Inlägg från: Trottoarbonden |Visa alla inlägg
  • Trottoarbonden

    Allergitråden

    När man ska införa ett livsmedel i taget efter en eliminationsdiet/baskost hur bör man då gå till väga enligt er erfarenhet? Läkaren sa ett födoämne var fjärde dag. Men ska jag börja med väldigt lite och sedan trappa upp eller ska vi ösa på direkt?
    Blir det reaktion kommer vi givetvis att backa tillbaka till besvären försvinner och börja om....

    Tyvärr har vi, efter drygt två veckor, inte kommit till ett symptomfritt läge, men vi tycker att han möjligen mår bättre och vill därför införa ett födoämne i taget för att fortsätta ha kontroll. Vi börjar dock luta åt att han har någon slags sjukdom i sin tunga som gör att det kliar och att det inte är allergi (men det är svårt att blunda för resultaten av blodprov...).

  • Trottoarbonden

    Har nu börjat att införa tillagad mjölk i maten, utan sonens vetskap. Igår och i kväll kokt mjölk i köttbullarna, stekta i smör, i morse kokt mjölk i äppelkrämen. Han sa inget om klåda på tungan i samband med måltiderna och har inte i övrigt klagat mer än andra dagar mellan måltiderna. Kommer imorgon att ge färsk mjölk i äppelkrämen och om det tycks gå vägen även röra ner lite i grytan till kvällen. Därefter, om det går bra, tänker jag ge honom det så att han vet om det. Men hur hanterar jag om han då direkt säger att det kliar? Eller är det bättre att fortsätta i blindo för honom? Knepigt...

    Så tålig han är! Lever för tillfället på nöt, älg, ris, äpple, päron, lök, morot, salt, socker, apelsin, olivolja. Och aldrig har han väl ätit så mycket och prisat min matlagning så! Igår slank det ner 25 (!!!!) köttbullar. Men det är säkerligen för att maten inte är särskilt näringstät (äppelkräm till frukost, riskaka och frukt till mellanmål... något annat vill han inte ha).

    Läkaren verkar övertygad om att det är allergi. Själva är vi osäkra. Inväntar kontakt med barnallergi-specialist som vår läkare har rådfrågat (Emma, efternamn har jag glömt, jobbar på sjukhuset i Malmö).

    Jag skickar med mat till skolan och det fungerar fint!

  • Trottoarbonden

    Mojäng: Ni är inte ensamma! Långt ifrån, tyvärr. Känner också igen mig. Sömnlösheten som håller på att ta kål på en. Känslan av att vara en usel förälder som inte kan hjälpa sitt barn. Att inte bli trodd. Att inte har något riktigt tydligt att visa på, inga prickar eller så utan bara en diffus föräldra-känsla av att det är något som inte är rätt, att barnet lider men man liksom inte kan sätta fingret på det. Att man utesluter och håller barnet på en konstid diet, utan att veta om det faktiskt är till nytta. Att ungen har engergi till max och växer och man därför bara får trista kommentarer tillbaka, som typ att det är jobbigt för alla med små barn så sluta gnälla!

    Önskar jag var en av dom som var ute "på andra sidan", som fått koll på läget och kunde berätta min solskenshistoria om hur det vänt för mina pojkar...

    Tror absolut att du ska gå på din känsla, att backa tillbaka till det läge som du tror var ok och se om det lugnar sig. Jag förstår att det blir problem med dagis, hoppas du kan få förståelse där även utan läkarintyg. En möjlig variant kan vara att du skickar med mat. Ofta är barn glada om de får samma sak hela tiden så jag tror att du kan släppa en del av ditt dåliga samvete över att du inte ger så varierad kost.
    Rekommenderar också att utesluta sädesslag.
    Håll ut ett par veckor innan ni ger upp.

    Något som gjort skillnad för min yngste son var Movicol junior, ett pulver som är mot förstoppning. Min son vaknade också stup i kvarten av magont och gaser. Han bajsade INTE hårt, snarare tvärt om, så jag trodde inte läkaren när hon ville skriva ut det. Men jag provade och nätterna blev betydligt lugnare! Men han bajsar stup i kvarten på dagarna, som en baby som bajsar så fort han äter. Och han går upp sämre i vikt så det känns inte som hållbart i längden, men ljuvligt för familjen att få en paus i vaknätterna....

    Stort lycka till!

  • Trottoarbonden

    Vi har infört mjölk och vete nu i sonens kost och det går bra. Näst på tur blir ägg...

    Jag funderar nu på om han reagerar på fläskkött, han blev bättre när vi uteslöt det, och nu har han vid två tillfällen reagerat på köttbullar (tillagade vid samma tillfälle) som jag lagat på nötfärs köpt på ica. Jag tror att det kan vara så att den förpackning som jag köpt malts direkt efter fläskkött... har varit dum nog att inte tänka på det. Så numera mal jag färsen själv...

    Fortsätter skicka med mat denna vecka till skolan, sen får skolköket ta över.

  • Trottoarbonden
    Trasan0606 skrev 2012-08-27 21:37:00 följande:
    Måste fråga er som har barn med flera allergier gällande förskolestart.

    Lillen är ju allergisk mot mjölk, ägg, soja, vissa baljväxter och "känslig" mot vissa fisksorter. Tar en evighet att komma fram till något för han har börjat stoppa i sig allt han hittar på golvet och småkräks jämt och är kass i magen. Han är nu dryga året och vi hade tänkt oss förskolestart i mars när han är ca 19 månader.

    Hur tidigt började era små förskolan och HUR gick det med mat osv? Jag är såååå orolig för att de ska missa allergier eller att han ska få mat på tallrik som inte är diskad ordentligt osv. De har en egen kock som är kanonbra men han slutar nu och de har inte fått klart med en ny än. Hittills har de enbart erfarenhet av barn med mjölkproteinallergi men inte med någon som har fler allergier. När jag förde det på tal så sa de att de måste lösa det och samtidigt tipsade de om ett ur och skur dagis som var allergiinriktat men det ligger tyvärr åt helt fel håll för oss. Kändes nästan som att de ville att vi skulle söka oss dit.

    Börjar nu fundera på om jag ska låta honom vara hemma till efter sommaren men vi har inte fp dagar kvar så det räcker och jag vet inte om jag orkar gå hemma i nästan två år. Mannen kan tyvärr inte vara hemma mer än ett par månader från sitt jobb pga olika skäl...  
    Vi valde dagmamma pga specialkost och att vi kände oro för att det inte skulle fungera på förskola (plus att vi inte tyckte att förskolemiljön är optimal för en 1,5-åring). Vi samarbetade med dagmamman, skickade med en del färdig mat att ta fram ur frysen och värma i micron de dagar då det var svårt att få till specialmat. Samarbetet fungerade kanon! När vi sedan bytte till förskola var sonen så stor att han själv sa ifrån när det kom något på tallriken som han inte tål.
  • Trottoarbonden

    Här har vi också infektionsutlöst astma, som tack och lov håller på att växa bort. Nyss fyllda sex år har sonen just haft sin första enkla förklylning som enbart blev snorighet några dagar, annars brukar det bli mycket långvarig hosta samt öroninflammation!

    Jag har nu tappat räkningen hur länge vi har haft eliminationsdiet här (men tror det är sex veckor). Följande bas verkar fungera hyfsat (nötkött, älgkött, äpple, morot, kakao, lök, ris, solrosolja, olivolja, salt, socker, sirap). Med hyfsat så menar jag att det inte kliar i munnen vid måltid och att han inte själv kommer och klagar över klåda mellan måltiderna mer än vid enstaka tillfällen, typ var tredje dag. Men när jag frågar honom är han sällan helt utan klåda, kliar mycket lite men han säger att det ibland inte kliar alls.
    Har nu lagt till mjölk och vete och läget är oförändrat. Provade ägg och tyckte det gick bra, tills idag när han fick kokt ägg i skolan och sa att det kliade. Har innan gett ägg i mat (köttbullar, makaronipudding och äggvita insmuget i mannagrynsgröten), helt utan reaktion. Är nu osäker och funderar på att provocera med rått ägg i glass, det är något han verkligen tycker om och är han allergisk bör han reagera. Då får jag ett riktigt vasst test, det är blint och jag behöver inte oroa mig för att han säger att det kliar för att han inte tycker om det.
    Sen har vi även provat potatis men det ger märkliga resultat. Han säger att det kliar när han kommer och sätter sig vid bordet men äter sedan gladeligen och säger att det bara kliar pyttelite (potatisgratäng som han älskar). Ska prova om det. Blandade reaktioner vid blind testning.
    Har även testat tomat i tillagad form som gav tydlig reaktion med klåda.

    Vi testar såhär: först två gånger blint för honom, då vi smyger in det i sedan tidigare säkra rätter och sedan, testar vi så att han är medveten om det.

    Utöver detta har vi nu tagit kontakt med tandläkare för att utreda om det är hans geografiska tunga som orsakar att vi inte helt får bort klådan.

    Fy vad tid detta tar! Känns som om vi kommer att hålla på med specialkost i en evighet!! Men jag är ändå glad för att vi har hittat någon slags basnivå som fungerar hyfsat.

  • Trottoarbonden

    Här är det blandade känslor (som så ofta). Tycks som om vi nått stor framgång genom att ha hittat några livsmedel som vi är helt säkra på. Lagade ikväll älg-gryta med ris (älgskav, solrosolja, morot, lök, salt, rismjöl) och den har aldrig kliat. Otroligt skönt att ha en rätt som jag är säker på. Sonen har ätit dåligt senaste dagarna, tycker nog det är jobbigt när vi provar en massa nya grejer hela tiden och det kliar osv...

    Efter att ha haft osäkra resultat då vi provat potatis gjorde vi idag ett nytt försök med potatismos, som sonen älskar. Han stoppade in lite i munnen och vipps så hade han blåsor på läpparna! Tidigare har det "bara" kliat lite, men inte konsekvent tycker vi. Han säger dock själv att potatis inte fungerar. Och så en så pass rejäl reaktion idag! Känns jobbigt, riktigt jobbigt...

    Vi känner oss även hyfsat säkra på att han inte tål fläskkött. Har dock vid ett tillfälle ätit köttbullar av blandfärs med god aptit utan att klaga. Men annars märkte vi stor skillnad när vi tog bort fläskköttet.
    Tomat, även tillagad, tycks inte heller fungera.

    Ägg är vi synnerligen osäkra på. Har blind-testat flera gånger utan att det kliat. Har aldrig någonsin klagat på plättar. Men fick kokt ägg i skolan, och sa att det kliade. Brukar påpeka att just kokt ägg kliar och har sedan länge inte velat äta det. Har gett honom hemlagad glass, med rått ägg i. Denna har inte kliat alls (jag frågade och frågade, meddelade att glassen går utmärkt att göra även utan ägg osv, men nej, den kliade inte). Vad ska vi tro? Kan det vara skillnad på ägg o ägg?

    Tips på vad vi kan äta mottages tacksamt (börjar bli väldigt trist med köttbullar/pannbiff och pasta samt köttgryta och ris...). Ska vara utan fisk, fågel, fläskkött, potatis, tomat, ägg, baljväxter, nötter (inkl mandel o kokos), banan o kiwi, majs.

  • Trottoarbonden

    Kavat, tack för snabbt svar!
    Osäker på om korv finns, har inte botaniserat så djupt där... är fortfarande på väg tillbaka från eliminationsdiet så det är fortfarande många saker som vi undviker (peppar till exempel), men vi inför lite i taget. Ett steg framåt, ett till och så ett tillbaka osv...

    Potatisen har jag odlat själv här hemma i kompostjord, om det räknas som totalt ekologiskt vet jag inte (det jag la i komposten var inte ekologiskt) men den är i alla fall absolut inte besprutad. Vattna ur potatisen? Berätta gärna mera, vad uppnår man med det? Mindre stärkelse?

    Vi får nog börja botanisera i lite mer grönsaker här framöver. Inser att "vanlig barnmat" (som fiskpinnar, falukorv, potatismos osv) kommer att vara uteslutet (vilket jag själv personligen inte alls har något emot, är inte så förtjust i det) så min envise son får helt enkelt vika sig och vänja sig vid annan mat...

    Det här med histaminfrisättande (jordgubbar också va?), vad innebär det i praktiken? Berätta gärna mer!

  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-09-10 12:18:01 följande:
    Lite snabbt så klipper jag in det här som är från www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b99066p1234273.... Kanske finns mer som är intressant för dig där?

    "En del livsmedel innehåller naturligt höga halter av histamin eller andra ämnen som gör att kroppen frisätter histamin så att allergiliknande reaktioner uppstår i kroppen - bla tonfisk, makrill, inlagd sill, salami och andra fermenterade kött/charkprodukter (tex parmaskinka), mogna/kraftigt lagrade ostar, parmesan, choklad, skaldjur, jordgubbar, flertalet citrusfrukter, tomat, bananer, okokta bönor.

    När det handlar om kött så är allergiska reaktioner mot det ovanliga även om det förekommer. Det vanligaste i köttväg att reagera på är kyckling, följt av fläskkött (som även kan vara histaminfrisättande).
    Nötkött, viltkött och lammkött tåls av de allra flesta. I extrema fall så kan det vara så att man bara kan äta älgkött, eller annat viltskjutet kött."

    Med andra ord kan man få en falsk allergisk reaktion av att tex äta jordgubbar, citrus, fläskkött mm. Skrev bara att det "fanns", betyder inte att det är det din son får för man kan ju vara allergisk på riktigt också. Är det obehagligt att äta så äter man ju inte oavsett anledning, men man slipper vara rädd för allvarligare reaktioner.

    Testa någon annan ekologisk potatis från affär också vill jag ge som råd. Och potatismjöl eller Po-fibrer kanske ännu heller i första hand när ni känner för det. Tänker att det har legat annat som han inte tål i jorden eftersom det är självodling osv. Testa för att utesluta.

    Japp, vatten, var för att minska stärkelsen. Har hört om barn som reagerat på den. Men konstigt nog egentligen eller vad man ska säga, för det borde ju vara proteinet de reagerar på.



    åter igen, tack för ditt svar!

    Förstår jag dig rätt att en "falsk" allergisk reaktion inte kan bli så allvarlig? Att det mest brukar handla om de där röda prickarna som många småttingar får kring munnen av tomat och annat rött? För annars förstår jag inte riktigt vad det har för praktisk betydelse, vår son har ganska mild reaktion och om den är falsk eller inte spelar kanske ingen roll (vilket du också skrev). (Menar inte att ifrågasätta dig, är bara nyfiken och vill veta)

    Hm... prova med annan potatis... undrar vad han skulle vara så känslig mot så det går från kompostjorden o in i potatisen... Känns i så fall som om jag inte kan ge honom något som växt i jord! Har antikroppar (låg nivå) mot potatis.

    Angående kött så har han antikroppar mot kyckling (och fisk).

    Med ägg blir vi inte kloka alls, kliar ibland och ibland inte. Idag fick han rått ägg (vispat ägg med socker) och sa att det inte kliade. Kan det bero på vad hönan har ätit kanske? Han är väldigt känslig mot fisk... Eller det blir rent för långsökt? Har antikroppar mot såväl gula som vita.
  • Trottoarbonden

    Tack för mat-inspiration!

    Fy, just nu känns det så deppigt! Testade majskorn idag och han sa att de kliade. Jag blir så ledsen varje gång som något kliar. Ska dock prova polentagröt imorgon till frukost (han vet inte att det är majs) och se hur det går...

    Jag är så trött på att laga mat, på att varje kväll skriva mat-dagbok och fundera på nästa steg, vad vi ska prova nu... Trött på att skriva listor till skolköket. Trött på att inte kunna ge honom en glass, inte kunna fika när vi är på IKEA, att försöka förklara för honom varför vi måste göra som vi gör. Jag vill inte behöva lägga all denna energi på detta. Jag vill inte äta älg-gryta en endaste gång till!!!

    Men jag vet att vi har nått långt, jättelångt. Vi kom från att han hade konstanta besvär med klåda på tungan och i rumpan. Dessutom hade han ett humör som hette duga, med ständiga utbrott. Han var trött och grinig. Nu är klådan nästan borta på tungan. Han kan känna skillnad på mat som kliar och mat som inte kliar. Vi har kommit fram till några säkra rätter som fungerar. Och han är lyckligare än han varit på mycket länge! (skolstarten eller maten, jag vet inte vad som är orsaken). Och han är inte längre lika trött! Stora uppoffringar har lett till stora framsteg (och tårar som trillar längst mina kinder....).

    Ett par frågor: Hur pass troligt är det att majsallergiker även reagerar på maltodextrin och allt vad det heter som kan vara gjort på majs? Har någon här erfarenhet av att kunna äta lite av ett födoämne utan någon reaktion men reaktionen kommer vid större mängder eller annan typ av tillagning?

Svar på tråden Allergitråden