Inlägg från: susannemalmö |Visa alla inlägg
  • susannemalmö

    Vem ska betala studenten??

    För mig är det självklart att jag ska betala min dotters student.
    Studiebidraget räcker ju inte så långt om det ska vara till kläder och sånt med.
    Sommarjobbet är väl en chans för henne att samla ihop pengar till något hon verkligen vill ha, inte till att betala sin egen student.

    Studenten är väl för att hon klarat av gymnasiet och har kämpat i skolan i tre år? Jag tycker det låter väldigt snålt att kräva att hon själv ska arbeta ihop pengarna om ni egentligen ha råd att betala.

    Får hon själv välja allt då? Är det ok om hon skiter i släkten och bara bjuder in en masa vänner och har världens fest?

  • susannemalmö

    Fast få? Ofta är det mest släkt på festen t.ex. ska en 19 åring som fortfarande går i skolan verkligen förväntas betala för en släktträff?

    De flesta som har studiebidraget betalar själva för det mesta, kläder och dyl, det blir inte så mycket över på 1050kr i månaden då. Hur tycker du att en 19åring ska finansiera ellt kring studenten? Och ska då festen och allt runt omkring vara helt på 19åringens vilkor eftersom han eller hon betalar?


    Fru U skrev 2010-05-10 22:23:43 följande:
    För mig är det ofattbart att ungdomar förväntar sig att i princip få 5000-15000kr bara så där för att de tar studenten.
  • susannemalmö

    Fast jag har redan skrivit att det är under premisserna att man som förälder har råd att betala, så jag fattar inte vad du gastar om.

    Men självklart är det helt logiskt att tro att jag anser att bara högavlönade ska ha rätt att skaffa barn, verkligen jättelogiskt.


    sirisdotter skrev 2010-05-10 22:35:10 följande:
    Ska en ensamstående deltidsarbetslös förälder som inte har något över till "kläder  och dyl."  vars barn får både studiestöd och underhållsstöd in direkt på sitt bankkonto betala bal, balklänning osv??  Har man inte rätt att skaffa barn om man inte har garantier för att det inte ska bli skilsmässa eller att högskolestudierna ska leda till heltidsarbete? Enligt majoriteten i den här tråden menar jag (vad jag förstår var studenten i mitt fall helnöjd med sin dag).
  • susannemalmö

    Ok, jag ser inget fel i att barnet själv betalar det. Dock hoppas jag verkligen att jag har möjlighet att ge min dotter allt det där när hon tar studenten och jag fick också själv allt betalt.

    Självklart behöver det inte vara dyrt, men jag tycker inte att det är nått fel om man har råd att ge sitt barn det de vill ha när de tar studenten, även om det kostar lite mer.

    Själv fick jag som sagt allt betalt men valde många billigare alternativ ändå, balklänningen sydde jag upp för en billig peng, bilen var min brors kompis och gratis, hår och smink fixade en kompis mamma, fotgrafering fick vi i skolan, balen fick jag av min dåvarande pojkvän osv. Jag tror inte att ungdommar generellt är så bortskämmda som vi tror och anser därför inte att det är nått fel med att kosta på dem lite extra vid ett sånt tillfälle om man vill och kan.


    Fru U skrev 2010-05-10 22:39:10 följande:
    Själva släktträffen kan jag mycket väl förstå att man som förälder betalar och då blir den så dyr som man själv gör den. Mössan kan jag också förstå om man som förälder betalar (man vill inte att ens barn ska vara den enda utan, typ) Extrajobb, spara studiebidraget och sänka sina krav är saker de kan göra. Man måste inte göra det så dyrt som många verkar förvänta sig. Man kan köpa billig klänning, sätta upp håret själv, sminka sig själv. Nån särskild fotografering känns onödig. Biltur runt stan i dyr bil - varför? Gå ihop och dela på ett lastbilsflak istället. Baler? Champangefrukost? varför? Det är tex saker som jag anser de unga vuxna får betala själv.
  • susannemalmö

    Absolut. Jag har aldrig upplevt det som att de flesta tar det för givet bara. Själv var jag överlycklig att mina föräldrar fixade en helt underbar student till mig.


    Fru U skrev 2010-05-10 22:50:06 följande:
    Om man vill skämma bort dem - varsegod . Det som stör mig är att jag uppfattar det som att många här ser det som en självklarhet att få alla dessa saker (balklänningar, frisörhåruppsättningar mm). Lite ödmjukhet är kanske det jag saknar i diskussionen? För jag kan visst förstå viljan att ha nya kläder till utsparken o mössan o en familjefest efteråt (o kanske en tur runt stan) men allt det andra är extraavagans (dvs baler, champagnefrukost, proffsfoto) och det är saker som man bör vara glad för om föräldrarna vill betala men saker man inte kan förvänta sig. Förstår du hur jag menar?
Svar på tråden Vem ska betala studenten??