"potatisgratäng" med köttfärs??.....
Hjälp hjälp
Har för mig att ja ätit, en typ potatisgratäng, fast med köttfärs i en gång. Minns bara att det va väldigt gott¨.
Nu till problemet, ja hittar inget recept.....Någon som har???
Hjälp hjälp
Har för mig att ja ätit, en typ potatisgratäng, fast med köttfärs i en gång. Minns bara att det va väldigt gott¨.
Nu till problemet, ja hittar inget recept.....Någon som har???
Jag brukar göra en god, kryddig, lite krämigare köttfärssås. Sen gör jag som en Jansson. Dvs ett lager strimlad potatis (salt), sen ett lager sås och sist ett lager potatis igen. På med grädde och in i ugnen.
Jag tänkte också på "moussaka"..
(Varför behåller dom namnet när dom ändrar så mycket????)
Har inte ens smakat riktig Moussaka. Potatismoussaka är gott dock.
Jag gör en "fusk"variant som är sjukt god. Du gör en potatisgratäng,med vitlök och grädde samt kryddor i. Då potatisen är klar öppnar du en (eller två) burkar italiensk köttfärs och brer över, riven ost på det och sen in i ugnen igen för gratinering. Gott.
Min mamma gjorde nåt liknande till oss ofta när vi var barn. På finska kallades det perunalaatikko. Var typ som e potatisgratäng med köttfärs.
Verkar handla om en enkel potatisgratäng varvad med stekt köttfärs, kryddor, ost och grädde när man googlar på saken.
Undrar om det inte vore gott med en äggstanning över... ? Lite mer åt puddinghållet då.
hittade EN.... Men då va man tvungen att va medlem för att få måtten på ingridienserna (stavnig??) hmmm
Jaja, får nog testa att bara varva potatis och köttfärs och sen grädde och ost.
Frågan är om ja ska koka potatisen först??
Mina mamma gjorde det rätt ofta när jag växtre upp. Hon kallade det enkelt för köttfärs och potatisgratäng.
Hon gör en köttfärssås, dock så har hon mindre tomat i den än när den serveras till pasta
Sedan skivar hon potatis och lägger lager på lager potatis och köttsärssås. Hon saltar och pepprar även lite på potatisen. Sedan hällr hon över grädde och har på lite ricen ost och har in i ugnen.
Jag gör likadant när jag gör den
När jag gör moussaka kokar jag potatisen lite först, inte så den blir helt klar.
Blir absolut inte rinnigt. Blandar också ett ägg i ostsåsen innan jag brer ut den så blir den lite stadigare.
Jag har ett jättegott recept på detta.
Rå skivad potatis i botten, stekt kryddad köttfärs, skivad lök stekt i sirap, rå skivad potatis igen och så häller man över grädde som man blandat med senap.
Kombinationen blir gudomlig och ALLA som jag bjudit detta på vill ha det igen.
Tack för all hjälp.....
skivar potatis,gör en såsig köttfärssås,blandar i lagr,häller på ostsås...mums
Här är en variant som verkar smaskig
http://www.helenaljunggren.com/index.php?pID=364