• Hannis­28
  Äldre 1 maj 16:24
  12246 visningar
  15 svar
  15
  12246

  Bebis med platt huvud

  Jag har en fyramånaders bebis hemma som är platt i sitt bakhuvud och mestadels på vänster sida. När hon föddes fick hon en "höftskena" då hennes höfter låg utanför höftskålarna och det medförde att hon blev liggandes mest på rygg då benen e fastlåsta i skenan. Detta resulterade i att hennes huvud blev platt och vi har verkligen försökt med allt för att få henne att ligga på sidan o magen men hon hatar det. På kvällen när hon somnat lägger jag henne på sidan men när hon senare vaknar har hon rullat till ryggläge. Vi har tiltat sängen, lagt en handuk bakom ryggen, försökt att "låsa" fast henne mellan två kuddar men ändå lyckas hon komma över på rygg. Under dagtid gör vi allt för att hon ska trivas på mage lagt en kudde under så hon kommer upp, flera leksaker att titta på mm. Nu har jag slut på ideer o undrar om det finns andra mammor här som har eller har haft samma problem vad gjorde ni? Kommer hennes huvud att nånsin bli runt igen och hur lång tid tar det? jag har en ganska platt kudde ska man ha en fylligare? All hjälp uppskattas!

 • Svar på tråden Bebis med platt huvud
 • LillaF­lingan
  Äldre 1 maj 16:46
  #1

  du ska ha en fyllig kudde så länge hon ligger helt på rygg.....
  platt kudde ska de ha när de börjar vända sig runt osv...

 • Mom200­6
  Äldre 1 maj 16:58
  #2

  Du måste ha en kudde som hon inte ligger igenom sa sjukgymnasten (väldigt tjock) när jag ringde om att vår som han legat för mycket å höger sida. Hon har nog något som heter torticolls. Här är en hemsida om det http://torticollis.dinstudio.se/
  Jag tycker också att ni ska ta kontakt med sjukgymnasten om det så att hon mest vill ligga på vänster sida för hennes muskler kan ha blivit för korta på höger sida och måste tränas.. Säger inte att det är det men det skadar inte att kolla upp det.
  Vad säger de på BVC om det för det var de som märkte det på min son på 2 månaders kontrollen och skickade mig direkt till sjukgymnast.

 • Äldre 1 maj 17:02
  #3

  Jag har inte haft samma problem då mina inte legat på rygg, men jag har funderat lite på det då jag tror det är viktigt och bra att ligga på mage som bebis, av flera anledningar än huvudformen.

  Angående att ligga på magen på dagen, leksakerna blir  ju trista snart. man kan ta med barnet där man är, om man håller på att diska eller äta eller baka eller sitter vid datorn, bara man har lite plats och kan koncentrera sig på henne samtidigt, kan hon vara med oppe på bänken eller bordet på mage.

  Man kan lägga någon dyna under barnet i liggvagnen så de ser över kanten när de ligger på mage. Roligare att åka vagn då.

  Man kan ligga på mage själv bredvid och roa sig med något eller leka med barnet.

  Natten har jag väl inga tips för. Mina har sovit på mage men det kanske faller utanför.

 • Äldre 1 maj 22:59
  #4

  Min son hade ett platt huvud, Vi blev skickade p utredning, men det var inte platt nog för vård. Det blev ju mycket bättre så fort han kunde rulla runt själv ordentligt. En anna sak som jag tyckte hjälpte mycket var att jag vända han i sängen. Alltså bytte fotända. När han sov med huvudet upp tenderade han att ligga mot mig. Så när han sov med huvudet ner gjorde han detsamma, fast då belastar han ju andra sidan av huvudet. Förstår du vad jag menade.

  Idag är han snart 7½mån och det syns knappt att hans huvud var ganska snett förut. Om man kollar jättenoga och vet om det så ja, men annars har det jämnat ut sig.

  Läste om nån som satte fast en sockerbit i en mössa så barnet absolut itne ville sova mot den sidan, skulle väl också kunna vara ett tips. Bara man får fast biten ordentligt och att mössan stannar på plats =)

  Det blir nog bra ska du se!

 • Äldre 2 maj 00:09
  #5

  Min lillkille var sned och platt i huvudet när han var liten då han föredrog att ligga med huvudet åt höger. De sa på bvc att jag skulle lägga handdukar i sängen för att förhindra honom att ligga som han ville. Det var joxigt så jag köpte en jättebra "kudde" istället. Den fungerade jättebra efter ett par nätters tillvänjning och nu är hans huvud varken snett eller platt utan jättefint'111
  Se här:

  Babykudden Baby Sleep EZ låter ditt spädbarn ligga bekvämt och säkert på sidan. Baby Sleep är ett hjälpmedel för barn med läges-betingad skallasymmetri. Rekommenderas till barn med tendens till skev huvudform på grund av ensidig liggställning. Baby Sleep är speciellt designad för att låta spädbarnet vila komfortabelt i sidoläge. Kudden förhindrar att barnet rullar över på motsatt sida i sömnen. Då Baby Sleep låter barnet ligga på sidan blir barnets bakhuvud inte platt. Baby Sleep består av två skumgummikuddar klädda med avtagbar och maskintvättbar frotté. Barnet placeras med ryggen mot den större kudden som på så sätt stöttar ryggraden. Den lilla kudden förhindrar att barnet kan rulla runt men låter ben och armar röra sig fritt. Kudden skapar en naturlig sovställning för barnet. Kudden kan användas från 0-6 månader. Ett annat hjälpmedel för skallasymetri eller sneda skallar är Bumbo barnstol.

 • Matrix­xx
  Äldre 3 maj 20:00
  #6

  Hej! Det låter som vår dotter...Hon hade också ett väldigt platt huvud, särskilt på höger sida. Det såg inte så bra ut, men när hon började sitta mer så började huvudet "runda" till sig. Nu är hon 7 månader och det hela har rättat till sig helt och fullt och hon har superrunt och fint huvud. Så oroa dig inte, det brukar rätta till sig självt. Håller tummarna

 • Indian­a
  Äldre 5 maj 12:00
  #7

  Det kan gå över av sig själv men det finns inga garantier. Jag skulle inte chansa utan lägga barnet på mage både till natten och i vaket tillstånd. Till natten skulle jag ha andningslarm, ex Babysense 2.

  Om barnet verkar ledset vid magläge handlar det bara om ovana. Var lugn och glad och visa att det inte är farligt.

  Köp en Bumbo som du fått tips om. Undvik allt vad babysitter och babygym heter.

  Lycka till!

 • angber­07
  Äldre 5 maj 12:43
  #8

  Hej! Min son ville nästan bara ligga med huvudet åt ena sidan och var väldigt platt i bakhuvet när han va liten, trots att vi prövade att bulla upp med handdukar och liknande för att han skulle titta åt andra hållet... Han gillade inte att ligga på mage då han inte orkade hålla huvudet så länge så vi lät honom slippa det och istället fick han ligga på rygg när han skulle sova och leka. Vi frågade ofta på BVC om det skulle försvinna och hon sa att det var jättevanligt men att det ofta försvinner så fort barnen börjar röra på sig, krypa, sitta och liknande... Nu är vår son 2 år och han har ett fint och runt huvud...inte det minsta platt. Det försvann sakta men säkert som hon sa på BVC när han började röra på sig från ca 6 mån till 9 mån sen va det borta. Förstår att du undrar, det gjorde vi med, men som sagt han är ju bara fyra månader och huvudet är ju formbart ett bra tag till så det försvinner säkert ska du se{#lang_emotions_smile}

 • LillaF­lingan
  Äldre 5 maj 13:45
  #9

  vår son är bara 3v och idag såg både bvc tanten och jag att hans huvud har blivit alldeles snett...
  han ligger mest åt vänstersida med huvudet.. inget jag har tänkt på..

  så nu petade jag in en handduk på just vänstersida så att han INTE kan vända huvudet åt det hållet när han sover.. ;)

 • Nils mamma
  Äldre 6 maj 09:06
  #10

  Hej! Vi har ett litet tips så bebisen kan ligga säkert på sidan. Det heter "Babysleep" och är ett hjälpmedel för att bebisen ska ligga tryggt på sidan utan att falla över i bukläge. den är dessutom ganska trång så man kommer inte så lätt till rygg heller. Vi hade den till sonen som hade Torticollis och därav blev platt på högersida av bakhuvudet. Kolla på barnaffärer eller sjukvårdshjälpmedels-affär! Lycka till!

 • Saadie
  Äldre 6 maj 09:11
  #11

  bebisen måste ligga påmageb en kvart om dan för att avlasta huvudet, går det redan bra med en kvart? bra ta en till kvart! hatar bebisen att ligga på magen så lägg bebisen på bröstet. i extrem fall finns det hjälmar som avlastar den platta sidan, prata med bvc!

 • Alcari­nque
  Äldre 6 maj 09:19
  #12

  Min dotter var också platt. Nu är hon fyra år och detta var när hon var fyra-fem månader. Då fanns inte den här kudden ni pratar om att köpa i babyaffärer (som jag förstått att det går att göra nu?) utan man fick låna hos sjukgymnast alt. beställa från Belgien har jag för mig... Hur som helst. Vi fick låna den där kudden och den hade säkert funkat kanon om det inte var så att dottern ålade/hasade sig ur den varje gång och hamnde på rygg i alla fall Så jag kan tänka mig att en sån kudde passar bästa till riktigt små bebisar... Vi fick tips om Bumbo-stolen, som också var helt ny då, och med hjälp av den blev det bättre. Dock kan man fortfrande se att hon är lite platt bak.

  Hon fick alltså fortsätta sova som hon gjorde. Vi hade fått binda fast henne för att få henne att ligga på annat sätt Däremot så skrotade vi babygym och babysitter och lät henne sitta i bumbon i stället.


  ♥ Alva 060307 ♥ Lillasyster med BF 100802 ♥
 • Hannis­28
  Äldre 11 maj 18:36
  #13

  Tusen tack för era svar skönt o få information. Frågade på bvc och hon sa att nu när hon börjar att bli mer rörligare och inte ligger still på bara rygg så borde det bli bättre.

 • Indian­a
  Äldre 20 maj 22:14
  #14

  Ha henne inte på rygg alls. Tycker jag.

  Kram

 • Äldre 6 apr 06:29
  #15

  Svenska studier visar att upp till 40% av bebisar utvecklar någon form av platt huvud. Stor andel är så liten att det växer bort /göms i hår men det finns fortfarande en liten del som det blir så illa att de måste operera. Jag mötte en mamma förra helgen som har en två-åring som nu måste operera. Hon var helt förtvivlad då alla sagt till henne att det löser sig självt.

  Mimos är en medicinskt framtagen kudde (rekommenderas av över 1000 läkare, BM, sjukgymnaster etc världen över) och flera studier bevisar att den både förebygger samt behandlar platt huvud fram till att fontanellen är ihopväxt (vid ca 18 mån ålder). Mimos kudde är ett bra komplement till övningar, magläge etc. Den finns att köpa på www.4sure.se eller www.babykoncept.se 

  För övrigt är den helt fri från kvävningsrisk så den rekommenderas att användas från dag 1 i livet!

Svar på tråden Bebis med platt huvud
Logga in
Bli medlem