• Shaun the sheep

    Att dekorera tårtor!

    Jag älskar att baka och gör det flera gånger i veckan. Jag älskar det så mycket att jag tänker bli konditor, förhoppningsvis till hösten (om kursen accepterar min ansökan) eller nästa höst, om det går åt skogen.

    Men det är några saker jag inte blir klok på! Jag hoppas på att få lite svar, och vart vänder man sig då, om inte till familjeliv? Här finns ju några av de mest begåvade tårtskapare jag nånsin stött på!

    Här kommer frågorna!

    1. När man ska "spackla" tårtan med grädde, hur gör man egentligen för att det ska bli snyggt? Jag försöker vipsa grädden ganska hårt, men ändå så ligger den inte snyggt runt sidorna! Hur gör man för att få till de där snygga kanterna som de på konditoritårtor?
    2. Det här med att göra blommor av flower paste.. För det första, kan man använda sugar paste till det också? Eller är det flower- eller gumpaste som gäller? Och för det andra; Kan man använda såna blommor även på gärddtårtor eller cupcakes, eller måste det vara på masipan eller sugarpaste (och alla andra täckningar det finns!)?
    3. Hur gör man för att få till höga, snygga brownies? Mina blir aldrig sådär snygga, vad gör jag för fel? Jag menar, om en brownie inte är sådär hög som på alla fina bilder (som typ den här: http://lindatherese.wordpress.com/2009/02/25/brownies-d/) då känns det mest som en kladdkaka...

    Det är väl dom frågorna jag kommer på just nu. Men de två första är de jag är mest nyfiken på Kan det vara värt att köpa en spatel från typ kakburken.se? Gör det skillnad?


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Svar på tråden Att dekorera tårtor!
  • Shaun the sheep
    Jjossan skrev 2010-06-22 19:38:55 följande:
    bakpassion.blogg.se/
    bra blogg att hitta tips för dig! :)
    Ojojoj... Jag som lovat sambon att lugna ner mig med bakandet =) Haha,
    hoppas han glömt bort det löftet, för jisses! Jag som tyckte att ajg redan hittat de perfekta bakbloggarna!   Jag kan inte ens beskriva med ord hur otroligt sugen jag är nu, efter att ha kollat runt lite
    Men jag hittade inte så mycket tips? Har jag letat helt tokigt?
    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Ylwis

    ja du att "spackla" runt kan vara en liten finnes men använd en stekspade, plättvändare, de är långa och  du får ett mera jämnt resultat.

    sen för att få nygga kanter med SP och Marsipan finns speciella verktyg men har man inte det funkar en slät stekspade och kniv utmärkt. man får lixsom arbeta sig fram  och träna sig till det.

    du kan göra dekoration av SP och ha på gräddtårtor, cupcakes osv. men lägg inte på för tidigt så det smälter.

    kom i håg att fodra lockena på sp och marsipan så de inte blir så där blöta som de kan bli.


    Mamma till Alvyn 051015
  • Nanniz79

    Ska man inte lägga dit socker blommor (dekoration ) för tidigt heller om man gör en gräddtårta

  • MariaX m 2

    Jag spacklar mina tårtor med smörkräm, använder en vanlig spackelspade från bygghandeln, kolla mina raka kanter i mitt album Om jag skulle använda grädde skulle jag vispa så hårt jag kan med lite marsanpulver i grädden och sen spackla som vanligt. Men det blir inte lika snyggt tycker jag och man får dessutom oroa sig lite för att SP:n ska smälta tycker jag.

    Flower paste är ett måste om du ska få till riktigt fina sockerblommor, enkla blommor kan du använda SP till. FP blir väldigt hårt och är inte gott att tugga på och på grädde och annan "blöt" täckning så smälter det.

    Brownies vet jag ingenting om


    Det kallas tvivel det där som stör...
  • Nanniz79

    sp står för? Intressant med smörkräm i stället för grädde. Men har du det på toppen?Tungan ute
    Dom får låta bli att äta mina sockerblommor då. Lägga på dom precis innan

  • DidleyDoo

    hoho, vi snackar tårtor och sp, sugarpaste i en annan tråd också...kolla där! Nu är jag en sån nybörjare att jag inte vet hur man länkar till den tråden men kolla efter rubriken om "smulig sugarpaste"

  • Enzo

    Jag kan svara efter min erfarenhet:

    1. Jag spacklar nästan alltid tårtor med grädde, tycker det blir godare än smörkräm men det är ju en smaksak. Jag använder en sk "lilleman" som jag stryker ett tunt lager på hela tårtan, sedan har jag den på en rullbricka (eller vad det heter), en sådan som man kan snurra runt. Jag håller lillemannen mot kanten och snurrar så blir det slätt och fint. Rullbrickor finns billigt på IKEA bl.a.

    2. Jag skulle inte rekommender sp till blommor om det inte är platta små blommor som läggs direkt på tårtan. Sp torkar inte och det gör att de inte går att forma som man vill (de sjunker ihop) samt att de blir jättesvåra att flytta på. Jag använder alltid mp eller fp, beroende på blommodell, eller marsipan, ska man göra tunna, större blommor krävs fp. Det går att lägga på gräddtårtor men i så fall precis innan de serveras, annars smälter de och blir mjuka, på cupcakes går det bra om det är smörkräm som frosting, annars är det samma där, om det är grädde får det läggas på strax innan.

    3. Ingen aning Flört


    Nanniz79 skrev 2010-07-29 22:27:34 följande:
    sp står för? Intressant med smörkräm i stället för grädde. Men har du det på toppen?Tungan ute
    Dom får låta bli att äta mina sockerblommor då. Lägga på dom precis innan
    Längst ner i min blogg finns förkortningar och vad de står för, titta gärna in. Alla andra också för den delen Solig
  • Nanniz79

    Tack Enzo. Mamma fyller och vi kom på att hon och jag ska göra varsin tårta och sen tävla.
    Priset blir Fika någon stanns förloraren betalar. Hennes bröder min man får vara dommareSkrattande

    Jag har tänkt gräddtårta, köppt socker blommor från kak (något på nätet) Fuskar lite
    Eller så tänkte jag göra rosor av marsipan. (Hittade en lätt beskrivning på nätet)

    Fyllning 1 har jag löst. Ska testa något jag hittade att man smälter typ aftereight eller dumle kola i grädde vispar pösigt/fluffigt sen brer på när joxet blivit kallt.

    2:ans fyllning vet jag inte än.
    Mamma gillar bär.
    Vad tycker ni?

Svar på tråden Att dekorera tårtor!