Inlägg från: Argo |Visa alla inlägg
  • Argo

    Att bo i invandrartät förort.

    Har bott i en sådan förort och flyttat därifrån utan betänkligheter. Banen förtjänar en bättre chans i livet.
     
    Under 50% av eleverna gick ut den lokala grundskolan med godkända betyg i kärnämnena. Barnen "inspireras" naturligvis av de kompisar de har runt omkring sig och något sådant skulle jag aldrig utsätta mina barn för.
  • Argo
    Majsan70 skrev 2010-06-09 13:54:53 följande:
    Ojdå...här går de allra flesta barnen ut ur skolan med helt OK betyg. Som sagt bara för att en del av stadsdelen är orolig betyder det inte att resten är skräp.
     Mina barn som då är uppväxta i en "sån" stadsdel har fullt godkända betyg och är trevliga o skötsamma trots detta. Sonen som går andra ring på gymnasiet har trots sina 4 NPF diagnoser fått 7 VG den här terminen.....fast det är klart han går ju i en skola på fina älvstranden.
    Ja, precis: ojdå!
     
    Skolverket har ju statistiken för bla 9:ornas avgångsbetyg på sin hemsida. Jag gjorde en snabb koll nu för hur det såg ut 2008/09.
     
    Den skola som ligger i det område vi flyttade ifrån hade 55 elever i 9:e klass. Det är en halvering från hur det såg ut när vi bodde där (undrar varför ... ) då det var ca 120 elever i 9:an på den skolan. Av 55 elever i 9:an hade 5(!) st "svensk bakgrund" (vilket alltså lika gärna kan vara en svensk förälder och en utländsk. 50 st av barnen var invandrarbarn. Andelen behöriga till naturprogramet på gymnasiet var 50%.
     
    Skolan som ligger i det område vi flyttade till är väldigt populär. De hade 189(!) elever i ÅK 9 läsåret 2008/09. Av dessa hade 169 "svensk bakgrund" och 20 st är invandrarbarn. Andelen som är behöriga till naturvetenskapliga programet på gymnasiet är 99(!) procent. Nästan varenda unge alltså.
     
     
    Det är ren självbevarelsedrift att inte låta sina ungar behöva gå i den förstnämnda av dessa bägge skolor.
  • Argo
    PrincessOfIce skrev 2010-06-09 21:59:06 följande:
    Hmm.. Nu hoppar jag in i denna diskussion..

    Jag bor i en Stockholmsförort.. Vart f*n är kriminaliteten, missbruket, psykisk sjukdom och allt sånt i min kommun?????
     Ungefär lika mycket som det är i alla städer och byar runt om i landet..
    Snacka inte skit om förorten om du inte vet något om det!
    Fast ganska många som skriver on topic här har ju faktiskt erfarenheter av den typen av områden och arbetslöshet, droger och kriminalitet är faktiskt inte särskilt ovanliga inslag där.

    Värst tyckte jag ändå att den totalt nedgågna miljön var. Jag kunde stå ut med rasta-killen som stod nere T-banan och sålde knark helt öppet. Jag kunde blunda, vända bort blicken och låtsas att han inte fanns. Drömma om en bättre värld. Jag kunde leva med att grannarna var arbetslösa och gick hemma hela dagarna och bara drev omrking i tillvaron och segade. Jag kunde sålla bort det faktum att Pressbyrån vid T-banestationen blev rånad med jämna mellanrum och att bankomaten drogs in eftersom någon krossat den med en stulen bil i jakt på pengar.

    Men ...

    ...  jag orkade inte leva med att dag ut och dag in behöva se allt klotter, all förstörelse och att (nästan) alltid behöva passera en ny stulen och sönderslagen bil på vägen till/från T-banan. Hundbajs, fimpar och skräp överallt. Ja, jag hittade till och med kanyler på marken en gång. Alla dessa bevis på att folk bara sket fullständigt i att ta ansvar för sin egen miljö. För sina egna liv. Allt detta negativa. Varje dag. Rakt i ansiktet. Hela tiden.

    Och detta var alltså medan jag bodde där som singel som jag så totalt vissnade inombords av mijlön.

    När det sedan kom barn med i bilden så blev det en fullständig självklarhet och en absolut livsnödvändigt att lämna området.
  • Argo
    Roze skrev 2010-06-10 10:43:27 följande:
    Farsta ÄR EN av stockholms bästa förorter. Älskar Farsta. Hänger där jämnt och har många vänner som bor/jobbar där. Farsta är väl knappast invandrartät område. Tror det var nåt på 20-22% utländsk härkomst som bor i Farsta.
    )
    Utrednings- och statistikkontoret, USK, har svaret:
     
    Farsta och Farsta Strand har båda ca 36-37% innevånare med utländsk bakgrund. Larsboda har 25% med utländsk bakgrund och Fagersjö har 48,5% med utländsk bakgrund.
     
    Som utländsk bakgrund räknas alltså att du själv har invandrat eller har två föräldrar som har invandrat.
     
     
    *en ungdom som har en pappa som som är född i Sverige av föräldrar som invandrade på 60/70-talet och vars mamma är invandrad till Sverige från pappans hemland räknas alltså INTE in i statistiken. Inte heller räknas ett barn till en svensk förälder och en utländsk förälder in. Detta kan "lura ögat" eftersom man kan tycka att man upplever att det är fler invandrare i ett område än vad statistiken säger*
  • Argo
    Roze skrev 2010-06-10 14:45:32 följande:
    Ojdå, det har ökat ser jag. Inte för att jag har märkt nåt och jag är ganska ofta i Farsta men men....man ser väl det man VILL se. Dessutom är Farsta en populär område bland svenskar också. Där min vännina bor så är det bara hon och en annan utländsk familje resten är svenskar som bor i samma port.
    Den som uppvaktar rosen må känna till dess törne (persiskt ordspråk)
    Farsta är givetvis inte i närheten av att vara samma typ av problemförort som de som TS avser.

    Farsta är en OK ("populär" vet jag inte om jag skulle kalla det) förort även för svenskar med lite sämre ekonomi, men ändå inte på bidragstagarnivå. Ett radhus därute är billigt nog för att två vanliga LO-medlemmar ska kunna köpa loss det.
  • Argo
    Lilysmamma skrev 2010-06-10 14:57:10 följande:
    Idag skulle du absolut känna av att du var minoritet i Tensta/Rinkeby.
    Bara för sakens skull. Andelen med "utländsk bakgrund":

    Rinkeby - 89,5%
    Tensta - 86,5%

    Och kom ihåg då att en person som har en utländsk pappa men en svensk mamma inte längre (av någon anledning) anses ha utländsk bakgrund. Det du ser med blotta ögat är alltså kanske en 5-10% (?) ytterligare med barn till sådana föräldrar som du uppfattar som utlänningar men som räknas som svenskar.

    En ort som Rinkeby är alltså i praktiken helt rensad från svenskar. Det bor 15000 människor där. Det är inte många hundra av dessa som är svenskar.
  • Argo
    jaghopparhögt skrev 2010-06-10 18:55:46 följande:
    Fast vad är alternativet då? Det är ju i såna områden hyresrätterna finns.
    Det ena ger ju det andra.

    Hyresrätter finns i så gott som alla områden men lediga hyresrätter finns främst i den typ av områden som beskrivs i TS.
  • Argo
    Roze skrev 2010-06-10 20:04:51 följande:
    Haha, om du kallar en Villa för 4miljoner billigt så...Själv köpte jag våran för lite mer än det priset och det är en relativ "svenskt" område. Vart bor du? Obestämd

    Nej, jag skulle inte vilja bo där. Det är för långt till mitt jobb och jag trivs utmärkt i området jag bor även om jag är TRÖTT på alla gamlingar som "härjar" runt här.
    Den som uppvaktar rosen må känna till dess törne (persiskt ordspråk)
    Jag skrev faktiskt "radhus". Som det här:
    http://www.hemnet.se/beskrivning/698004?r=3

    2.450.000 i utropspris är faktiskt relativt billigt för att vara Stockholm kommun.

    Själv bor jag numer (efter mina år i probelmförorten) så dyrt jag bara kan och hela familjen trivs alldels utmärkt. Tackar som frågar.
  • Argo
    Roze skrev 2010-06-10 20:21:46 följande:
    Ni som skriver om skolor. Får barnen sämre betyg i invandrartäta områden FÖR att dom just är invandrare eller vad säger ni? Är det inte snarare fel på skolsystemet? Vikarier som utlöser varandra m.m eller får barnen sämre betyg för att dom just Är invandrare?

    * Väntar på ett svar *
    Den som uppvaktar rosen må känna till dess törne (persiskt ordspråk)
    Gissningsvis:

    - det är allmänt stökigare i omgivningen och barnen tar efter?
    - det saknas en kultur att man ska plugga och gå vidare till universitet?
    - föräldrarna fattar inte vad den svenska skolan vill och hur den agerar varvid de släpper taget?
    - en del av barnen hade undermåliga grundkunskaper från sina hemländer?
    - delar av lärarkåren hade gett upp?

    Exempelvis. I den skola som låg där vi bodde var det givetvis inte bara de 90-95% invandrarelever som ballade ur. Det gjorde ju även den lilla gruppen svenskar.

    Som i inlägget du citerar: de invandrare som hade ambitioner för sina barn skickade iväg dem till andra skolor.

    För vår del var det aldrig aktuellt att bo kvar. Vi valde istället nytt boende till stor del baserat på hur skolor/dagis i området presterade vid undersökningar och i betyg.

    Nu bor vi i ett moråde där 99% av nästan 200 elever i 9:an på den lokala skolan kan söka till naturvetenskapligt gymnasium och där nästan samtliga föräldrar på vårt dagis, och i vår bekantskapskrets, själva har studerat på högskolenivå varvid det har skapats en "atmosfär" som premierar dagis/skola/utveckling och fortsatt pluggande.
  • Argo
    amalie79 skrev 2010-06-10 20:28:47 följande:
    Tror det finns massa orsaker, men nu är jag ute på hal is, jag jobbar inte i skolan, dock i ett område där vi behöver fler engagerade föräldrar och det är jättesvårt att få till en bra mötesplats.
    Engagerade föräldrar ja ...

    Nu hade aldrig vi vårt första barn på dagis i området vi bodde i men en grannfamilj (svenskar) hade två äldre barn som gick på det dagiset.

    Det där med föräldrasamverkan var rätt hopplöst enligt mamman i familjen. Inte nog med att hälften av föräldrarna inte ens talade ett gemensamt språk.

    Det var dessutom ständiga kulturkrockar, (medvetna?) missuppfattningar, irritation och mest bara ett stort "skynda-mig-härifrån-och-slippa-skiten-känsla" när de kom och hämtade på dagis.

    Fanns inte tillstymelse till samarbete mellan föräldrarna och hon var mest bara glad om inte hennes barns kläder hade försvunnit under dagen.

    Så ska man inte behöva ha det ...
Svar på tråden Att bo i invandrartät förort.