• mammasgullar

    när vet man att barnet inte kan prata?

    trollet1985 skrev 2010-08-11 21:56:07 följande:
    Sonen har en "orsakad" hjärnskada. En läkare klantade sig och satte ett ventrickeldränage i hjärnstammen på sonen. Där alla signaler mellan lill och storhjärna korsas.
    Vad det kommer ge vet ingen, då ingen har lyckats göra detta misstag innan i Linköping.
    Därför kan dom inte heller svara på om hans tal är påverkat eller inte.
    Han kan använda vänster kroppshalva, men "undviker" att göra det om han inte måste.

    Han testar en hel del ljud och egna ljud, både höga och låga. Ibland så att mammas öron håller på att trilla av Flört  Han börjar härma mer och mer. Sonen var hos mormor idag, och när hon sa "lampa" försökte han härma henne Glad 
    Min son har troligtvis skador på lillhjärnan,
    och han är nu 2 år och 2 månader och pratar just nu på samma nivå som ja en 1 åring högst. Detta har han börjat med sista månaderna och det kommer fler och fler ord.

    När HAB föreslog att vi snart kanske ska börja med stödtecken eller logoped så blev jag livrädd när det blev tal om stödtecken, visst tycker jag det självklart vore skönt om han kunde så många mer "ord/tecken" och kan berätta precis vad det är han vill ha,

    Men samtidigt är jag rädd att om dom tar in stödtecken nu kanske det förhindrar litegrann hans sätt att lära sig prata.
    När han lärde sig säga Tack övertog det alla ord, och fick en väldigt stor betydelse, han kan t ex inte säga mjölk/mat/osv osv utan han säger Tack och sen är det upp till oss att försöka gissa vad han vill ha.

    Så om han får stöd kanske det övertar talet då han får ett språk där.

    Och nu sista veckorna inser jag att hans språk spricker upp nu, efter 2 års ålder.

    Jag säger självklart inte att detta är rätt sätt att tänka på, men med språket han man mycket tid på sig att lära sig, min son intresserade sig för det motoriska, istället för språket ( problem med grovmotoriken) Och jag tror det gjorde att han inte brydde sig om talet just då. Men nu börjar han lära sig behärska sin kropp och talet börjar komma igång.

    Jag vet inte om detta hjälper dig alls, men tänk på det. Ditt barn har fortfarande tid på sig. Det finns barn som inte lär sig prata förän de är 4-5 år och lär sig då prata ordentligt.
Svar på tråden när vet man att barnet inte kan prata?