Inlägg från: mamman i skogen |Visa alla inlägg
  • mamman i skogen

    när vet man att barnet inte kan prata?

    trollet1985 skrev 2010-08-09 21:08:08 följande:

    Vid vilken ålder insåg ni att era barn behövde stödtecken?

    Jag har en son som är 13 månader som vi inte vet om han kommer kunna prata pga en hjärnskada som en läkare åstakommit.

    När kan man börja se att barnen inte kommer kunna prata?
    Finns det tecken innan på att barnet inte kommer kunna prata?
    Var kan man få hjälp med att lära sig tecken?


    En liten tanke inför tecken. Det är jättebra att använda som stöd men när du säger en hjärnskada så antar jag att du menar en syrebrist orsakad av vården mao en cp diagnos. Och då kommer ju en motorisk problematik som kanske gör det svårt att teckna. Alla förespråkade tecken för sonen men vi valde att inte lägga för mycket energi på det även fast han har ett stort ordförråd när det gäller tecken men han kan ju  inte själv motoriskt teckna. Vi körde på paralellt med bilder bliss och tecken samt olika talsynteser så att sonen själv fick en röst till sånger kunder välja i leksituationer bland olika val etc. Fördelen med att komplettera med bilder är ju stor då andra barn och vuxna kan förstå inte bara ett fåtal utvalda och man följer med i utvecklingen på sitt eget lilla vis och bildar meningar med bilder detta är oerhört svårt att göra med tecken och bli förstådd.

    Har man en hjärnskada har man ju också dysartri och munmotoriken är ju påverkar  och spasticitet eller för låg tonus påverkar ju talet så det kan om det kommer kmma väldigt sent eller vara väldigt otydligt och oförståeligt för utamstående. 

    Så mitt bästa tips är stirra er inte blinda på en kommunikation det är ju först när barnen blir närmare skolåldern man gör en psyykologutvärdering och kommunikationsutredning och då har man missat många tåg om man enbart jobbar med en sak som tex tecken. Och framförallt tycker jag att barnen missar mycket av det sociala om de enbart tecknar då tyvärr så få förstår det och självständiga individer vill man ju att de ska bli och inte alltid behöva tolkas av en vuxen i lek och vardag.

    Material och hjälp ska logoped ställa upp med så var jobbiga och kräv saker och tips på olika bilder program teckenkurser etc etc.

    Sonen har som huvudkommunikation bliss och detta började vi med när han var två år trots att hab motsatte sig detta . Bliss används framförallt i hjärnskadegruppen och är det enda språk som är helt med grammatik och följer helt och hållet det talade språket och det är internationellt och lika i hela världen. Det fungera utmärkat att introducera när barnen är små och man byggar sakta upp sitt språk. Det enda förbehållet är att man inte kan ha en utvecklingstörning mer än en lindrig för att klara språket då det är mycket abstrakta icke bildlika symboler, men de enklare symbolerna går utmärkt för alla att använda för alla.
    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • mamman i skogen

    Ska tillägga att det är oerhört viktigt att barnen får en egen röst för att utveckla sitt språk där kommer hjälpmedlen in hör man aldrig det man säger får man svårt att förstå meningsbyggnader regler osv i språket hörseln är lika viktig som synnintrycket av bilden tyvärr är de restriktiva med sådana hjälpmedel men man får stå på sig.


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
Svar på tråden när vet man att barnet inte kan prata?