• Hedi

    Vem ska betala studenten??

    Fru U skrev 2010-05-10 11:47:24 följande:
    Egentligen tar man studenten när man går ut högskolan, inte gymnasiet. Och hade man inte fullständig examen fick man gå ut bakvägen och skämmas.
    Ja det tycker jag är rätt!
  • Hedi

    haha nä! men jag tycker ocksa generallt det är en större bedrift att ta en examen vid universitetet än att sta och vifta med mössen i handen och ha hälften IG.

    Men det var inte det traden handlade om.
    Om ni har sa manga barn förstar jag att det kan vara svettigt att betala för allt. Känns som att hon struntat vad ni kommit överens om och hoppas pa att ni skall betala ända.
    Samtidigt kan jag tycka att föräldarna skall sta för vissa saker, som festen hemma, skylt och mössa. Även ge ett bidrag till klänning och skor bade för balen och studenten, jag gick inte till nagon frisör utan hade en kompis som hjälpte mig. Om hon nu har problem med att spara själv, kan ni inte sätta undan en del av julklapps pengarna direkt.

  • Hedi
    MassiiMotoo skrev 2010-05-10 12:02:17 följande:
    Men orka tjaffsa om vem som har på riktigt tagit en student eller inte. Nu är det så att en student är en big deal. kanske för stor för vissa. Men varför ska man inte festa till de efter att man klarat av skolan? Ingen som säger att det är ett måste att plugga vidare, så varför ska man skämmas om man inte gör det? Som sagt är det ändå en milstolpe, så kände jag när jag tog min student.
    Fast nu är det sa att det är manga som tar "studenten" faktiskt inte har klarat av skolan!
  • Hedi
    lövet2 skrev 2010-05-10 17:14:05 följande:
    Tja, i min värld betalar vuxna människor för sina egna nöjen, såvida man inte är ett par och turas om att betala.
    Fast studenten är lite av en sista steg i vägen mot att bli vuxen. Da kan man ju lika gärna säga hur kan man skaffa sa manga barn att man som förälder inte ens har rad att betala för studenten.
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-10 18:23:14 följande:
    Oavsett hur många barn man har så finns det faktiskt ingen anledning att ge dem allt de pekar på.
    Allt de pekar pa eller att bidra till saker da man slutar gymnasiet är en rätt stor skillnad.
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-10 18:33:38 följande:
    Men jisses. Om en unge vill ha frisörbesök, champagne, limo, balklänning och gud vet vad, och har lovat att spara ihop lite själv med sedan ger blanka fan i det, så ska föräldrarna gå in och pröjsa ändå? Visst kan man bidra lite deras student, det kommer säkert jag att göra den dagen det är dags som en present, , men jag tänker inte stå för en massa totalt onödiga utsvävningar bara för att ungen vill det. Lite eget ansvar får de faktiskt ta  och vill de nu ha levande duvor som ska släppas i skyn så varsågod och köp dina duvor för egna pengar. Smörgåstårta och plakat och kanske en fin klänning kan jag stå för.
    Jag tror inte du förstar vad jag menar! Vem har sagt att de maste vara champagne och limo! jag gick pa ett fint gymnasium och även där var det ingen som akte limo. Behöver ju inte överdriva och själklart behöver man inte köpa den dyraste klänningen. Man kan som förälder säga att jag betalar 2000 kr för din klänning om du vill ha en dyrare far du betala  själv. Sen kan man ju ha lite finare mat än en smörgastarta .
  • Hedi
    Fru U skrev 2010-05-11 12:51:35 följande:
    2000 för en klänning
    Ja eller vad man nu vill lägga! tror min systers kostade minst 4000 kr. Min däremot hittade jag pa min gammelfarmors vind .
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-11 13:02:52 följande:
    Det finns inget godare än smörgåstårta. Men för all del, jag kan själv laga en riktigt schysst buffé med sommartema och stå för det. Som en present till dottern. Jag tycker att folk blir som galna, de ska gå till frisören och sätta upp håret, göra manikyr, ha apdyr klänning, fotograf, fin bil, osv osv och så ska det vara bal och hela klabbet. Det är vansinne. Jag tycker att precis som med allt annat i livet så kanske man får välja bort något man inte har råd med eller spara ihop till det själv, och inte kräva att mamma och pappa ska stå för precis allt. Särskilt om man inte har hållit sin egen del av ett avtal.
    Nej jag tycker inte heller alla de extra grejerna är nödvändiga. Dock sa gar de flesta pa balen, det är nagot man gör tillsammans med sina klasskamrater. Att bidra med klänning och skor tycker jag ända man som förälder kan göra, det är liksom basen för att ga pa balen.

    Jag skulle inte lägga 4000 kr för en klänning, men för min syster är det väldigt viktigt. Hon gillar klänningar medan jag gillar inredning alla har vi olika intressen. Ja min mamma och pappa betalade den men hon far inte en lika dyr present som jag fick.
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-11 13:07:38 följande:
    Min 19-årige styvson tar studenten nu och han är nöjd med en mössa, kostym har han sedan jag gifte mig med hans pappa och han vill inte gå på balen. Han bad mig göra en smörgåstårta så vi kunde äta tillsammans med familjen innan han går på krogen med ett par kompisar. Är det månne så att flickor blir mer galna av sådant här?
    Som sagt jag hade pa mig en klänning fra 50-talet och en kompis fixade haret. Det räckte för att jag skulle känna mig fin. Hemma hade mamma gjort en underbar buffé och jag är oerhört tacksam för att min fina mamma gjorde det för mig.
  • Hedi

    Vissa samlar pa barnvagnar helt sjukt enligt mig! men som sagt alla är vi olika.

  • Hedi

    Dessutom sa är den klänning min syster köpt i chiffong och skitsnygg lite halvlang. Den kan hon använda vid fler tillfällen.

  • Hedi

    Men det är ju över ett ar kvar tills hon tar studenten, sa hon kanske hade tänkt att spara under det här aret.

    En annan grej jag tycker nästan det är mer konstigt att lägga 70-100 tusen pa ett bröllop, det skulle aldrig falla mig in men igen vi är alla olika.

  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-11 13:50:27 följande:
    Är det dina egna pengar så kan du lägga hur mycket vill på både student och bröllop. Då bestämmer du ju själv. I det här fallet är det inte ungens egna pengar.
    Nä men ungen bor hos sina föräldrar, att inte som förälder bidra till studenten är för mig som att vägra betala en skolutflykt!
  • Hedi
    gutegirl skrev 2010-05-11 20:55:25 följande:
    Och att inte hålla en överenskommelse man gjort är...? Vaddå?
    Tycker det är konstigt att försla en san övernskommelse .
  • Hedi
    frökenelisabeth skrev 2010-05-11 23:01:59 följande:
    Fast en skolutflykt är ju annorlunda, ifall den kostar pengar och man inte betalar kan man inte åka med. Man kan definitivt ta studenten utan att det behöver kosta så fasligt mycket. Att få håruppsättning, proffssminkning, nya skor, studentklänning osv är ju inget MÅSTE för att ta studenten. Om man håller mottagning för släkt och vänner hemma kan jag väl tycka det är rimligt att föräldrarna står för maten. Men får man sitt studiebidrag och i vanliga fall köper sina egna kläder så kan jag inte se någon anledning till att föräldrar ska betala ALLT som har med student att göra.
    Nu pratade vi om att ga pa balen . Jag har dessutom inte sagt att det är rimligt att föräldrarna betalar för allt, men skor och kläder till bade studenten eller balen till en viss summa tycker jag är helt ok. Det är iaf nagot som jag kommer försöka hjälpa mina barn med, likasa bidra till körkort, kanske till en en start när de ska flytta hemmifran. Självklart skall mina barn lära sig att saker kostar pengar och jobba för dem. Vissa grejer vill jag dock försöka att hjälpa dem med.
Svar på tråden Vem ska betala studenten??