Allergitråden
Tycker ni jag ska prova igen?
Dottern visar inget på pricktest, men har höga värden på RAST för just ägg. Hon reagerar på hudkontakt och ev. luftburet. Hon har aldrig själv ätit ägg heller utan reaktionerna visade sig redan via amning.
Vill gärna dela med mig om hur det blev med dotterns förskola. Hon ska börja i augusti och nervös som jag är har jag bett om möte med avdelningspersonal och rektorn. Mötet gick bra, de var lättade över att det dottern åtminstone tål gluten och sädeslag, de hade fått för sig att hon var även allergisk mot dessa. Vi koncentrerade oss på de olika riskmomenten som finns och hur vi skulle göra för att det skulle bli så bra som möjligt för dottern, oss föräldrar och för förskolan (personal + de andra barnen).
De lyssnade och gick med på alla mina önskelmål förutom en. De kommer inte sluta servera kokt ägg till mellanmål, men vi kom överens om att vi bestämmer en dag i veckan då dottern inte äter mellanmål på förskolan och dem dagen kommer de andra barnen få ägg. Samma kväll ska dotterns avdelning storstädas. Personalen ska få extra städutrustning, inför lite nya städrutiner osv. De kommer att vara mycket noga efter att äggmat serverats att alla kläder med spill ska bytas för att minska risk för kontamination. Dottern kommer aldrig att vistas på de andra avdelningarna (vilket annars sker ibland tex vid öppning/stängning och personalbrist). Och dottern kommer få egen plats vid bordet med en personal brevid sig och inget annat av barnen inom räckhåll (vi vet ju alla hur snabba barn kan vara att dela med sig eller smaka av varann). Vi har tillsammans gått igenom allt (mat, tvålar osv.) för att se vad dottern inte tål och jag har skrivit ihop en lång "godkänt-lista" till förskolan så att de snabbt kan kolla vad dottern får äta.
Det känns så mycket bättre för mig nu. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att minska riskerna. Och förskolepersonalen vill gärna förstå och kommer själva med bra synpunkter och förslag. Nu är min enda oro lunchmaten. Den lagas på annat håll av personer som inte känner min dotter, för de är dottern bara en lista med allergier. Jag är lite orolig för hur noga de kommer att vara. Inte så mycket för ägg längre, det verkar som att det mesta är äggfritt redan, utan mer för mjölk, soja och sojasläktingarna/baljväxter.
Hejsan!
Är det någon som vet hur tillförlitliga blodprovs-testerna är??? Är dom "bättre" än pricktest.
Min lilla tjej har haft mjölkallergi konstaterad sen dec 2009(pricktest), coh vi misstänkte att det var nåt mer. Då tog läkaren blodprov och testade ägg, fisk, vete och mjölk igen. Då visade testet på ägg-allergi men ingen mjölk, vete eller fisk.........kan man lite på detta?? Vi skall till barnmott och provocera henne för mjölk om några veckor......hoppas så att mjölkallergin växt bort, den känns mer "besvärlig" än ägg........eller misstar jag mig??
Tack på förhand!!
)! Kikade lite i bloggen tidigare men missade tydligen dem..Behöver input. Nyss hemkommen från middag hos en släkting som bedyrat att de har koll på vad som kan serveras. Börjar med att det serverades cashewnötter som sonen fått en anafylaktisk reaktion mot i två skålar brevid en skål med chips. Ingen hade kollat om dottern och jag tålde dessa, nu fanns för förpackningen kvar och vi kunde äta av chipsen.
När middagen serverades var det motvilligt som värdinnan berättade vilka ingredienser som hon använt. Jag och dottern kunde äta oss mätta iallafall. Men det fanns en hel del tillbehör med både ägg (som dottern är väldigt allergisk mot) och mjölk osv.
Till efterrätten var det motvilligt som det uppgavs vilket margarin som använts efter att jag fått förklara att det förekommer mjölk i de flesta vanliga margarinerna. Jag kände mig nästan idiotförklarad ett tag och när det visade sig att margarinet innehöll vassle och jag inte ville äta och gav inte dottern slängdes det fram ett Brego paket framför mig. 
Till saken hör också att det är många småbarn med vilket såklart innebär en del kladd. Speciellt då en del av dessa barn gärna springer runt under hela måltiden och ingen vill tvätta barnens eller sina egna händer.
Känner mig så besvärlig, jag märker ju hur alla reagerar. Inte ens maken har alltid koll, vilket gör att jag framstår som alltför övernoga med allergenerna. Och det är inte kul att det blir såhär, för det är såhär det är för det mesta oavsett vart vi åker. Jag kan inte slappna av för jag känner att jag måste ha full koll på barnen, deras händer och bestick samt vad som åker in i munnen på dem. Just nu känns det som att jag och barnen aldrig mer ska åka till någon om besöket inkluderar någon mat överhuvudtaget! Finns det något jag kan göra, eller ändra på mitt sätt och se på det hela för att det inte ska vara så förbannat tugnt och jobbigt för mig och andra?