Till sist lite söta pajer
Blåbärspaj med maräng
Pajdeg
100g smör
2 dl vetemjöl
2 äggulor
1 krm salt
Fyllning
1 msk vetemjöl
3 dl blåbär
1 dl socker
Marängtak
2 äggvitor
2 dl socker
Tillbehör
vaniljsås, glass eller grädde
Gör så här:
Pajdeg
Arbeta samman smör och mjöl. Tillsätt äggulor och salt, arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut så att degen täcker en pajform 25-30 cm i diameter.
Fyllning
Strö lite vetemjöl över degen och sprid ut blåbären jämnt i formen. Strö över socker och grädda i 15 minuter.
Marängtak
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ner sockret. Bred ut marängsmeten över pajen och grädda ytterligare 10-15 minuter tills marängen fått fin färg. Servera med något av ovanstående tillbehör.
Krusbärspaj:
Ugnsvärme 200 grader
ca 1 liter krusbär, 500 g
1 dl vatten
1 dl strösocker
smör eller margarin till formen
Deg:
125 g smör/margarin
1,5 dl strösocker
1 ägg
drygt 3 dl kokosflingot
1 dl vetemjöl
1. Skölj och snoppa bären
2. Koka en lag av vatten och socker. Lägg i krusbären och låt dem koka 6-8 min. De får inte koka sönder. smaksätt med mer socker om det behövs.
3. Häll bären tillsammans med lagen i en smord pajform.
4. rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
5. rör ner kokosflingorna och mjölet.
Arbeta raskt samman det hela till en deg.
6. Bred degen över bären
7. Grädda pajen i ugn, 200 gr i ca 25 minuter, eller tills den fått vacker guldgul färg och är spröd.
Servera ljummen med kall vispad grädde eller glass!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Äppeltantens smuldeg (grundrecept):
1.5 1.5 dl råsocker
1.5 1.5 dl kokosflingor
1.5 1.5 dl havregryn
2.5 2.5 dl vetemjöl
200 200 g kallt smör
Smulpaj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära:
1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
3 3 st rabarber
6 6 dl jordgubbar
4 4 st knölar syltad ingefära
1 1 dl strösocker
2 2 msk majsstärkelse
smör till formarna
Smulpaj med päron och björnbär:
1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
6 6 st mjuka päron
6 6 dl björnbär
2 2 msk smör
4 4 msk strösocker
0.5 0.5 msk svarta kardemummakärnor
1 1 msk balsamvinäger
smör till formarna
Trädgårdsbär:
1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
12 12 dl färska bär (tex. smultron, hallon och röda vinbär)
1 1 dl strösocker
1 1 msk majsstärkele
smör till formarna
Blåbärs- och citronpaj:
1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
1.5 1.5 dl blåbär
2 2 st citroner, rivet skal
1 1 dl strösocker
2 2 msk majsstärkelse
Äppel- och persikopaj:
8 8 småformar eller 1 stor form
4 4 st äpplen
4 4 st persikor el. nektariner
2 2 msk smör
2 2 msk strösocker
2 2 tsk malen kanel
smör till formarna
Äppel- och persikopaj:
1 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
8 8 st småformar eller 1 stor form
4 4 st äpplen
4 4 st persikor el. nektariner
2 2 msk smör
2 2 msk strösocker
2 2 tsk malen kanel
smör till formarna
Gör så här1. Äppeltantens smuldeg (grundrecept):
2. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
3. Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).
4. Smulpaj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära:
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.
6. Lägg frukten i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
7. Smulpaj med päron och björnbär: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Skär päronen i klyftor, stek dem i smör och 1 msk av strösockret.
8. Blanda med björnbär, 3 msk strösocker, nymalen kardemumma (malen i mortel) och balsamvinäger.
9. Lägg fruktblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
10. Trädgårdsbär: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål. Lägg bären i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
11. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
12. Blåbärs- och citronpaj: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
13. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.
14. Lägg bären i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
15. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
16. Äppel- och persikopaj: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
17. Skär frukten i klyftor och stek i smör och strösocker.
18. Lägg fruktblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
19. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
Lycka till!