Inlägg från: Selfish Geene |Visa alla inlägg
  • Selfish Geene

    Snus = 60% missfall

    Snusning innebär inte att risken för missfall är 60%, det betyder att risken ökar med 60%.

    Risken för missfall är 20% för en frisk, icke-nikotinist, för den som snusar ökar risken 60%

    20%+60%=32% risk

    (med reservation för %-satserna, jag vet inte om "Normal-risken" är 20%, jag antar att det variera med tex kvinnans ålder)

  • Selfish Geene
    sarana skrev 2010-10-02 21:48:02 följande:
    Jag snusar och har aldrig fått missfall.. Har två barn.

    Har därimot hört att om man e snusare eller rökare och blir gravid så är risken större att det blir missfall om man bara tvärslutar.
    Men jag vet inte..
    Det är en skröna, nikotin är inte en stark drog och abstinensen är inte så kraftig att det kan framkalla missfall
  • Selfish Geene
    Bullan1978 skrev 2010-10-02 22:23:33 följande:
    Precis när min sambo satt och skulle förklara det här med 60% risk så läste jag ditt inlägg. Vet du var du läst om detta? Läste här: www.9manader.nu/gravid/gravid/gkomplikat/miss... att vid 20 år är risken 10% och vid 40 år är risken 30%. Jag är 32 år så för mig är risken kanske 20 % plus det faktum att jag snusar... Så då ökar risken alltså med ca:32%.

    Jag var 29 år när jag blev gravid första gången och då kedjesnusade jag. Slutade tvärt när jag fick reda på att jag var gravid. Prövade med Onico i några dagar men jise vad äckligt! Det var inte alls svårt att sluta snusa när jag fick svart på vitt att jag var gravid.

    Jag har inte haft missfall. Är livrädd för det. Och jag beklagar att du behövt genomlida så många.

    Det är väldigt, väldigt tidigt ännu att säga om jag är gravid igen (är i så fall i vecka 3). Men jag tror att jag är det då jag känner en svag, molande värk hela dagarna sedan flera dagar tillbaka, är mkt törstigare än vanligt och känner mig lite svullen i buken.

    Eftersom jag misstänker att jag är gravid borde jag såklart sluta med snuset på en gång. Men dum i huvudet som jag är så är det svårt att låta bli då jag någonstans ändå inte vågar tro fullt ut på att jag skulle vara gravid. Ska ändå försöka att lägga ner snuset... i morgon... Har inte köt ngn ny snusdosa... Vill inte öka riskerna för missfall pga snuset. Känns så onödigt.
    Grattis till (förhoppningsvis) graviditeten!
    Ja, så är det!
    Istället för en missfallsrisk på 20% ligger du på 32% risk, alltså 12%-enheter över "normal-risken"
  • Selfish Geene
    sarana skrev 2010-10-02 22:26:55 följande:
    Som sagt, jag vet inte.

    Det e mycket möjligt att det e en skröna.

    Tycker dock att det låter lite väl häftigt att snus skulle framkalla 60% missfall.
    Jag har förklarat hur riskerna ska bedömas i #3
  • Selfish Geene
    Happyness skrev 2010-10-03 21:30:01 följande:

    Använder oxå onico. Men det är alltså 32% risk för mf om man snusar. Vad är riskerna vid rökning? För när jag läste om det här med att snus skulle öka riskerna så läste jag att det var större risk att få mf av snus än cigg. Kan det verkligen stämma? :O


     


    Man tror ju att snus skulle kunna vara ett bättre alternativ än cigg t ex... Såklart är ju inget av dom bra. Och onico funkar hyffsat... :)


    För barnen som överlever tror jag att snusningen är "bättre", mf är plågsamt för föräldrarna men för fostret har det ju ingen betydelse alls
Svar på tråden Snus = 60% missfall