Inlägg från: FannyN |Visa alla inlägg
  • FannyN

    Pralintillverkning!

    Nu ska jag börja! Jag har beställt massa formar och verktyg från England och ska gå kursen i Nora i December. Det ska bli så kul!

  • FannyN

    Ja det skulle vara spännande att veta skillnaden för som sagt prisskillnaden är rätt stor. Men det är säkert en del beroende på att de finns ett stort utrymme för prissättningen. Jag betalade 80 kronor för mina i silikon som är det där märket på filmen på youtube och sen ser jag samma form för 239 på en internetshop.


    På bagaren och kocken finns ju billiga i silikon och riktigt billiga i plast. Om de där formarana för 29 i plast funkar bra så fattar jag inte vilka som köper de för 239 faktiskt.


    Jag vet med mig att jag kommer att vilja ha massor med formar på en gång och det kan tydligen gå på mellan 500 och flera tusen...lite skillnad. Varje gång jag börjar med något nytt vill jag ha allt på samma gång liksom.


    Det ska bli kul med kursen, t ycker jag om det ska jag gå många kurser jag älskar att gå på kurs!


    Jag är orolig för chokladtempereringen för jag har ingen skiva utan vill göra i bunkar hoppas man får lära sig det också.


    Det är riktigt kul att läsa om er och vad ni gör och det är roligt att ni och tråden finns!!

  • FannyN
    CoolJen skrev 2010-11-23 13:40:26 följande:
    På kursen jag var på så rekommenderades INTE silkionformar, har dock själv aldrig provat.
    Vore kul med svar från folk som provat bägge!

    Vad jag vet om hårdplast är att man verkligen kan banka ut bubblor, att formen håller väldigt väldigt länge, att man lätt kan 'banka' ut pralinerna.

    Däremot så såldes formarna på kursen till ett väldigt överpris
    Var gick du kurs då och vad kostade formarana där?
  • FannyN

    Först vill jag tacka dig för den roliga listan du hade i den presentation! Jag snodde den. Det ser ut som jag är helgalen om man läser de knasiga svaren men allt skedde ju inte förra veckan liksom. haha den var riktigt kul! Tack.


    Okej, det knasiga är att jag haft en sån stor skiva med kavel till men gett bort det. Då kom det från IKEA men jag ansåg det till slut vara otympligt och jag använder diskbänken eller tupperwares bakduk när jag bakar. Men men nu får jag jaga lite alltså.


    Gulligt att du svara på frågorna. Det kommer flera!!

  • FannyN
    CoolJen skrev 2010-11-23 16:10:26 följande:
    380:- st, och det är samma formar som från pralinformar.se

    gick kurs i väsby

    Ja det är det jag misstänker att de lägger på riktigt mycket i vissa näthandla och även på kurser då. Jösses!


    Det är samma sak om man håller på med smycken. Ett lås kan kosta 5 kronor på billigaste stället och 35 på nästa.


    Frågan är nu då vad som skjiljer de formar du menar mot dem i plast för tex 29 som bagaren och kocken har?

  • FannyN
    myskatt skrev 2010-11-23 15:45:26 följande:
    Nej, du kommer få lära dig tempa på skiva. Sen får du bege dig ut på blocket och leta skiva .

    Räcker den här lilla till lite pyssel för hemmabruk? www.hemmakocken.nu/


    Hur sjutton ska jag få plats med den stora? Jaja man får väl koka lite annars och ha den i förrådet. den lilla kan jag förvara i köket.

  • FannyN
    CoolJen skrev 2010-11-23 16:22:48 följande:
    Vi fick på kursen lära oss att temperera utan marmorskiva och det blev kanon.
    Jag har även gått bagerikurs i gymnasiet där vi tempererade på marmor, vilket jag kan tycka var jobbigare/kladdigare
    Spännande! Kan du inte göra en tutorial för absoluta dummies? 
  • FannyN

    Tack!!!


    Jag tror jag måste prova innan kursen! kan man ta Marabou mörk?

  • FannyN
    CoolJen skrev 2010-11-24 11:19:53 följande:
    Förstår inte vilka formar du menar från bagaren och kocken...de i silikon?
    Silikonen förstår jag att man inte kan banka ut bubblor lika bra, eller banka ut pralinerna

    My bad. jag har blandat ihop det lite. Jag menar dessa, de är ju riktigt billga om de är bra!

  • FannyN

    Nej det är ju en jäkla skillnad om detta blir ett kort intresse eller något man gör då och då. Det blir spännande med någon som har erfarenhet av båda svarar. Är det lätt att få ut praliner ur formen?


    Jag tänker med spritsningen till fyllningen,kan det vara bra att ha en stor spruta då jag tycker det verkar meckigt med påse?

  • FannyN

    Men om man då tänker sig en spruta som rymmer tex 150 ml som det stannar i och man jämt kan fylla i långsamt genom ett 4mm hål. Vore inte det bra. Sprutorna är ju lätta att fylla med för tar man bort kolven så är det ju ett stort hål upptill!

  • FannyN

    Oj det hade ju blivit bra mycket billigare än att beställa från England. Ja där ser man man kan inte lyckas jämt. haha jag betalade 880 för fyra formar en termometer några redskap och pappersformar och några kartonger att dem i. Men det kanske är bra att ha många formar....

  • FannyN
    guppyn skrev 2010-11-25 12:51:58 följande:
    Nu har jag skummat igenom tråden, köpt termometer och formar och lånat en bok om pralintillverkning på biblioteket så nu ska jag också pröva att göra några om jag någonsin får tid Annars får jag nöja mig med att läsa om det och vänta tills barnen blir tonåringar Tungan ute
    Vad heter den boken?
  • FannyN
    CoolJen skrev 2010-11-23 17:04:27 följande:
    skitlätt.

    Micra chokladen i ca 30 sek åt gången, ta ut rör om och mät hur varmt efter 3 ggr, fortsätt micra i mindre omgångar tills chokladen har mellan 48-50 grader.

    Kyl sen ner i vattenbad genom att röra runt, speciellt i kanterna och botten tills chokladen är 28 grader.

    Micra sen en kort stund igen, typ 10 sek tills den är 31 grader.

    Man behöver en digital termometer!

    Tjohej! För mig är ingenting praktiskt enkelt men jag har ett gott humör! Var tvungen att testa mina fina formar kände jag. Tempererade efter din mall och det gick jättebra faktiskt. men sen skulle jag ha i smeten i formen och hälla ur den så där snoffsigt som snubben på youtube med samma form. MEN min 31 gradiga smet var ju inte direk lätflytande så det var ett elände att få i den och ur ja det gick ju inte alls fast jag var snabb som attan.


    Har du eller någon annan pralinör någon reflektion så är klantfanny tacksam!

  • FannyN

    Men kan man v ärma på den till 50 igen sen efter tempereringen då så den flyter bättre? kan verkligen 31 gradig rinna så där som på filmen?

  • FannyN

    Hej alla pralinvänner!


    Nu har jag varit i Nora på pralinkurs! Det var jättekul! jag smaksatte med calvados amaretto rosepeppar pistage smutlron och lakrits. Och så har jag köpt 5 kg choklad och formar mm. Kul för mannen eftersom jag gör för husbehov och själv inte äter så mycket!!

  • FannyN

    Idag har gjort massor av nya praliner! Vad kul det är! dagens smaker är päroncognac,baileys och coiantreu. De var drömgoda och päronkonjaken var helt enkelt fantastisk!

  • FannyN

    Jag skickade maken till bolaget jag. Men kryssning har du rätt i är smart. Detta kostade 800 kronor för några småflaskor. Jag ska inte räkna ihop vad jag lagt för kurs choklad sprit och 6 formar....

Svar på tråden Pralintillverkning!