• dunna

    Vi som lagar egen barnmat Recept 4-6 månader.

    Hej tjejer! Håller på att läsa denna tråd (många sidor och inte så mycket tid alltid...) men jag behöver lite hjälp med hård mage...
    Min son är drygt 6 mån och har fått mat i 2,5 veckor. när han helammades bjasade han ca 3-4 ggr per dag men redan efter 2 skedar gröt blev det 1 blöja per dag... när vi sen ökade lite mängden mat per dag blev det varannan dag och han var rätt irriterad den dan han inte bajsade... nu har vi dragit ner matmängden igen, han äter en isbit grönsaker samt en isbit katrinplommon till lunch och ca 40 ml gröt samt en isbit katrinplommon till middag. Jag är trött på att ge så stora mängder katrinplommon till varje måltid! Har ni tips på fler saker som kan hjälpa magen och ev vad man borde undvika?

  • dunna
    Trasan0606 skrev 2012-02-05 10:30:39 följande:
    Det som är stoppande är bl.a. majs, morot, hård banan, blåbär på burk, pasta, ris... Gröt kan också vara lite stoppande så spä ut med lite extra vatten eller ge vatten vid sidan av. Jag blandar även i en eller två iskuber Katrinplommon.

    Min kille på 6,5 mån är också ganska trög i magen och jag drog först ner maten men fick lära mig att mat ska de vänja sig vid så det var bara att ge mer katrinplommon. Inte så kul men magen funkar bättre... Han bajsade också ofta när han helammades men nu är det en gång om dagen eller varannan dag, nån gång har det varit längre mellan gångerna och då blir han kinkig...
    tack :)
    Då blir det ingen majs i dag som tänkt ;) men blåbär på burk? Kan jag själv koka blåbär och mixa eller ska jag mixa dem färska eller? Och kan jag ge riktigt mogen banan utan problem?
  • dunna
    Trasan0606 skrev 2012-02-05 16:32:13 följande:
    Hela blåbär som du mosar ska inte vara stoppande har jag hört. Riktigt mogen banan ska vara lösande, även päron och aprikos är lösande och äpple lite stoppande.

    Vad har du gett honom att äta hittills?
    tack för råden :)
    Hittills har han fått hirsigröt, sötpotatis, och plommonpuré men han har dock också fått potatis, broccoli, avokado och blåbär och i dag smakade han både banan och päron för första gången. Han får också linfröolja eller rapsolja till maten för att de skall både vara lösande.
    lima skrev 2012-02-05 22:14:01 följande:
    Vill bara ge min erfarenhet av blåbär. Jag har tidigare lärt mig att färska blåbär är lösande, medan kokade är stoppande. Jag har gett min dotter blåbärspuré av frysta blåbär som mixats efter att de hade tinat framme. Aldrig har hon blivit så hård i magen. För bra mage rekommenderar jag att undvika blåbär, men att ge plommon, päron och sötpotatis... Tillsätt extra olja i maten :)
    Då skippar vi blåbären! Han fick litelite blåbär häromdagen och kräkte ett fint lila kräk efter det över både mig och honom...
  • dunna
    Basi skrev 2012-02-14 13:32:32 följande:
    Har ni varit noggranna med att pröva en ny sak varje vecka?
    Rådgivningstanten påpekar det varje gång att man bör vara försiktig. Visst är det skäl att vara försiktigt eftersom de små kan vara allergiska. Men för varje krydda??
    Min BVC sjuksköterska sa att de hade slutat rekommendera "en sak åt gången" och hela det e.s. det hade inte visat sig hjälpa med att upptäcka allergier m.m.
    Jag tår det bara lugnt med nya grejar som jag vet att är allergiframkallande eller svårsmälta, annars tänker jag inte sa mycket på om det är nytt eller inte.

    Till lunch i morgon blir det lax, sötpotatis och broccoli. Har dock inte riktigt bestämt om jag mixar allt tillsammans eller var för sig eller hur... vad tycker ni?
  • dunna
    redfox skrev 2012-02-25 11:57:35 följande:
    Jag brukar ha mig själv som riktmärke, dvs skulle jag äta kyckling som legat i kylen i tre dagar? Det skulle jag inte göra. Således skulle jag inte servera det till mitt barn.
    smart. Jag är nog ännu mer försiktig än så, både för att småbarnsmager tåler mindre än vuxenmagar och när man har mixat maten så har man ökat matens yta otroligt mycket som gör att maten förstörs snabbare. Jag har inte vågat ge mat mer än 1 dag gammal...
  • dunna
    Mammato2 skrev 2012-02-25 16:53:14 följande:
    Men om man fryser in maten då håller den längre??
    ja, då håller den länge, ingen aning hur länge dock men säkert några månader.
    NovemberBarn skrev 2012-02-25 21:05:45 följande:

    Vilken bra tråd!

    Jag har en liten kille på drygt 3 månader.
    Nu är det ju så som ni vet att rekomendationerna är att
    man inte ska börja med smakisar o gröt fören vid 6 månader,
    men vi tänker nog börja strax efter 4 månader iallafall..
    Har ni gjort det trots rekommendationer?
    Smörgåsrån är ju poppis hos bäbisar, när kan man ge det ungefär?       


    Jag hade tänkt vänta till 6 mån e.s. jag ser inget skäl för att börja proppa mat i små bebisar med omogna matsmältningsorgan som mår bra av bara mjölk. Men min son började dricka allt större mängder mjölk och mer ofta (upptill 12 ggr/dygn) och började vakna allt för ofta på nätterna för att dricka så vi började med mat vid 5,5 mån. Jag är då kanske inne i fel tråd e. min son är nästa 7 mån nu men ja tycker det finns bra matlagningstips här ;)
  • dunna
    Basi skrev 2012-02-27 10:15:06 följande:
    Föresten, nu har jag äntligen hittat en köpt burkmat som lilla fröken accepterar, så vi gör lite reklam för Semper eco med ris och kyckling!
    hah, jag har just köpt den burken för att rova. Vi ska till Spanien i påsk och då vore det lite jobbigt om inte sonen åt nåt annat än hemlagat...
  • dunna

    min 7 månaders har aldrig fatt äta så mycket han vill e.s. då skulle han nog inte sluta förr än maten kom ut av öronen ;)
    Han faktistk varit i en svacka denna veckan es han har varit sjuk men i vanliga fall får han ungefär 100-150 ml mat till lunch och 3-4 msk grötpulver med 2 kuber frukt på kvällen.

Svar på tråden Vi som lagar egen barnmat Recept 4-6 månader.