• Kurreburre

    Jämställdhet

    Ojämställt mellan ofrivilligt barnlösa och par som får barn på naturligväg

    När man vill adoptera ett barn måste man först gå en obligatorisk utbildning där kommunen hänvisar till den här utbildningen. I en del kommuner står kommunen helt för utbildningskostnaden, en del subventionerar kostnaden men en hel del låter tyvärr paren stå helt för kostnaden som kan uppgå till 7000kr för ett par.

    I Socialtjänstlagen om Internationella adoptionsfrågor står det att det är frivilligt för kommunerna att ta ut en avgift för utbildningen eller att subventionera den. De får alltså ta ut en skälig avgift men måste alltså inte.
    http://brs.skl.se/cirkular/cirkdoc.jsp?searchpage=brsbibl_cirk.htm&op1=&type=&db=CIRK&from=1&toc_length=20&currdoc=1&search1_cnr=2004:85

    Lagen ger alltså kommunerna självbestämmande rätt och ansvar att själva avgöra om de ska subventionera den här kostnaden eller inte. Men tyvärr innebär frivilligheten att många väljer att ta betalt och inte subventionera det här och det innebär alltså att de som vill adoptera inte blir jämställda med de som blir gravida på naturlig väg som får sin kurs betald av kommunen.

    Vi anser att kommunerna borde stå helt för den här kostnaden precis som man gör för kostnaderna för par som blir gravida när det gäller föräldrakurser och mödravård. Vi anser att lagen bör ändras så att kommunerna inte själva får bestämma. Antingen ska alla betala lika mycket var man än bor eller på vilket sätt man än blir förälder på eller så ska alla få det gratis. Som det är idag diskriminerar man ofrivilligt barnlösa par och det är absolut inte jämställt.

    Hur vill ni göra det jämställt och rättvist och se till så att par som vill adoptera inte blir diskriminerade?

    Barnlängtan - patientföreingen för ofrivilligt barnlösa
    www.barnlangtan.com


  • Svar på tråden Jämställdhet
Svar på tråden Jämställdhet