• LinaTed

    Baka enkla å billiga bröd?

    Nån som har recept på enkla å skapligt billiga bröd man kan baka? Gillar inte bröd med typ nötter å bär i.


    ♥Emilia 090321 ♥ ♥ Bebis nr 2 påväg, BF 101026♥
  • Svar på tråden Baka enkla å billiga bröd?
  • emmeth

    Här är mitt favoritrecept. Det blir inte så mycket deg att hantera på en gång och det känns som att det går snabbare eftersom man inte behöver vänta mellan jäsning och utbakning.

    25g jäst
    3 dl vatten
    1 tsk salt
    1-2 msk socker
    1 msk margarin
    ca 8 dl mjöl (jag föredrar Vetemjöl Special men man kan blanda lite som man vill)

    Blanda ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten - avsluta med lite i taget av mjölet så att degen får rätt konsistens.

    Baka ut till 12 små bollar/kakor. Låt jäsa på plåt under handduk i kylskåpet 10-12 timmar (perfekt över natten så får man nybakat bröd till frukost).

    Sedan in i ugnen 250 grader i 10 minuter

  • MBert

    Ja kalljäsning gör det hela enkelt och gott (man får ut mer arom om det jäser längre vilket det gör med kalljäsning). Och när det bara innehåller, i stort sett, vatten och mjöl så blir det ett billigt bröd. Så allra billigast blir surdegsbröd som inte ens innehåller jäst, men det tar ju lite tid att baka så det räknas väl inte till de enklaste (även om det inte är särskilt svårt - så säg till om du vill ha ett sånt recept). Surdegsbröd blir ju dessutom nyttigare eftersom enzymet frigör fler mineraler, det sänker GI, vilket ger mer mättnadskänsla och därmed ett drygare bröd, och det håller sig fräscht längre.

    Här är annars ett enkelt och gott bröd. Jag har räknat ut att det kostar 6,80 kr/st (inkl. elkostnad för ugnen). Lantbrödsmjöl kostar ju mer än vetemjöl men ger i gengäld mer smak och näring.
    Det liknar förstås många andra recept men antal ingredienser, proportionerna och mängden bröd man får ut av den lilla insats det innebär att baka dem gör det väldigt enkelt. Givetvis allra enklast med en hushållsassistent som knådar åt en.

    Lätta goda limpor, lantbröd 4 limpor

    50 g (1 paket) jäst, gärna för söta degar
    1 liter ljummet vatten
    50 g smör eller margarin, rumsvarmt
    1 msk salt
    4 msk (drygt ½ dl) mörk (bröd) sirap
    1,5 kg (1 påse) Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

    Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
    Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
    Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
    Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 30-40 minuter.
    Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till släta limpor eller lägg i brödform.
    Lägg limporna på tvären i en smord eller bakpappersklädd långpanna. Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
    Grädda bröden i nedre delgen av ugnen 25-30 minuter.
    Låt dem svalna på galler under bakduk.

  • LinaTed

    Oj, jag hade glömt den här tråden.

    Tack för era recept iaf =)


    ♥Emilia 090321 ♥ ♥ Bebis nr 2 påväg, BF 101026♥
  • LinaTed
    emmeth skrev 2010-06-03 16:06:36 följande:

    Här är mitt favoritrecept. Det blir inte så mycket deg att hantera på en gång och det känns som att det går snabbare eftersom man inte behöver vänta mellan jäsning och utbakning.

    25g jäst
    3 dl vatten
    1 tsk salt
    1-2 msk socker
    1 msk margarin
    ca 8 dl mjöl (jag föredrar Vetemjöl Special men man kan blanda lite som man vill)

    Blanda ut jästen i kallt vatten. Blanda i resten - avsluta med lite i taget av mjölet så att degen får rätt konsistens.

    Baka ut till 12 små bollar/kakor. Låt jäsa på plåt under handduk i kylskåpet 10-12 timmar (perfekt över natten så får man nybakat bröd till frukost).

    Sedan in i ugnen 250 grader i 10 minuter


    De ska testas =) Ska man pensla med nånting innan man sätter in dom i ugnen?
    ♥Emilia 090321 ♥ ♥ Bebis nr 2 påväg, BF 101026♥
  • emmeth

    Man behöver inte pensla dem men ibland brukar jag faktiskt pensla med ett vispat ägg och strö över vallmofrön för att lyxa till det Glad

  • Tinkerbelle

    Det här är ett väldigt enkelt och gott bröd Om du vill variera lite så går det jättebra att byta ut lite av mjölet om en annan mjölsort, du kan också tillsätta lite solrosfrön, linförn, russin, aprikoser, nötter eller annat gott.

    http://louisespis.blogspot.com/2010/06/italienskt-lantbrod_3210.html

    Ett annat väldigt enkelt och gott bröd som bakas ut i långpanna. Supersmidigt!

    http://louisespis.blogspot.com/2009/03/brodbak.html


  • MBert

    Ja solrosfrön, nötter och torkad frukt i bröd är gott, nyttigt och mättande men det är ju inte så billigt.
    Eftersom rubriken efterlyser billiga (och enkla) brödrecept så vore det kanske bra om man skrev vad det kostar att baka.

    Det går att få ner kostnaden rätt mycket genom att använda surdeg istället för (eller komplement till lite) jäst. Då kan man istället satsa på dyrare men bättre och nyttigare råvaror som t.ex. dinkelmjöl, rapsolja, rårörsocker och havssalt.
    Jag räknade ut att Saltåkvarns Schweizerbröd kostar 3,87 kr/st att baka. Det som går åt är:
    5 g färsk jäst 850 g Vetemjöl 150 g Dinkel fullkorn 50 g Rapsolja 15 g Råsocker 15 g Havssalt 650 g Vatten 0,75 kWh Energi

  • LinaTed

    tack så mycke för era recept =)

    Emmeth- jag testade att baka brödet du gav recept på och de blev jätte gott =) jag penslade dom med mjölk, hann inte se ditt svar innan jag bakade dom men de blev jätte bra =)


    ♥Emilia 090321 ♥ ♥ Bebis nr 2 påväg, BF 101026♥
  • MBert

    Här är enkla och billiga bröd, franksbröd. Billigare kan det knappast bli, bara om man byter ut jästen mot surdeg som jäsmedel. Surdeg består ju endast av mjöl och vatten samt tid.
    Jag klipper in från Excel (så jag vet inte hur det blir när jag skickat, förmodligen rörigt (men då får du väl kopiera och klistra in i excel för att se det spaltvis) eftersom jag har med uträkningen där hur mycket det kostar. För 4 st blir det drygt 2 kr/st.

    Franskbröd             50 g färsk jäst 1,75 1,5 kg Vetemjöl 5,93 18 g Salt 0,14 15 g Matolja 0,38 1000 g Vatten 0,01 0,75 kWh Energi 0,26       8,46       4       2,12
    Blanda ingredienserna och knåda 10 minuter. Jäs minst 30 minuter. Baka ut till 4 limpor (eller använd bakformar). Låt jäsa igen minst 30 minuter. Grädda i 200° ca 30 min.

Svar på tråden Baka enkla å billiga bröd?