Länge sedan någon skrev något i den här tråden, men nu plockar jag upp den :)
Jag har länge sett foton på dessa fina bakverk, men inte förrän nu kommit mig för att testa. Körde med Leilas recept först. Äger ingen mandelkvarn så jag körde mandlarna extra länge i matberedaren, hoppade över siktningen av både mandel och florsocker, vände bara ner allt i äggsmeten.
Första omgången gjorde jag chokladmacarons. Jag äger en silikonmatta från tupperware som man kan grädda kakor på, men äger bara en sådan. Så när första plåten var klar så skulle de kallna, tas loss, silikonmattan diskas och sedan kunde jag klicka ut de sista 25... Så andra plåten hade jag väl inte tålamod att vänta tillräckligt länge innan jag stoppade in de i ugnen. De sprack lite. Men första plåten blev bra!
Andra omgången ville jag göra citronmacarons. Det hade Leila inget recept på, men jag tog rivet skal av en halv citron i mandelsmeten samt gul karamellfärg köpt på ica. Men jag upplevde att den gula färgen har en bismak! Någon mer som testat den? Det var inte att rekommendera. Synd att Ekströms slutat med sin hushållsfärg.
Fyllningen gjorde jag som Leilas smörkräm och med rivet skal av en halv citron och saft från en halv citron. Förutom att färgämnet smakade lite skumt så blev de goda.
Tredje omgången gjorde jag hallon, i princip enligt Leilas recept. Men vid det här laget hade jag tröttnat på att skålla mandel :) Jag hittade ekologiskt mandelmjöl på Coop i LowCarb-sortimentet. Röd karamellfärg har jag fortfarande kvar en halv flaska av Ekströms, så mina hallonmacarons blev fint rosa. Istället för hallonsylt tog jag naturella hallon. Det är nog sött ändå! Blev otroligt god hallonkräm!!! Helt ljuvlig.
Här ska också inflikas att florsockret tog slut och affären var stängd! Jag gjorde smörkrämen på vanligt strösocker! Det gick jättebra! Vispa på ordentligt med elvisp bara så försvinner kornen efter ett tag. När jag vispat i både gulan och hallonen så märktes inte längre att det var vanligt strösocker i.
Nu började tyvärr barnen klaga på att de inte gillade smörkräm. De gillade hallonsmaken, men inte den feta smörsmaken. Till morotskaka använder man ju philadelphia och florsocker, kanske kunde man ha philadelphia som grund istället för smör? Blåbärsmacarons nästa! Blå färg från ica. Lite blått och lite rött i mandelsmeten, så det gick mer åt lila. Men det ville dra lite åt grått tyvärr, mer rött nästa gång.
Blåbärsfyllningen testade jag att ta 50/50 med smör och philadelphia, och naturella blåbär och florsocker. Men den blev mycket lösare än smörkrämen tidigare. Jag tror att Philadelphia "sväljer" mycket mer florsocker än vad smör gör. Men ännu mer socker är inte vad dessa kakor behöver. Smaken var jättegod, men lite för flytande form. Hur få den tjockare utan att ha i mer florsocker? Jag vet inte. Kanske tjocknar den över natten, vi får se imorgon. Blåbärsmacaronerna är alltså inte hopsatta ännu, jag avvaktar lite.
Dessa blåbärsmacaroner och även hallonmacaronerna blev väldigt gryniga och ojämna på ytan. Funderar över om det var mandelmjölet som gjorde det så? Konstigt om mandelmjöl ska ge en grynigare yta än mandel hackad i matberedare. Men hittills har mina finaste blivit av den mandel jag hackat själv i matberedaren.
Nästa plåt blev rabarber! Det har jag mycket av i trädgården. Detta var innan jag upptäckt hur lös blåbärsfyllningen blev, så tyvärr hade jag pliladelphia även i denna fyllning. Men bara ca 60 gram. Skivade 3 rabarberstjälkar i en skål och mikrade tills det mesta vattnet kokat bort. Rörde ner rabarbermos och florsocker. Ja, även denna blev lite i lösaste laget och jag väntar till imorgon med att fortsätta. Kanske är det smör som är det enda vettiga? Rabarbermacaronerna är gröna med rosa fyllning. Tyvärr sprack dessa kakor i ugnen. Jag provade ett annat recept med sockerlag och de sprack allihop...
Nästa plåt ska däremot bli något helt annat och det är en önskan från min 13-åriga dotter som är den som minst gillar smörkräm. Vi ska göra chokladmacarons igen men fylla dem med mjukrörd glass och sedan förvara dem i frysen tills de ska ätas.
En annan variant jag vill prova är kanel, med kanel både i kakan och i fyllningen.
Tänker också göra som citronmacaronerna ovan fast med apelsin istället och försöka få till en något mer orange färg på kakorna.