Inlägg från: SVejsan |Visa alla inlägg
  • SVejsan

    Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?

    Stockholm Vatten AB (Stockholms kommunala bolag som tillhandahåller dricksvatten) har följande kommentar: 

    "Varmvatten är inget livsmedel och ska därför aldrig användas till matlagning och dryck. Det finns en risk att varmvattnet löser ut koppar från ledningarna.

    Små barn är särskilt känsliga för koppar. Gör därför aldrig barnmat eller välling med hjälp av vatten från varmvattenkranen utan värm alltid kallvatten."

    Källa:
    http://www.stockholmvatten.se/sv/Kontakta-oss/Fraga-dricksvattenspecialisten-om-vatten/Inkomna-fragor/

  • SVejsan
    Virriga Vera skrev 2010-08-24 20:57:28 följande:
    Förr var vattenledningarna av koppar och då var det direkt olämpligt att använda varmvattnet. Idag när de flesta ledningarna är av andra materiel så är det inte farligt.
    Förr? 90% av vattenledningsnäten är fortfarande av koppar... Är verkligen de utanpåliggande rören i tex badrum i plast? Har för mig att de är av plastöverdragen kopparlegering...
  • SVejsan
    Completorium skrev 2010-08-25 07:20:55 följande:
    Som jag skrev:
    Completorium skrev 2010-08-25 00:16:59 följande:
    Även i nybyggda hus använder man mest kopparrör, och man har inte olika material i varmvattensrör och kallvattensrör. Begriper inte var ni har fått det ifrån. Och jag tror att det som några av er uppfattar som plaströr är plastklädda kopparrör. Man har plastinklädnaden på rör som ska dras i väggar  som en säkerhetsåtgärd. Om kopparöret skulle frätas sönder och springa läck så blir det inte nåt läckage inne i väggar utan vattnet förs inne i plastbeklädnaden och kommer fram på synliga ställen.
    Här sitter jag och retar mig på att folk inte läser trådarna ordentligt.. så missar jag själv att du hade svarat på detta...
    (Redan i inlägg 25 så länkade jag till stockholm vatten  ab om risken av kopparutfällningar i varmvatten och så fortsatte folk ändå att tro det var en "myt"...)

    Jag skall göra bot och bättring
  • SVejsan

    När det gäller Argos länk till undersökningen av Vattenkvalite i några hus i Kalmar så finns det några osäkerhetsfaktorer vilket gör att man inte per automatik kan applicera det på alla varmvattenledningar i sverige. Det man kan fastställa av det är att huvuddelen av kopparutfällningen sker från varmvattenberedaren till Tappstället.

    Mer saker som påverkar är Distansen varmvattenberedaren till tappställetRörens kopparkvalite. Med vilken frekvens man  tar varmvatten. Vattnets beskaffenhet, hur "aggressivt det är".  

    Min fråga till folk är "Varför riskerar man det över huvud taget?" 

  • SVejsan
    Argo skrev 2010-08-26 10:33:18 följande:
    Ja, det är EN undersökning av saken. Det finns säkert fler. Det belyser dock storleksordningen på probemet.
     
    För att man överhuvudtaget skall ta skada av koppar i kranvatten (och det finns i kallvatten med, men redovisas inte i rapporten) måste man dricka sådana kopiösa mängder att man dör av utsliten urinblåsa långt innan dess. 
     
    Att inte använda varmt kranvatten till barnmat är en sak, kokar man det inte kan det finnas bakterier i det. Kokar man vattnet dör bakterierna så just go ahead och koka pastan i varmvatten. För kopparens skull är det i det närmaste egalt hur man gör. Det är så små mängder vi talar om.
     
     
    Barn i trafikmiljö är betydligt mer utsatta för gifter och partiklar än barn som ev någon gång får pastan kokad på vatten från varmvattenkranen. Alla som är hysteriska kring detta med varmvatten - är det alla dessa föräldrar man ser som har gasmasker på sina ungar när de gå på trottoarerna i stan?
    Eller menar ni att folk är ansvariga i det ena fallet men oansvariga i det andra?
    Storleksordningen beror också hur länge du spolar ur varmvattenledningarna , tar du mer eller mindre direkt i nattståndet vatten så har man mätt upp koncentrationer uppemot 720mg / liter (uppsala/malmö): Är ledningarna nyare så är risken för kopparutfällning större än på äldre då det ej hunnit skapats skyddande oxid. Kalmarhusen var över 50 år gamla...

    Refererar till:

    http://documents.vsect.chalmers.se/CPL/exjobb2006/ex2006-009.Pdf


    ...
Svar på tråden Är det allmän kunskap att veta att man inte använder varmvatten som tas från kranen?