Inlägg från: Ljushuvud |Visa alla inlägg
  • Ljushuvud

    Har kvinnor inget ansvar?

    Vill först börja med att förklara att jag tar totalt avstånd från våld, hot, övergrepp, misshandel m.m.!!!


     


    Har kvinnor inget ansvar om de blir våldtagna?

  • Svar på tråden Har kvinnor inget ansvar?
  • Ljushuvud

    (Det är alltid mest känsligt att starta en tråd som har ett brännbart ämne, men blir omedelbart ombedd att komma med sin egna åsikt, eller så blir man påhoppad av de som stämplar trådskaparen med en åsikt..)


     


    Om kvinnan klär sig extremt utmandnade och beter sig utmanande? Har hon då något ansvar om hon blir våldtagen?


     


    (För er som måste ha någon sorts exempel för att förstå. "Extremt utmandnade klädsel", kan ju t.ex. vara genomskinlig bh, kortkort utan undisar, högklackat och mycket smink. Att bete sig utmanande? T.ex. genom att själv göra närmanden och "visa" sin kropp.)

  • Ljushuvud

    En sak som dyker upp, som i vilket fall jag tycker ställer till det och förenklar det hela på ett dåligt sätt,  är "får skylla sig själv!".


     


    Det är ju aldrig ok att någon blir våldtagen!! ALDRIG!


    Ingen som blir våldtagen får skylla sig själv! Men som några är inne på,, om man utmanar ödet så har man väl ett visst ansvar?


     


    Med risk att komma lite från själva ämnet. Tar jag på mig en IFK tröja och ställer mig i AIK klacken och skanderar "AIK är bögar",, har jag inte ett visst ansvar då om jag blir nedslagen??

  • Ljushuvud

    Som sagt, många har väldigt starka åsikter om detta... Tycker dessutom att åsikterna oftast är till nackdel för i detta fall kvinnorna själva.


     


    Givetvis är det helt oacceptabelt att någon skall bli utsatt för något som är emot deras vilja.. men när man vet att provokation kan leda till någons oönskade handling?! Jag vill påstå att man då har ett visst ansvar!


     


    Ansvar är definitivt INTE samma sak som att man får skylla sig själv!!


     


    Den som utför ett brott är ju alltid den som utfört det?! Det finns tyvärr situationer där just provokation är en förmildrande omständlighet. Polisen får t.ex. inte sätta dit någon genom att provocera fram brottet, även om det är en notorisk brottsling och provokationen leder fram till att bevisa att förrövaren utfört eller haft till avsikt att utföra brottet.


     


    Män kan bli våldtagna precis som kvinnor! Men jag tror inte att män kan ha sex utan att vilja det.


     


    För mig är det i vilket fall så otroligt omöjligt att förstå att någon vill våldta någon annan. Läste i dagspressen häromdagen om 2 killar som försökte våldta en tjej, mitt på ljusa dagen. Hon hade med största sannolikhet inte provocerat dem!! 2 killar som letar upp ett offer, det är helt sjukt! De vet precis vad de håller på med, och det är i vilket fall för mig väldigt intressant att förstå vad de har för argument till sitt handlande.


     


    För att lösa problemet hur skall man göra då? (Blir det ännu hetare nu?) Kanske genom att vi accepterar skillnaden mellan kvinnor och män? Att vi i dag kämpar för jämnlikhet tror jag är en försämring för kvinnor i det långa loppet. Kvinnor är inte män! Vi har helt olika mål och visioner. För att få män att förstå så bör man upplysa män/killar redan i skolan, och man måste ha någon sorts befogenhet att faktiskt kräva att killarna förstår och accepterar att våldtäkt är förbjudet. Om det föreligger misstanke om att budskapet inte går fram, då måste det finns en instans som ser till att hantera det, för buskapet skall accepteras!


     

  • Ljushuvud

    Kvinnor som blir våldtagna har inte sex!


    Visst kan man ha sex utan att man egentligen ville, eller att man känner att det inte är på lika villkor, men det i sig är inte våldtäkt.


     


    Våldtäkt är som vilken våldshandling som helst. Handlingen kan utföras mer eller mindre grovt. Offret kan bli mer eller mindre skadat.


     


    Våld är aldrig acceptabelt.


    Det kan aldrig vara en förmildrande omständlighet om det förekommer viss provokation.

  • Ljushuvud

    Hmm, jag trodde i min enfald att det framgick att kvinnor som blir våldtagna INTE har sex vid tillfället?!


     


    Enkla frågor är det lätt att svara på, men din fråga är inte så enkel. Jo den är "för" enkel!


     


    Det som provocerar förrövaren är anledningen! Mitt exempel på kvinnans klädsel var enbart ett exemepl för att på ett förenklat sätt beskriva en provokation. Men vad som får män att bli våldtagna,, jag kan tänka mig att det är ett sätt att visa sin makt över en man som försöker vara allt för självsäker? (Bara en teori)


     


    Om jag är ute på stan och en tjej kommer fram till mig, och slänger sig om halsen på mig samtidigt som hon är naken.. (det har t.o.l. aldrig hänt!) så tror jag att jag skulle tänka många olika tankar, allt från "vill jag ha sex?" till "oj, behöver hon hjälp innan någon våldtar henne?".


     


    Vad är kvinnans tanke med att visa så mycket som möjligt av det som många män tycker är det mest spännande av allt?

  • Ljushuvud

    Det finns väl situationer där man definitivt inte har något som helst ansvar för situationen. När det inte finns någon som helst provokation, men nu handlade det om när det finns en provocerande omständlighet.

  • Ljushuvud

    På något sätt så känns det som om svaren som säger att kvinnor inte har något ansvar är ett problem i sig.


    Klär sig kvinnor "utmanande" för att de vill titta på sig själva?


     


    Varför kan det inte få vara så enkelt att kvinnor klär upp sig för att attrahera det motsatta könet? (Visst det låter lite mossigt, men jag tror ändå att det är så det funkar)

  • Ljushuvud
    Modgun skrev 2010-06-23 12:25:27 följande:
    Om den nu är "för" enkel så borde det inte vara så svårt att svara eller hur?

    VART låg dessa mäns (i de artiklar som jag bifogade) ansvar.?

    Angående det jag har markerat i din text. Menar du då att män som blir våldtagna har sex och njuter av det?
    Kan då bara kvinnor bli våldtagna?

    Jag förstår inte riktigt vad du hänger upp dig på eller varför jag behöver besvara något som du missförstått..


     


    Försök i stället att själv besvara den ursprungliga frågan, så utförligt som du kan.


    Som våra kära politiker brukar svara,, jag vill inte gå in på något enskilt fall!


     


    Men det ansvar man själv har är att man skulle kunna undvika en oönskad situation om man inte varit enfaldig och hävdat sin rätt att vara sig själv var man vill, när man vill och hur man vill.


    Det är dessutom inte argument från en väldtäktsman att man blev "provocerad" som diskuteras!


     


    Det finns oändligt många situationer där man har ett ansvar.


     


    Köra bil i 200kmh på en slingrig väg. Är det biltillverkarens ansvar att man gör det?


    Att Michael Jackson dog av en överdos, är det läkarens fel?


    Att en knarkare dör är det tillverkarens fel?


     


    Det jag undrar är ju bara varför kvinnor alltid hävdar att de inte har något ansvar i våldtäktssituationer. Why??

  • Ljushuvud

    Jaja,, det finns alltid de som inte kan skilja på saker och ting.. Frågan handlade ju om kvinnors ansvar?! INTE om männens. Varför skulle männen njuta av att bli våldtagna? Jag tror i vilket fall inte det och har inte antytt det! Män kan precis som kvinnor bli våldtagna! Jag antar att INGEN som blir våldtagen anser sig ha sex under våldtäkten!!

Svar på tråden Har kvinnor inget ansvar?