• O Z

    Lakrits

    Jag undrade detsamma och sökte svar på nätet. Vad jag kom fram till är att det finns ett ämne i salmiak som kan påverka barnets intelligens och kan ge barnet inlärningssvårigheter. Jag klipper in det här:


     


    Till den gravida kvinnan rekommenderas inte ett regelbundet intag av lakrits eller sal- 


    miak. Engångsdoserna torde även hållas i en måttlig mängd, mindre än 50 gram per dag. 


    Lakrits och salmiak innehåller glykyrritsin, vilket till exempel kan orsaka svullnad och 


    förhöjning av blodtrycket. Utöver detta är det möjligt att den gravida kvinnans rikliga 


    lakritsintag kan ha samband med barnets för tidiga födsel (Hasunen et al.2004:72). 


     


    Studier tyder på att stort intag av lakrits kan påverka negativt barnets kognitiva förmåga. 


    Helsingfors och Edinburgh universitets forskare följde med 321 friska nyfödda i Finland 


    år 1998. Barnen var födda mellan graviditetsvecka 35-42. Då barnen var 8 år gjordes det 


    tester på dem där språket, minnet och koncentrationsförmågan testades. Även barnens 


    mammor skulle fylla i ett frågeformulär (Kulonen 06.10.09).  


     


    Undersökningen påvisade att de barn, vars mammor hade ätit över 500 mg av glykyrrit- 


    sin (ett ämne som finns i lakritsen) per vecka var mindre smarta än jämnåriga barn. De 


    hade också mera koncentrationssvårigheter och ADHD typiska beteendestörningar (Ku- 


    lonen 06.10.09).  

     


    Kostens och levnadsvanornas inverkan på 


    graviditeten 


     Minna Kallio, Johanna Lahtinen 


     Examensarbete / Degree Thesis 


     Vård 2010                                                                 


     Maj-Len Törnqvist 

  • O Z
    LV2 skrev 2010-07-27 20:35:46 följande:
    Det var nog den studien läkaren pratade om när jag frågade jag har i alla fall dragit ner men suget är stort ibland
    Jag tror på sund förnuft:)
  • O Z
    Lapsang skrev 2010-07-27 22:22:48 följande:
    Det är ju absolut mkt möjligt att det är lakritsen som orsakade den lägre intelligensen, vilket ju verkar vara vad forskarna menar också. MEN det är som alltid viktigt att komma ihåg att samvariation inte är samma sak som orsakssamband. Med detta menar jag i detta specifika fall att det KAN vara så att det är en viss typ av mammor som tenderar både att äta extrema mängder lakrits OCH få mindre intelligenta barn, av en helt annan anledning än lakritsen. (Detta är absolut inte menat som ett spydigt påhopp, jag älskar själv lakrits! Vill bara påpeka att det inte är SÄKERT att det är lakritsens fel.) Det KAN vara så att de med lägre intelligens i genomsnitt äter sämre än andra och därmed även mer godis och även då lakrits, och intelligens är ju till stor del ärftligt... (Återigen, inget påhopp, mumsar själv gärna godis och snabbmat, vill bara öppna för möjligheten att det skulle kunna vara så.)
    Sant.
  • O Z
    guinevere skrev 2010-08-03 17:55:15 följande:
    Jag antar att glykyrritsin och glycyrrhetinicsyra är samma sak? Om vi antar det så åt mammorna i studien mer än 500mg per dag. Enligt livsmedelsverket är det 100mg i 50g lakrits (www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Go.../). Då har de finska mammorna alltså satt i sig mer än 250g lakrits. 

    Så jag hoppas att ingen mår dåligt över att ha käkat lite lakrits. Måste dock till en jäkla mage för att klara sådana mängder
    De hade ätit 500 mg per vecka, inte per dag! Det betyder att de hade ätit mer än 35,7 g lakrits om dagen. En helt normal konsumption.
  • O Z
    guinevere skrev 2010-08-09 10:11:57 följande:
    Ahh. (Undrar om min mamma åt lakrits... Flört ) 

    Du råkar inte sitta på en länk till själva studien/forskningen förresten? Har försökt googla men hittar inte. Alltid värt att fråga, vore intressant att läsa mer. 

     
    Läs längre upp i tråden, jag har postat den tidigare! Intressant, tycker jag:)
  • O Z

    Den studien jag pratar om är inte aftonblandets och handlar om salmiak och inte om lakritsrot.

Svar på tråden Lakrits