Intuberad
Hej!
Är de någon som vet om man kan andas själv, alltså dra egna andetag när man är intuberad?
Hej!
Är de någon som vet om man kan andas själv, alltså dra egna andetag när man är intuberad?
Ja, det beror på hur respiratorn är inställd. En respirator kan ställas in så att apparaten helt själv kontrollerar andningsfrekvens, volym och tryck. man kan även ställa in den så att apparaten sköter jobbet, men om den märker att patienten försöker ta ett andetag så låter den patienten göra det och tar sedan över igen när det behövs, och den kan låta patienten andas helt själv. Det sista alternativet använder man när man snart ska koppla ur respiratorn. Då vill man ju veta att patienten reder ut situationen när tuben väl är borta.
Hälsningar Amazonas IVAsjuksköterska
Så om man intuberas ute på fältet i amb......där inte respirator finns...finns de möjlighet att dra egna andetag?
Om personen kan andas själv så behövs ingen intubation.
Nej men tex om personen har ett hjärtstopp och inte har egen andning eller cirkulation....och man efter lyckad behandling får igång personen igen....finns de då möjlighet för personen att andas själv trots tuben i luftstrupen?
Njaeee... Det beror på vad anledningen till intubationen var, om patienten har fått läkemedel (muskelrelaxantia, sömnmedel mm) och om man ventilerar med blåsa eller med en bärbar respirator.
Om man i ambulansen hämtar en patient som trots massor med syrgas inte syresätter sig ordentligt (anledningarna kan vara väldigt många) så måste man intubera. Om patienten är vaken söver man honom då och intuberar. Om patienten är medvetslös eller medvetansesänkt kan man ibland intubera utan läkemedel i en akutsituation men ofta ger man ändå något sederande om patienten inte är helt borta. Ibland kan an medvetet vilja hålla patienten på så lite sedativa som möjligt eftersom det då är lättare att undersöka visa funktioner när man väl är på sjukhuset. Med andra ord- om patienten antingen inte är helt sövd eller inte är helt medvetslös kan man mycket väl märka att han försöker ta egna andetag. När man ventilerar med blåsa märker man helt enkelt att man måste synka med patienten när man trycker (att patienten andas emot) och annars märker den bärbara respiratorn att motståndet ökar när patienten trycker emot. Då kan man ändra inställningen som jag berättade om ovanför, så att maskinen enbart stöttar.
Tack för de kloka svaren IVA SKK ;)
Å SSK heter de ;)
Vassego!
Fast nu är det ju så att man inte intuberar spec ofta öht i ambulansen. Nu är larynxmasken på ingång. En fördel, snabbare att sätta ner, om man får igång patienten kan masken sitta kvar tills patienten spontant ev vill ha bort den osv.
Men de hjärtstopp man får igång har man väl sällan haft tid att intubera. Patienten har ett flimmer, man skjuter och ägnar sig åt det istället för att lägga tid på att få ner en tub. Är patienten lätt att ventilera så gör man det istället för att riskera en laryngospasm.
Om du ska få söva en patient i ambulansen krävs att du har delegation på detta och på de flesta ställen krävs att du är narkossköterska om jobbar både i ambulans och på operation. På vissa ställen finns akutbilar, ibland kommer det en doktor. Men det är som sagt var inte ofta det händer, där jag jobbar har vi låååångt till sjukhus och även här är det ovanligt. Vi sitter vid patientens huvud och håller ordning på luftvägen helt enkelt.
Jag som ambulanssjuksköterska har högsta möjliga kompetens för just mitt jobb, sjuksköterska i ambulans (alltså ambulansvubben såg jag skrev akut där uppe). Sen att det åker ambulanser med en ambulanssjukvårdare och en precis nyfärdig sjuksköterska på prio 1 larm, det är effekten av besparinghysterin och sommarschema...
Men återigen, en narkossköterska med lång erfarenhet kan behövas vid ett mkt fåtal tillfällen, men det finns ingen anledning att de ständigt åker omkring i ambulanserna, det är resursslöseri! (visst, en narkossyrra som roterar och en ambulanssyrra i varje ambulans hade ju inte varit helt fel, men det finns inte heller folk till det). Däremot är det ju lite trevligt att ha en akutbil som kan komma när det verkligen krisar. Men det är också bara att inse att vi är väldigt kompetenta i ambulanserna (vi som jobbat ett tag) och vi löser det allra mesta på bästa sätt. Prehosptial sjukvård går inte att jämföra med den hospitala.