på tråden Allergitråden