• Rix

    Vem ska betala studenten??

    För ca ett år sedan hade jag och styvdottern ett samtal om ekonomi. Vi kom överens om att hon skulle spara 50 kr av studiebidraget i månaden och lite av sommarjobbspengarna kanske 1000-1500 av de 6000 hon fick ut. Lite av födelsedagspengarna och julklappspengarna (får mellan 2-4000:-vid födelsedag och lika mycket vid jul.)

    Nästa år tar hon studenten och hon vill ha en hel del då. Bara mössan och maten vid balen är 1000:-
    Klänning till bal och student plus skor och transport. Håruppsättning klippning och färgning.
    Fotografering
    Mat och lokal till studentfesten mm mm

    Nu har det visat sig att hon inte sparat något alls och jag tappade sugen lite, varför ska vi och hennes 8 syskon få snåla och spara nu när hon inget sparat alls.

    Vi håller på att betala hennes körkort med!! Hon ska ev på en studieresa till kina i höst som hon sökt stipendier till men där kostar vaccinationer och fickpengar i 2 veckor.

    Har ni betalat hela studenten åt era barn?? Om inte vad har dom fått betala själva? Vi hade lovat att betala en del om hon visade att hon ville spara men...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-12 07:49
    Gör en uppdatering här så alla ser.
    Vi satte oss ner med våra 4 äldsta barn och har nu gjort upp med allihop om hur det kommer bli. Mössa, transport och studenfesten/kalaset står vi för hos alla 4. (18 17, 16 och 14 år) För oss är det viktigt att det blir rättvist och även bonusen är med på detta nu. Råkade komma på att en kompis erbjudit henne att låna hennes klänning och att en släkting är bra på att fixa med hår. Det kommer nog bli student här också. Tack för alla svar.

  • Svar på tråden Vem ska betala studenten??
  • Rix

    EnAnka, så tänker jag med men det blev ett sånt herrans liv på tösen i fredags när det gick upp för henne att hon skulle få betala lite själv.
    Sparandet var ju mycket för att få henne att fatta att saker kostar pengar och hon vill ha allt det finaste som kompisarna får "alla andra".

    Men vi har ju tidigare sagt att vi ska stå för en del och det gör vi också. Men hon har fått sommarjobb i sommar 70 timmar och vägrar ta något mer för hon behöver sova i sommar.

    Suck!!

  • Rix

    Veladis!! Det är precis där mitt problem är att hon tyckte det lät bra och vi kom överens och nu skriker hon att det är mitt fel om studenten inte blir som hon planerat.

  • Rix

    Jag köpte min brudklänning i kina för 2 år sedan och har tänkt hjälpa henne att köpa sin balklänning där ca7-800 kr och det var i första hand den och hår och kanske balbiljetten jag tänkte hon kunde sparat till men vi får väl se.

    Har sonen som tar studenten året efter men som tur är har dom ingen bal ;)

  • Rix

    Verkligen, vi har inte någon gång sagt att hon ska betala allt men hon vill ha så mycket till balen och studenten att vi känner att vår ekonomi inte fixar det och därför bad vi henne spara lite till allt det extra. Eftersom 3 av mina bonusbarn bor här heltid tillsammans med mina biobarn så vet jag hur en bonusförälder lever och vad den får "stå ut" med

  • Rix

    Liljan 77 du säger att du aldrig hört talas om att någon fått betala studenten förr men du fick ju själv betala klänning mm?????

  • Rix

    Wickz, Vad vi sagt är att om hon sparar 1000 när hon till jul får kanske 5000 i julklapp så kan hon unna sig det där extra.

  • Rix

    Hhelena, vi gjorde den bugeten med henne för ett år sedan. Vi har gjort en ny idag. Det är inte oss hon får pengarna av utan morfar och farfar.

  • Rix

    Vill bara klargöra en liten sak, det är så lätt att idag sitta med små telningar och säga att självklart ska mina barn få allt men ingen vet hur livet blir. Det kan vända i morgon.

    En skilsmässa kan gå smidigt men min blev en dyr affär som jag fått betala på länge.

    Mitt liv blev inte som jag planerat och det kan hända vad som helst med vem som helst. Jag och min man har ekonomi idag men vi är många som delar på den (hans 5 mina 3 och våran tös). Har tidigt lärt mina barn pengars värde men hon som ska ta studenten har bara bott hos oss i drygt ett år. Det var då vi satte oss ner och pratade med henne om ekonomi. Nu sket hon i att spara ens 50:- per månad av sitt studiebidrag och det tycker jag är nonchalant. Vi betalar alla hygienartiklar, linser, körkort, mensskydd mm så jag tycker inte vi är snåla ändå.

    Kram Anna

    ps hon har nu ialla fall bestämt sig för att göra en budget och försöka sätta in lite varje månad på sitt sparkonto.ds

  • Rix

    CCA, vi gjorde uppgörelsen förra året då en kompis till henne tog studenten och hon flyttade hem till oss. Vi kollade då en hel del priser i affärer och på internet.

    Mamsin, Du har rätt hon har inte valt att ha 8 småsyskon. Hon flyttade till sin pappa o mig för 1,5 år sedan och innan dess var det bestämt med mamman att vi skulle stå för festen och hon o dotter för resten. Men nu när mamman inte kunde ha henne kvar hemma så verkar hon inte villig att lägga till något. Till mina bio-barn finns en buffert för vissa utgifter men den hann vi aldrig bygga upp för denna tösen.

  • Rix

    sannapanna67

    Nej men hon har haft möjlighet att jobba och tackat nej , Hon har haft möjlighet att spara valt att inte göra det.
    (Hon har vetat om vår situation sedan många år)

    Jag hade inte heller valt att bli misshandlad av mitt ex i 9 år. Det är mycket som händer i ens liv utan att man väljer det själv. Min bästa vän dog och hennes barn blev utan mamma inget någon av dom valt!!!!!

    Hon är 18 år och får rösta mm.

    Vi har i alla fall beslutat att stå för festen och mössan till alla våra barn så det blir lika o rättvist.

  • Rix

    Sirisdotter, underhållet får hon betala till oss för att vi betalar hyra, el, mat, hygien, linser, bredband, telefon mm

  • Rix

    Jag vill att mina barn är beredda på vuxenlivet som väntar runt knuten och sedan ochså kan se till sin och andras situation. En del kan göra mer för dom har stora inkomster men att man ibland får tänka att man inte kan få allt som ALLA andra får. Vill även att dom ser att vi finns där och hjälper till men att det krävs en liten ansträngning från deras sida oxå. Det var för tösens skull jag bad henne spara lite inte för våran. Det var för att hon skulle kunna få det där som hon ville ha som jag vet/ visste att vi aldrig skulle ha råd med

  • Rix

    Rebecka b, förstår precis hur du känner. Här är problemet det att trots att hon jobbat ihop pengar och ff jobbar och har mer pengar än oss andra eller hade kanske är rätt ord. Hon spenderar upp alla sina pengar på nöjen och kläder och sen ska vi stå där o betala saker vi inte har råd med.
    Hoppas du får en bra student i alla fall, lycka till.

  • Rix

    Bonusdottern tog studenten men balen blev aldrig av då hon och pojkvännen åkte till Thailand med hans föräldrar istället.

    Eftersom hon flyttade till honom innan studenten så blev allt ändrat och vi behövde helt plötsligt inte stå för mer än presenten. Nu har vi en student nästa år igen men han sparar till det och har gjort hela gymnasietiden. Att lära sig att spara och inte spendera allt som kommer in på kontot är en lärdom man har nytta av hela livet.

  • Rix

    Nu har vi haft 3 studenter sen jag skrev inlägget. Allihop har haft extrajobb. Vi har betalat deras mössa, transport till balen, frisörbesök, mottagningen efter studenten. Sonens klass tog av klasskassan för att betala balen och studentflaket för alla. Lite andra småsaker har vi också betalat men klänningar o kostymer/smoking har de betalt själva, de har sparat av lönen. Vi har även stått för kostnaderna för körkort denna tiden. Nu har vi haft en student varje år i tre år så ska det bli skönt med paus till 2015 innan det är dags igen. Ni får tycka jag är snål men det handlar inte om det utan att det är mitt ansvar att försörja familjen och pengarna måste räcka till annat än student.

  • Rix

    Ja, de valde bort skolresa då de inte kunde komma på något så då tog de pengarna till balbiljetten 600 och lastbilsflaket och dekorationen av det.

Svar på tråden Vem ska betala studenten??