Inlägg från: lennartsdotter |Visa alla inlägg
  • lennartsdotter

    Lär du ditt barn att respektera djur?

    Självklart! Visst klappar vi mygg ibland, men rök och diverse myggmedel är i långa loppet bättre.Flört

    Annars är det absolut nolltolerans mot att vara dum mot djur.

  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-06-07 21:26:05 följande:
    Visst, om du vill lära ditt barn att andra inte kan visa var deras gränser går och att det är du som vet bäst var andras gränser går, så gör det.

    Enligt mig är det rent ut sagt ansvarslöst att lägga över gränssättandet på djuren. Det kan gå illa för både djur och barn. Ett barn kan även ute i det fria sätta tex. en katt i en trängd situation och då kan även en i vanliga fall snäll katt skada barnet.


    Dessutom kommer dina barn träffa andra människors djur och du vet inte hur de djuren är funtade. Har du otur är det mindre trevliga djur som inte varnar och som inte ens borde vistas i närheten av barn och så är det akuten sedan.

  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-06-07 21:47:25 följande:
    Verkar inte handlar om djuren till syvende och siste...
    Jag är mån om både djur och barn men mitt barn går självklart före. Att jag inte låter djuren sätta gränser beror på att det kan sluta med att både djur och barn skadas vilket är fullständigt onödigt.

    Det är för både djurens och barnets skull jag sätter gränser.
  • lennartsdotter
    Rödnäbba skrev 2010-06-07 22:04:11 följande:
    Är det någon av er som svarat ja som själv respekterar djur?

    Eller har ni "innekatt", ätit kött från djur som har vart inlåsta större delen av sina liv eller använt smink som testats på djur?
    Ja, jag respekterar djur. Jag anser det vara högst respektfullt att inte kasta ut katterna framför spåvagnarna och lastbilarna som kör utanför vårat hem. Oroa dig icke. De mår alldeles utmärkt eftersom jag har lite hjärna i knölen som hjälper mig att erbjuda dem en stimulerande inomhusmiljö samt uteplats.

    I övrigt. Jag sminkar mig inte och äter knappt kött, dock endast ekologiskt eller vilt.
  • lennartsdotter
    Mummyfied skrev 2010-06-08 11:36:48 följande:
    Eh nej? Det var ett exempel. Är männsikor djur så borde de ju finnas representerade i en djurpark tänkte jag?
    Så alla de arter som inte finns i djurparker är inte djur? Dessutom tror jag att du är tillräckligt klipsk för att förstå varför människoarten inte finns representerad i levande form i djurparker (med undantag för de exemplar av arten som arbetar där). Vill du se inburade människor kan du väl besöka ett fängelse?
  • lennartsdotter
    Mummyfied skrev 2010-06-08 12:39:13 följande:
    Det var fortfarande bara ett exempel som jag tog upp för att höra lite hur folk resonerade kring det hela. Och anledningen till att vi inte finns representerade på djurparker är att vi står över djuren helt enkelt.

    För övrigt kan jag säga att jag är motståndare till både djurparker och cirkusar och allt som innebär att djur hålls inburade, eftersom jag anser att det inte direkt är att behandla dem respektfullt:)
    Skälet till att vi inte har människor i djurparker är 1) det är vi människor som gör djurparker och ursprungligen för att vi ville se exotiska arter, människan är inte så exotisk för en människa 2) vi anser att det är fel att spärra in våra intellektuella jämlikar.

    Eller jo, en gång i tiden för inte så jättelänge sedan satte vi människor i bur och visade upp dem. Ofta människor med olika sjukdomar som gav dem grava missbildningar.

    Människan står inte över djuren. Vi är en av djurarterna men vi har ett fantastiskt intellekt som ger oss möjligheter vida utöver andra djurarters.
  • lennartsdotter
    Mummyfied skrev 2010-06-08 13:41:43 följande:
    Vårt intellekt står över djurens ja - och det sammanfattar alla dina punkter och visar också skillnaden på djur och människor.
    Vi är fortfarande djur. Det finns många djur som har egenskaper som särskiljer dem från andra, men vi är fortfarande djur.

    Det finns fyra eukaryota riken: Plantae, Animalia, Fungi och Protista. Sätt in människan vart än du tycker passar bäst, men jag blir mycket förvånad om du kan föra fram ett logiskt resonemang som inte slutar med att människan räknas in i Animalia=djurriket.
  • lennartsdotter
    Mummyfied skrev 2010-06-08 14:28:54 följande:
    Återigen - när jag pratar om djur vs människor så skiter jag i det här fallet i härstammningen, utan jag menar såsom de är idag. Vi har ord för de båda eftersom det finns ett behov av att veta vad man syftar på i en diskussion.
    Artnamn har vi vad jag  vet för att kunna skilja olika arter från varandra.
  • lennartsdotter
    Hannnas skrev 2010-06-09 09:39:03 följande:

    Jamen jag håller med dig helt, Måns får inte heller trampa på dem med flit... men råkar man så råkar man...

    Det är lite det jag menar med respekt för liv... men samtidigt så får man ju lära dem skilja på djur och djur oxå... jag kan inte dra alla vid en kant och likaställa dem..

    Jag måste ju erkänna att jag ser mer värde i en katt/hund t ex än en fästing som exempel... de får gladeligen försvinna från denna jord *rys*


    Jag tryckte "njae".. för jag kan väl erkänna att jag skiljer på vissa djur... vissa får dödas... men man måste ändå respektera djur, inte döda för nöjjes skull och inte "leka" med dem.


    För min del är det avsikten som är avgörande. Att man dödar mikroorganismer dagligen bara genom att existera kan jag liksom inte påstå är respektlöst. Om man däremot fångar in flugor och drar av dem vingarna, sparkar fotboll med igelkottar, hoppar på alla daggmaskar som sökt sig upp på vägen pga. regn osv. har man en "ond" avsikt och sådant beteende ska stävjas.

    Fästingar brukar man ju avlägsna för sin egen hälsas skull och ofta dör fästingen på kuppen, men man har rätt att freda sig själv.
Svar på tråden Lär du ditt barn att respektera djur?