• Jennifer 060828

    Era bästa recept på pajer :) snabba tips

    Jag har fått dille på att göra paj Gjorde en med paprika, bacon och fetaost häromdagen.

    Nu vill jag ha era recept på paj.. matpajer eller fikapajer

    Ös på! Ska snart iväg och handla..

    Vill gärna ha recept med köttfärs, kyckling och så.

  • Svar på tråden Era bästa recept på pajer :) snabba tips
  • levandecharader

    Jag brukar gå in här ibland för paj inspiration

  • IJAM

    Här kommer några recept med tonfisk.

    Tonfiskpaj

    1 Paj
    Pajdeg:
    1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
    1 Burk tonfisk i vatten
    500 g Gul lök
    1 dl Chilisås
    1 ts Blandade örtkryddor
    1 ts Pepparmix Salt
    2 Ägg
    1 1/2 dl Kaffegrädde
    2 dl Riven ost Pensling
    1 Uppvispat ägg

    Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.


     


    Tonfiskpaj 


    Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )

    2 burkar tonfisk
    2-3 msk majonäs
    1 ägg
    2 dl mjölk
    1-2 dl purjolök
    1 dl riven ost
    Salt, peppar & grillkrydda

    Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.


     


    TONFISKPAJ



    1 sats pajdeg

    Fyllning
    2 burkar tonfisk
    1 dl hackad dill+gräslök
    1 liten gul lök
    3 dl riven ost
    3 ägg
    2 dl creme fraiche
    ½ tsk salt

    1. Gör pajdegen och låt den vila
    2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
    3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
    4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
    5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.



    Tonfiskpaj



    100g smör
    150g vetemjöl
    1 ägg
    3 msk vatten Fyllning:
    2 dl riven ost
    3 ägg
    1 dl grädde
    1 burk tonfisk
    dill

    Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
    Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat


     


     


    Tonfiskpaj ( 4 pers )

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 burk tonfisk i vatten
    1 dl majonnäs
    1 dl gräddfil
    2 dl ärtor
    1 finhackat äpple
    ½ dl hot mango
    Chutney
    3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar

    Garnering: Tomat, dill, sallad

    Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
    Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
    Lägg degen att vila en stund.
    Tryck ut den i en låg pajform.
    Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
    Låt svalna!
    Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
    Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
    Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.


     


     


     


     


     


     


     


     

  • IJAM

    Kycklingpaj:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 gr margarin/smör
    2 msk vatten
    Blanda ihop och låt stå kallt en stund. Tryck ut pajdegen i formen, nagga och förgrädda i 200 grader längst ner i ugnen

    Fyllning:
    1/2 purjolök
    1 liten röd paprika
    200 gr färska champinjoner el. 1 stor burk
    smör/olja
    1 grillad kyckling ( jag stekte ca 1/2 kg kycklingfile istället)
    2 1/2 dl matlagningsgrädde 15% (ta INTE den magrare)
    1 1/2 msk vatten + 1/2 dl vatten
    Salt, svartpeppar
    Riven ost

    Strimla grönsakerna+ svampen. Fräs allt i lite smör. Finfördela kycklingen och blanda i, tillsätt grädde & mjölet (utrört i vattnet). Låt puttra ca 5 min. Krydda och salt efter smak. Slå i röran i pajskalet och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. (200grader)

  • IJAM

    Till sist lite söta pajer {#lang_emotions_tongue_out}

    Blåbärspaj med maräng



    Pajdeg
    100g smör
    2 dl vetemjöl
    2 äggulor
    1 krm salt

    Fyllning
    1 msk vetemjöl
    3 dl blåbär
    1 dl socker

    Marängtak
    2 äggvitor
    2 dl socker

    Tillbehör
    vaniljsås, glass eller grädde

    Gör så här:

    Pajdeg
    Arbeta samman smör och mjöl. Tillsätt äggulor och salt, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut så att degen täcker en pajform 25-30 cm i diameter.

    Fyllning
    Strö lite vetemjöl över degen och sprid ut blåbären jämnt i formen. Strö över socker och grädda i 15 minuter.

    Marängtak
    Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner sockret. Bred ut marängsmeten över pajen och grädda ytterligare 10-15 minuter tills marängen fått fin färg. Servera med något av ovanstående tillbehör.


    Krusbärspaj:

    Ugnsvärme 200 grader

    ca 1 liter krusbär, 500 g
    1 dl vatten
    1 dl strösocker
    smör eller margarin till formen

    Deg:
    125 g smör/margarin
    1,5 dl strösocker
    1 ägg
    drygt 3 dl kokosflingot
    1 dl vetemjöl

    1. Skölj och snoppa bären
    2. Koka en lag av vatten och socker. Lägg i krusbären och låt dem koka 6-8 min. De får inte koka sönder. smaksätt med mer socker om det behövs.
    3. Häll bären tillsammans med lagen i en smord pajform.
    4. rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
    5. rör ner kokosflingorna och mjölet.
    Arbeta raskt samman det hela till en deg.
    6. Bred degen över bären
    7. Grädda pajen i ugn, 200 gr i ca 25 minuter, eller tills den fått vacker guldgul färg och är spröd.

    Servera ljummen med kall vispad grädde eller glass!


    -----------------------------------------------------------------------------------------------
     


    Äppeltantens smuldeg (grundrecept):
    1.5
    1.5 dl råsocker
    1.5 1.5 dl kokosflingor
    1.5 1.5 dl havregryn
    2.5 2.5 dl vetemjöl
    200 200 g kallt smör



    Smulpaj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära:
    1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
    3 3 st rabarber
    6 6 dl jordgubbar
    4 4 st knölar syltad ingefära
    1 1 dl strösocker
    2 2 msk majsstärkelse
    smör till formarna



    Smulpaj med päron och björnbär:



    1
    1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
    6 6 st mjuka päron
    6 6 dl björnbär
    2 2 msk smör
    4 4 msk strösocker
    0.5 0.5 msk svarta kardemummakärnor
    1 1 msk balsamvinäger
    smör till formarna



    Trädgårdsbär:
    1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
    12 12 dl färska bär (tex. smultron, hallon och röda vinbär)
    1 1 dl strösocker
    1 1 msk majsstärkele
    smör till formarna



    Blåbärs- och citronpaj:
    1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
    1.5 1.5 dl blåbär
    2 2 st citroner, rivet skal
    1 1 dl strösocker
    2 2 msk majsstärkelse
    Äppel- och persikopaj:
    8 8 småformar eller 1 stor form
    4 4 st äpplen
    4 4 st persikor el. nektariner
    2 2 msk smör
    2 2 msk strösocker
    2 2 tsk malen kanel
    smör till formarna



    Äppel- och persikopaj:
    1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
    8 8 st småformar eller 1 stor form
    4 4 st äpplen
    4 4 st persikor el. nektariner
    2 2 msk smör
    2 2 msk strösocker
    2 2 tsk malen kanel
    smör till formarna


    Gör så här

    1. Äppeltantens smuldeg (grundrecept):


    2. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.


    3. Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).


    4. Smulpaj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära:


    5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.


    6. Lägg frukten i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.


    7. Smulpaj med päron och björnbär: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skär päronen i klyftor, stek dem i smör och 1 msk av strösockret.


    8. Blanda med björnbär, 3 msk strösocker, nymalen kardemumma (malen i mortel) och balsamvinäger.


    9. Lägg fruktblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.


    10. Trädgårdsbär: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål. Lägg bären i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.


    11. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.


    12. Blåbärs- och citronpaj: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.


    13. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.


    14. Lägg bären i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.


    15. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.


    16. Äppel- och persikopaj: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.


    17. Skär frukten i klyftor och stek i smör och strösocker.


    18. Lägg fruktblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.


    19. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.


     


    Lycka till!

Svar på tråden Era bästa recept på pajer :) snabba tips