Inlägg från: annahoj87 |Visa alla inlägg
  • annahoj87

    Allergitråden

    Nu har jag spanat här i en vecka och känner att jag behöver skriva. 

    Min son som nyligen har fyllt ett har i hela sitt liv haft väldigt orolig mage och fruktansvärt svårt att sova. På BVC har de alltid sagt att det inte är någonting att oroa sig över och att sömnen blir bättre om vi har rutiner och är bestämda. Efter att jag slutade amma för drygt fyra månader sedan har han fått massor med utslag/eksem som han lider massor av. Han har även väldigt ont i magen. Efter många samtal fram och tillbaka med barnkliniken gjorde de ett pricktest, som gav utslag på ägg. Vi plockade bort det från hans kost , men det kom massor med nya utslag i alla fall, då skulle vi testa att plocka bort mjölkprotein också, då lugnade det ned sig i drygt en vecka, avföringen fick konsistens igen, men för en vecka sedan så har han fått hela kroppen full med nya utslag/eksem igen och magen är kaos igen. 

    På barnkliniken säger de att man måste testa att ta bort varje födoämne i fyra veckor för att kunna se ett ordentligt resultat. Men det känns helt outhärdligt. Hur länge till ska han behöva ha det såhär? Han vaknar upp emot 8 gånger/natt, vissa gånger bara gallskriker han i timmar och är helt otröstlig, ålar sig och vrider och vänder på sig. Det är helt omöjligt att trösta honom.  

    Igår svullnade hans ena öga lite, men gav sig efter ett tag.

    Jag börjar bli desperat nu, är det någon som har något tips på vad vi kan göra för att underlätta för honom, eller måste det fortsätta såhär tills vi har prövat alla tänkbara födoämnen under 4 veckorsperioder? 

  • annahoj87
    mithrandil skrev 2012-04-20 08:17:56 följande:
    Ja. Tyvärr så tar det ganska lång tid för alla proteiner att gå ur kroppen men jag tycker det låter som det är mer som spökar. Rent spontant undrar jag vad du bytte ut mjölkprodukterna med?
    Jag har ersatt med havreprodukter. Man ska väl inte använda soja?
  • annahoj87
    mithrandil skrev 2012-04-20 12:10:43 följande:
    anna: nej det är helt rätt. Men om du bytt ut mot havre och problemen kommit igen skulle jag tagit bort havren med. Då låter det precis som min dotter.

    Tog bort mjölk och ersatte med havre. Hon var bra ett kort tag och började växa lite smått men så började allt om igen. Tog bort även havre och då blev hon bättre igen.
    Okej, men vad använder du då i matlagning och så?
  • annahoj87
    Trasan0606 skrev 2012-04-20 13:53:04 följande:
    Ta inte bort en sak i taget utan ta bort ALLT det du misstänker han är allergisk mot och blir han bra så pröva att provocera med en sak i taget. Annars kan du hålla på i en evighet och liten må dåligt i onödan. Du har säkert koll på sånt som är mjölk/ägg men som inte heter något med mjölk/ägg, typ kvarg, colostrum, olika E koder osv? Det kan vara något sådant som strular också. Det är så himla jobbigt när de mår dåligt och det är så synd om de små.  
    E koder har jag nog inte stenkoll på eftersom att vi ännu inte har fått träffa en dietist:( Jag har så sjukt dåligt samvete varje gång han ska äta, eftersom att han mår som han gör och jag inte vet vad det är han reagerar på som han får. Vet du om det är mer vanligt med vissa allergier som hänger i hop?
  • annahoj87
    skånegås skrev 2012-04-20 17:02:19 följande:
    Liten ska sova hos pappan i natt... Känns som jag vill trappa ner på amningen väldigt mycket. Har börjat längta efter pizza och choklad... som ju skulle bli verklighet om jag slutade helt och så skulle vi slippa de oändligt många resorna mellan här och pappan om han kunde sova där och inte behövde ammas direkt på morgonen. Men samtidigt så vill jag ju att han ska få i sig det han behöver och det är ju en väldig trygghet...

    Det vanligaste jag hört är: mjölk, ägg, soja, fisk, baljväxter, havre och vete... Sojasläktingar döljer sig under E409-E417 (ungefär) och gummi arabicum, guarkärnmjöl, finns i curry och lite mer (fanns jättebra text om det i allergitråden för kanske 2 mån sedan), mjölk har jag inte stött på under nåt E-nummer. Ägg har jag inte koll på. I Carlshamns havregrädde finns sojasläkting liksom i de flesta majonäser och dressingar.
    Mjölk och ägg har vi ju tagit bort, fisk har han inte ätit på drygt fyra veckor heller. Då kan det ju va så illa att han reagerar på soja, för jag har använt carlshamns havregrädde en gång och deras luftig visp tills hans födelsedag. Vad arg jag blir, det är verkligen jättesvårt det här i början. Men vi kanske ska pröva med risprodukter i stället. Var brukar ni köpa det? 
  • annahoj87
    skånegås skrev 2012-04-20 17:58:10 följande:
    Matoljor, vi kör mest rapsolja och ibland olivolja och carlshamns mjölkfria är helt utan soja med. Mildas mjölkfria smörgåsmargarin tror jag också är utan, men bakmargarinet från Milda innehåller sojalecitin (vilket de flesta tål, men provar man kan det vara bra att utesluta och sedan testa...). Vi kör bara carlshamns, de har även flytande margarin.
    Okej, tack så mycket! När man undviker soja, ska man även undvika sojamjöl då?
  • annahoj87

    Detta är innehållet i en kokosgrädde jag hittade på en allergisida, det går väl inte att använda om man utesluter soja?

    Ingredienser: 
    Kokos, vatten, stabiliseringsmedel E415 (xantan), E412 (guar), E410 (johannesbröd),E407 (karragenan). 

  • annahoj87
    mithrandil skrev 2012-04-20 21:44:40 följande:
    annahoj: Var det samtidigt som eksemen kom tillbaka som du gav vispgrädden? Annars tycker jag att det snarare lutar mot att det är havren som är boven.
    Han fick den här "vispgrädden" på onsdagskvällen och på fredagen var hela han full med utslag. Så det var ju inte i direkt kontakt med grädden.

    Men om man ska plocka bort, ägg, mjölk, soja och havre så finns det ingen välling som fungerar va? 
  • annahoj87
    mithrandil skrev 2012-04-20 21:43:46 följande:
    Anna: Mildas smörgåsmargarin innehåller också sojalecitin.

    Brukar använda carlshamns flytande margarin, vanligt margarin och  bordsmargarin. (välj de mörkblåa)
    Risdrycken vi använder här hemma är också från carlshamn. 

    Sojalecitin är ovanligt att reagera på men det är väl bättre att utesluta det och senare införa det för att se om det funkar.

    Ja, även sojamjöl går bort. Men istället finns tex bovetemjöl, rismjöl, majsmjöl och lailas gula.
    Använd inte de andra lailas (blå och grön) de innehåller sojasläktingar. 
    Jag har Milda mjökfritt smårgåsmargarin, jag kan inte se något som har med soja i innehållsdeklarationen att göra. Vad missar jag? 

    Ingredienser: vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vegetabiliskt fett, vatten, salt (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, e471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.

    Är det de som jag har markerat med fet stil?
     
Svar på tråden Allergitråden