• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Mli79
    Mli79 skrev 2010-05-21 10:43:37 följande:
    Jag trodde också det, men här i Skåne har de andra kriterier för dem som har tappat många kg på egen hand eller via OP. Bättre kriterier, jag är så nöjd
    Mli79 skrev 2010-05-21 17:27:24 följande:
    Jag menade inte att Skåne är bättre än något annat län, det jag skrev var att de hade lite andra kriterier för de som har tappat mkt i vikt.
    Mli79 skrev 2010-05-21 21:27:23 följande:
    Jag har aldrig påstått att Skåne är annorlunda än andra landsting.  Alltså: I Skåne ingår man i två olika urvalsgrupper; en vanlig och en för fd överviktiga.
    Jag har aldrig nämnt att Skåne är annorlunda än andra landsting. Jag bara skrivit att i Skåne finns det två urvalsgrupper, en för fd överviktiga och en för övriga. Jag kan se att du kan ha misstolkat mig, speciellt nu när man läser citaten utan sitt sammanhang.
  • Dalias mamma

    Danderyd har fått min remiss nu. Hon sa att hon trodde det kunde bli op framåt okt-nov. Jag räknar med december för att inte bli besviken. Förutsatt att jag blir beviljad såklart. Vad händer om jag går ner en del innan bedömningen? Det har jag ju gjort 1000 gånger förut men sen går jag ju upp det och mer. Nu har jag bmi 42.

    En fråga till er som blivit opade. Hur snabbt har ni gått ner. Har lovat min sambo bröllop när jag kan ha en snygg klänning. Kan det kanske bli redan nästa sommar? Vad tror ni?

  • Fragile Angel
    Dalias mamma skrev 2010-05-22 19:30:37 följande:
    Danderyd har fått min remiss nu. Hon sa att hon trodde det kunde bli op framåt okt-nov. Jag räknar med december för att inte bli besviken. Förutsatt att jag blir beviljad såklart. Vad händer om jag går ner en del innan bedömningen? Det har jag ju gjort 1000 gånger förut men sen går jag ju upp det och mer. Nu har jag bmi 42.En fråga till er som blivit opade. Hur snabbt har ni gått ner. Har lovat min sambo bröllop när jag kan ha en snygg klänning. Kan det kanske bli redan nästa sommar? Vad tror ni?
    Beror ju på hur mkt du vill väga då .

    Lycka till!
    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • gurkazz

    Jag undrar om det är någon av er som vet vad Eksjö har för för regler för att få en opration. Dom ska ju köra igång med detta till hösten
    Jag har blivit kallad till eksjö för informations möte och individuellt möte med läkare.

    Ja har ett bmi på 40 precis och fått diagnosen pcos så allt mitt sitter på min mage :(  Så jag har ett midje mått på över 130 cm..
    Någon som vet..

  • Ölandstokan

    Hej alla

    Sitter på jobbet nu och fikar på en banan och det går ju ganska fort att äta upp den, nu till frågan,

    Efter att man är opererad och ska äta en banan ska man då äta den oxå i ca 20-30 min som med de andra måltiderna?? och gäller även det tex modifast om man skulle ha med sig en sådan ifall, ska den oxå njutas i 30 min??


    (¯`°?.¸ ♥♥ Madeleine ♥ Markus ♥ William ♥ Alice ♥♥¸.?°´¯)
  • Annicka
    BebisVagga skrev 2010-05-23 13:33:33 följande:
    Jag e riktigt nöjd faktiskt
    Wow och grattis till 15kg mindre!

    Kram Annicka
  • MissMissie
    Mli79 skrev 2010-05-22 14:39:20 följande:
    Skrev ett inlägg som verkade försvinna, om det bara är jag som är blind så kan ni bortse från att det blir dubbelt.. Jag är väldigt rädd att jag ska dumpa när jag kör bil eller är ensam med barnen. När man dumpar kommer det direkt då? Efter OP är min mamma nere ett par dagar, då kanske man kan testa allt flytande så man vet vad man tål senare?
    Jag var illamående i 30-45min innan jag började dumpa. Men det är nog välidgt olika det också kan jag tänka mig. Det värsta var att dumpningen höll i sig så länge. Mycket läskigt.
  • vänat
    Dalias mamma skrev 2010-05-22 19:30:37 följande:
    Danderyd har fått min remiss nu. Hon sa att hon trodde det kunde bli op framåt okt-nov. Jag räknar med december för att inte bli besviken. Förutsatt att jag blir beviljad såklart. Vad händer om jag går ner en del innan bedömningen? Det har jag ju gjort 1000 gånger förut men sen går jag ju upp det och mer. Nu har jag bmi 42.En fråga till er som blivit opade. Hur snabbt har ni gått ner. Har lovat min sambo bröllop när jag kan ha en snygg klänning. Kan det kanske bli redan nästa sommar? Vad tror ni?
    Finns måga faktorer som på verkar hur mycket och hur snabbt man går ner dels i vilken ålder man är i hur man rör på sig om man äter till räckligt mycket. Hur överviket är för delad, hur stor övervikt man har etc etc
  • vänat
    Ölandstokan skrev 2010-05-23 04:52:21 följande:
    Hej allaSitter på jobbet nu och fikar på en banan och det går ju ganska fort att äta upp den, nu till frågan, Efter att man är opererad och ska äta en banan ska man då äta den oxå i ca 20-30 min som med de andra måltiderna?? och gäller även det tex modifast om man skulle ha med sig en sådan ifall, ska den oxå njutas i 30 min??
    Ja de är alla mat så väl ban äppel modifats som de rekomnerara att man ska håöl på 20-30 minter sen vet jag av egen erfarnhet att oliak saker tar olika lång tid att äta och de kan dessutom variera från till fälle till tillfälle.
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)