• Hedebris

    göra polkagrisar!

    Hjälp. Håller på att göra polkagrisar.

    Stod i receptet att man skulle koka socker, ättika och vatten tills det blev 155grader.
    Körde med termometer, men vid 150grader blev det brunt och luktade bränt!

    Vad gör vi för fel?! Har ni några tips eller lyckade recept?

  • Svar på tråden göra polkagrisar!
  • MissLillan

    Jag kan svara... Gissar på att det börjar när det skvätter/reducerats upp socker på kanterna på kastrullen. Så när du kokat ett tag pensla med vatten och pensel på kanterna av kastrullen så att det inte bränns. Rör inte i grytan

  • Lisa87a
    Polkagrisar

    1 kg socker
    4½ dl vatten
    50 g glykos
    1 tsk ättiksprit
    10 droppar pepparmyntsolja
    röd karamellfärg


     


    Blanda socker, vatten, glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i ca 20-30 minuter. Massan är färdig då man kan hälla lite av den i vatten och den genast stelnar och går att bryta sönder. Smeten ska vara seg och glasartad.
    Häll då upp ¾ av smeten på en oljad skiva. I resten av smeten tillsätter du någon droppe röd karamellfärg.
    Droppa pepparmyntsolja på skivan. Vik in ytterkanterna med oljad stekspade så att massan inte stelnar ojämnt. Arbeta den hastigt med spaden först och sedan med oljade händer. Dra ut smeten och vik ihop den tills den blir vit och skimrande, dra sedan ut den till en längd.
    Häll ut den röda massan till 2-3 längder och sno dem med den vita. klipp genast ut karameller eller stängar med en oljad sax.

    Hittade ett recept. Har själv gjort polkagrisar i gränna en gång, men blandade dock inte smeten. Den gjordes i en stor stimkittel i alla fall.. :) Har ingen annan erfarenhet annare, men
    tänk på att vara snabb med smeten sen eftersom den stelnar snabbt. Rulla och tryck en del så de blir smalare. Lycka till, hoppas det går bra. :)
  • Hedebris

    haha. det gick inte så bra. Blev som en stor karamelldildo som maken har sugit på hela kvällen. Vi var inte snabba nog.. :(

Svar på tråden göra polkagrisar!