• Anonyhm

    Jag längtar till jul!!!

    Min kompis skickade följande länk till mig igårkväll och nu är det kört-

     
    ">



    Jag ÄLSKAR julen. På ett nästan lite sjukt vis. Jag älskar att pynta, jag älskar att spela julmusik, jag älskar att ha tomtar överallt, jag älskar hela julmystiken och december är en saga för mig. Förra julen var vår son 7 veckor gammal och allt var nytt och han bara sov. Denna julen kommer att vara den första julen med honom där han är uppe och glad och medveten. Och jaaa jag ska ljuga honom full av tomte. Jag är 26 år och tror fortfarande att världen är full av tomtenissar hela december. Det är mysigt

    Varje år den första advent gör vi samma sak. Går på julskyltning. Tre olika. I mannens hemstad, i min hemstad och i grannkommunen Efter det bär det av hemåt för att det ska städas ordentligt till julmusik på hög volym. Vi julpyntar tillsammans. Vi bråkar om ljus som inte fungerar, ljusstakar som inte passar julstjärnor, tomtar som inte kan sitta där fattar man väl osv. När kvällen kommer  kurar vi traditionsenligt upp oss i soffan med mängder av juleljus tända i hela huset och tittar på home alone, the santa claus, grinchen eller så kör vi sunes jul - maraton.   Allt med en mugg glögg eller ett glas iskall JULMUST i näven och pepparkakor på bordet. 

    Hemmet doftar apesin med kryddnejlika, pepparkakor och glögg. Vi känner oss som nyförälskade tonåringar och världen är underbar.

    Den andra advent bjuder vi hem alla våra närmsta vänner. Det är julgodisdax!  Vi dricker glögg och har julölsprovning medan vi kokar knäck, gör ischoklad och rischoklad i stora lass och sist men inte minst har vi pepparkakshusbyggningstävling parvis. Det är alltid en succé. Julmusiken dånar och gapflabben avlöser varandra medan pepparkakskåkarna klistras ihop och dekoreras. Som avslutning myser vi alla upp oss i vardagsrummet, tänder levande ljus överallt och garvar läppen av oss till tomten är far till alla barnen. En film jag stolt kan säga att jag sett 64 ggr.

    Jag längtar så fruktansvärt mycket till jul nu. Hur firar du din jul?  Vad har ni för traditioner och vanor kring denna magiska högtid?  

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 10:47
    jag är gift med tomten. Förra året började min man spara ut sitt skägg i slutet av maj månad. Enbart för att han skulle vara tomte till jul. Skägget skulle sedan blonderas vitt. Han hade i blonderingsmedel i både skägg och mustasch och satt och andades genom en lång papperstratt ut på balkongen.

    SÅ mycket går vi in för det!

  • Svar på tråden Jag längtar till jul!!!
  • molly50
    MissFrost skrev 2018-11-20 15:20:36 följande:

    Då var årets julvärd utsedd för i år: Kattis Alhlström. Glad


    Tycker det är ett bra val. 
    Carpe Diem
  • molly50
    Nandez skrev 2018-11-21 12:47:21 följande:

    Här kom det några ynka snöflingor, kanske skulle prova snödansen


    Kom lite snö här med idag. Men det ligger inte kvar.
    Carpe Diem
  • molly50
    BossHoss skrev 2018-11-21 13:33:11 följande:

    Årets julklapp

    Återvunna kläder??????

    va fan....


    Tycker också det lät konstigt.
    Carpe Diem
  • Aniiee
    molly50 skrev 2018-11-21 22:00:53 följande:
    Kom lite snö här med idag. Men det ligger inte kvar.
    Jag vill också ha snö =/ Tre sekunder snö är bättre än ingen snö.

    Dessutom vet jag i alla fall 2 vovvar som blir helt till sig av snö. När min yngsta hund var valp så försökte hon alltid fånga snöflingor med munnen. Det gick ju så där.....
    I have a growing lack of disgust for you
  • molly50
    Aniiee skrev 2018-11-21 22:07:51 följande:
    Jag vill också ha snö =/ Tre sekunder snö är bättre än ingen snö.

    Dessutom vet jag i alla fall 2 vovvar som blir helt till sig av snö. När min yngsta hund var valp så försökte hon alltid fånga snöflingor med munnen. Det gick ju så där.....
    Ja,det är samma här. Vill gärna att den ligger kvar också.

    Haha! Ok. Ja,min förra hund var så. Hon älskade snö. 
    Carpe Diem
  • Rödtjärnens Anna
    Aniiee skrev 2018-11-21 21:35:41 följande:

    Slår igen ett slag för min tigerkaka med kaffe och apelsin/clementin. Kan lätt göras till fin "tårta" med lite glasyr och ätbara dekoratiner

    När det gäller mjuka kakor är det lätt överlag att göra mjölkfritt. Man kan använda olja istället för smör (tycker det blir bättre än mjölkfritt margarin) och byta ut mjölk mot någon annan vätska helt och hållet som passar.

    Kokostoppar. Ägg, kokos, lite olja och socker. Du kan smaksätta med saffran eller choklad (kakao). Dekorera till tomtar eller små renar eller något.

    Makroner? Biscotti? Grottor (måste ju inte vara hallon)? Klenäter?

    Jag är inte superförtjust i sött bröd, så är inte så bra på det, men någon saffranskuse kanske? Eller juliga wienerbröd? Ett/ett par matbröd att göra smörgåsar av.....


    Tigerkaka med kaffe och clementin lät fantastiskt! Kan du bjuda på? :)

    Tack för tipsen.. hade faktiskt tänkt att göra grottor med blåbär och kanske med granskottsmarmelad.

    Jag använder hellre margarin, det är jag själv som är allergisk. Det mesta fungerar att ersätta med mjölkfria alternativ. Men kesella och färskost är knepigt att hitta goda alternativ till.

    Är inte heller något stort fan av sötebröd. När jag växte upp var det kanelbullar och pepparkakor som bjöds. Sen flyttade jag till norrländsk landsbygd och här är fika-kulturen stor. Förmiddags- och eftermiddagsfika med (helst) hembakat kaffebröd har vi varje dag, och så denna fikafrossa vid jul.
  • Aniiee
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-21 22:21:19 följande:
    Tigerkaka med kaffe och clementin lät fantastiskt! Kan du bjuda på? :)

    Tack för tipsen.. hade faktiskt tänkt att göra grottor med blåbär och kanske med granskottsmarmelad.

    Jag använder hellre margarin, det är jag själv som är allergisk. Det mesta fungerar att ersätta med mjölkfria alternativ. Men kesella och färskost är knepigt att hitta goda alternativ till.

    Är inte heller något stort fan av sötebröd. När jag växte upp var det kanelbullar och pepparkakor som bjöds. Sen flyttade jag till norrländsk landsbygd och här är fika-kulturen stor. Förmiddags- och eftermiddagsfika med (helst) hembakat kaffebröd har vi varje dag, och så denna fikafrossa vid jul.
    Recept? Självklart. 

    Lite förjobb:
    Tvätta 2 clementiner ordentligt, lägg i en liten kastrull, helst så liten att det kaaaaaaanske går i en clementin till bredvid. Täck clementinerna med vatten, lägg på ett lock, koka upp och låt koka i 8 min. Skölj av dem och ställ undan att svalna ca en halvtimme. Dela dem sedan och kör i mixer, skal och allt. "Moset" kan du sen lägga i kylen i alla fall en dag (aldrig testat längre....) 

    Rör ihop 200 g smör/margarin med 2 dl socker. Tillsätt 3 ägg, ett i taget. Sikta i 4 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och slå i 0,5 dl vatten (eller om du har någon mjölk/gräddersättning du gillar som inte smakar alldeles för starkt). Rör ordentligt med slickepott eller slev. Dela smeten på 2 eller 1/3 plus 2/3.

    Rör ut 2 msk kakao med 2 msk starkt kaffe. Häll det och ytterligare 2-3 msk kaffe i den ena smeten och rör ordentligt. Smeten ska vara lös men inte rinnig.

    Ta clementinmoset och rör ihop med resten av smeten. Den här smeten ska vara lösare, lite, lite rinnig. Man får prova sig fram lite eftersom olika clementiner är olika stora och "blöta".

    Smörj och bröa en form. En avlång går bra, men om du har en gammaldags rund, "blommig" så är det roligt att göra en mer dekorerad, festfin kaka. Klicka i smet helt random. En sked choklad här, en sked clementin där. Som det faller sig. Detta blir större "sjok" av varje smak, storleken kan anpassas genom att använda större eller mindre skedar.

    Kör i ugnen i 175 grader ca 50 minuter. 

    Beroende på form som använts kan kakan exempelvis täckas med mirror glaze, frosting eller glasyr och dekoreras med ex chokladdoppade kaffebönor, kanderade clementiner, syltad apelsin etc.
    I have a growing lack of disgust for you
  • BossHoss
    Rödtjärnens Anna skrev 2018-11-21 21:14:38 följande:

    Nu börjar jag få julstämning.. de nya grannarna är tidiga med julen och har redan både utebelysning och stakar i fönstren (lite tidigt tycker jag dock).

    På vår altan landade vår första gran idag (den vi har på altan med ljus i, den andra får bo i skogen ett tag till).

    Någon som har några förslag på julbak, kakor och mjuka kakor? Det ska helst gå att göra mjölkfritt. Där jag bor är julbaket väldigt viktigt. Bjudningar med kaffe och "doppa" i mängder är något som funnits länge (tyvärr försvinner den traditionen mer och mer). 15-20 sorter är inte ovanligt. Jag vill gärna förnya min bjudning lite i år.


    Svårt få julstämning då vi inte bor som vi vill. Men vi har röjt på tomten och lagt massa granris runt huset och granar mm.

    Även givit bort till alla vi känner granar och ris,
    Vi skall sätta upp ljusslingor i helgen, så då kanske vi får lite mer julstämning men i år känns det segt med det

    Men kanske om det kommer lite snö, såg en flinga i morse och blev lite varm i kroppen

    Och frugan bakade saffransbullar häromdagen..
  • molly50
    Aniiee skrev 2018-11-21 23:31:24 följande:
    Recept? Självklart. 

    Lite förjobb:
    Tvätta 2 clementiner ordentligt, lägg i en liten kastrull, helst så liten att det kaaaaaaanske går i en clementin till bredvid. Täck clementinerna med vatten, lägg på ett lock, koka upp och låt koka i 8 min. Skölj av dem och ställ undan att svalna ca en halvtimme. Dela dem sedan och kör i mixer, skal och allt. "Moset" kan du sen lägga i kylen i alla fall en dag (aldrig testat längre....) 

    Rör ihop 200 g smör/margarin med 2 dl socker. Tillsätt 3 ägg, ett i taget. Sikta i 4 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och slå i 0,5 dl vatten (eller om du har någon mjölk/gräddersättning du gillar som inte smakar alldeles för starkt). Rör ordentligt med slickepott eller slev. Dela smeten på 2 eller 1/3 plus 2/3.

    Rör ut 2 msk kakao med 2 msk starkt kaffe. Häll det och ytterligare 2-3 msk kaffe i den ena smeten och rör ordentligt. Smeten ska vara lös men inte rinnig.

    Ta clementinmoset och rör ihop med resten av smeten. Den här smeten ska vara lösare, lite, lite rinnig. Man får prova sig fram lite eftersom olika clementiner är olika stora och "blöta".

    Smörj och bröa en form. En avlång går bra, men om du har en gammaldags rund, "blommig" så är det roligt att göra en mer dekorerad, festfin kaka. Klicka i smet helt random. En sked choklad här, en sked clementin där. Som det faller sig. Detta blir större "sjok" av varje smak, storleken kan anpassas genom att använda större eller mindre skedar.

    Kör i ugnen i 175 grader ca 50 minuter. 

    Beroende på form som använts kan kakan exempelvis täckas med mirror glaze, frosting eller glasyr och dekoreras med ex chokladdoppade kaffebönor, kanderade clementiner, syltad apelsin etc.
    Det lät gott det där. Det ska jag nog prova att göra. 

    Tack! 
    Carpe Diem
  • Rödtjärnens Anna
    Aniiee skrev 2018-11-21 23:31:24 följande:

    Recept? Självklart. 

    Lite förjobb:

    Tvätta 2 clementiner ordentligt, lägg i en liten kastrull, helst så liten att det kaaaaaaanske går i en clementin till bredvid. Täck clementinerna med vatten, lägg på ett lock, koka upp och låt koka i 8 min. Skölj av dem och ställ undan att svalna ca en halvtimme. Dela dem sedan och kör i mixer, skal och allt. "Moset" kan du sen lägga i kylen i alla fall en dag (aldrig testat längre....) 

    Rör ihop 200 g smör/margarin med 2 dl socker. Tillsätt 3 ägg, ett i taget. Sikta i 4 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och slå i 0,5 dl vatten (eller om du har någon mjölk/gräddersättning du gillar som inte smakar alldeles för starkt). Rör ordentligt med slickepott eller slev. Dela smeten på 2 eller 1/3 plus 2/3.

    Rör ut 2 msk kakao med 2 msk starkt kaffe. Häll det och ytterligare 2-3 msk kaffe i den ena smeten och rör ordentligt. Smeten ska vara lös men inte rinnig.

    Ta clementinmoset och rör ihop med resten av smeten. Den här smeten ska vara lösare, lite, lite rinnig. Man får prova sig fram lite eftersom olika clementiner är olika stora och "blöta".

    Smörj och bröa en form. En avlång går bra, men om du har en gammaldags rund, "blommig" så är det roligt att göra en mer dekorerad, festfin kaka. Klicka i smet helt random. En sked choklad här, en sked clementin där. Som det faller sig. Detta blir större "sjok" av varje smak, storleken kan anpassas genom att använda större eller mindre skedar.

    Kör i ugnen i 175 grader ca 50 minuter. 

    Beroende på form som använts kan kakan exempelvis täckas med mirror glaze, frosting eller glasyr och dekoreras med ex chokladdoppade kaffebönor, kanderade clementiner, syltad apelsin etc.


    Tusen tack! (Härligt med utförliga recept)Kakan hamnar definitivt på vårt bjudningsbord..

    ?
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!