Inlägg från: de Robespierre |Visa alla inlägg
  • de Robespierre

    Vad prioriterar du, sex eller monogami?

    Completorium skrev 2010-08-24 09:54:45 följande:
    Mm... förlegad, eller kanske bara en parentes i historien. I boken "Sex at dawn" hävdas det att människan har levt mycket mer polyamoröst  under större delen av sin historia.

    www.sexatdawn.com/

    Tydligen är det också så att i djurriket, ur vilket det ofta plockas exempel på livslång monogami, ofta är så att individer visserligen skapar monogama sociala relationer, men att hanen inte alltifd är biologisk far till de ungar han är med och föder upp. Det har den moderna gentekniken visat. Djuren knullar runt!
    Jag förstår vad du far efter. Men om vi skall titta på hur människan levde långt tillbaka i historien så blir det lätt missvisande då en massa faktorer spelade in (och om vi går väldigt långt tillbaka så är det bara antaganden eftersom vi inte har några reella bevis på teserna).

    När det gäller djurlivet så blir det ännu mer komplicerat.

    Det vi dock kan utgå ifrån är att de senaste 40åren har inneburit stora förändringar i hur vi ser på parförhållande, äktenskap, mono/polygami och alla yttre faktorer som gör att vi kan välja andra alternativ för vårt levende än vad man kunde tidigare.

    Dock skall man inte tro att det inte fanns partnerbyte, swingers, älskare/älskarinnor och att de hade liknande problem osm vi har idag. Vi människor har våra grundläggande behov och de har vi haft under tusentals år.
  • de Robespierre
    Completorium skrev 2010-08-24 11:10:46 följande:
    Ja, och vad gäller djur så är det väl snarare norm med ett omväxlande och rikt sexualliv, präglat av stor frihet i syn på relationer, i synnerhet bland de högre däggdjuren som har så många gener gemensamma med oss. Det visades ju bl.a. i en vandringsutställning för ett år år sedan.
    Om man skall jämföra med djur så måste man ta med hela deras beteende och sociala mönster. Lejonhannen dödar ibland honans ungar ifall det inte är hans och han vill kliva på. Det är inte ovanligt att att inom vissa arter  att honan dödar eller stöter bort hannen efter fullbordad älskog. Sex som en ren njutning existerar i princip inte utan är strikt för fortplantning. Det finns även djur som är extremt monogama som t.ex svanen.

    Vet inte om djurlivet är något att vara avundsjuk på.
Svar på tråden Vad prioriterar du, sex eller monogami?